Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Airlines

Štrajk ide na Vrhovni sud

Albin Hotić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
09.08.2018.
u 07:00

Županijski sud danas će donijeti odluku o zakonitosti štrajka, a kakva god bila, sigurno je da će se poraženi na nju žaliti

Županijski sud u Zagrebu danas će u 12 sati donijeti odluku je li najavljeni štrajk u Croatia Airlinesu zakonit ili ne.

Nakon što je u utorak donio privremenu mjeru zabrane štrajka do odluke o njegovoj zakonitosti, sud je jučer saslušao svjedoke odnosno predsjednike pregovaračkih odbora sindikata Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) i Uprave Croatia Airlinesa te Tomislava Rajkovića, predsjednika Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), koji ne sudjeluje u organizaciji štrajka.

Odvjetnik ORCA-e Albin Hotić smatra da bi bilo logično, u slučaju odluke da je štrajk zakonit, da bude ukinuta i privremena mjera zabrane štrajka. No kakva god bila odluka Županijskog suda, dodaje, obje strane će sigurno iskoristiti svoje pravo na žalbu Vrhovnom sudu. Ako štrajk prvostupanjskom presudom bude proglašen zakonitim, u ORCA-i trebaju odlučiti hoće li odmah započeti s njegovom organizacijom ili će pak čekati odluku Vrhovnog suda budući da će se Uprava u tom slučaju žaliti pa postoji mogućnost da Vrhovni sud odluči da je štrajk ipak nezakonit.

Ako se odluče na štrajk odmah po odluci Županijskog suda, on bi mogao biti organiziran najranije u ponedjeljak jer mora biti najavljen najmanje tri dana prije početka.

U slučaju pak da Županijski sud odluči da je štrajk nezakonit, ORCA će se sigurno žaliti na tu odluku. Iz Croatia Airlinesa su jučer poručili da je i dalje na snazi privremena mjera zabrane štrajka te u skladu s tim kompanija nastavlja obavljati planirane letove u sva domaća i inozemna odredišta, dakle bez ikakvih ograničenja.

Pozvali su pri tome sindikat ORCA-e na povratak u kolektivne pregovore, te da svoje zahtjeve, kako su naveli, svedu u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke.

Radnici idu u štrajk, Butković: Croatia Airlines to će vrlo teško izdržati

Albin Hotić
1/8

 

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
08:31 09.08.2018.

Pola Europe štrajka a kod nas na Vrhovni sud. Znači možeš ne otplaćivati stan dobijen od države za kikiriki a da te pri tome sud ništa ne pita, kao što to radi Rohatinski, a istovremeno štrajk je kazneno djelo. Daa su hadezeove lopine stavile šapu na sudstvo nije nikakva tajna, ali bi barem u svemu trebalo imati malo mjere.

GR
grebza
14:43 09.08.2018.

Ne odustajte!!!

Avatar 2222
2222
12:04 09.08.2018.

Croati Air line je corporacijsko tjelo koje radi po naputu drzavne uprave.Samastalno nemogu napustiti radno mjesto i ici u strajk u najvecoj sezoni tuirizma.Mislim da je tu neka druga sprega koja dolazi iz vanaka a mozda i iz same hrvatske koja trpi velike stete zbog neodgovornih samostalnih Asosijacija ploitickog znacaja .Rusiti drzavu je najlakse podmetanjem nemira i nezadovoljstva to je tipican primjer iz 90ti .Premijer mora to zaustaviti na nacin R.Regan u SAD-a.Nista to nije lose ali se da do znanja da tvrtke mogu poslovati i bez krojitelja pobuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije