Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udarac za tvrtku

Nema dogovora između Croatia Airlinesa i sindikata: Štrajk počinje u srijedu

I dalje nema dogovora Uprave Croatia Airlinesa i dijela zaposlenika CA
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
06.08.2018.
u 18:01

Štrajk u razdoblju godine u kojem kompanija ostvaruje najveće prihode utjecat će i na hrvatsko gospodarstvo, poručili su iz Croatia Airlinesa

Na poziv Uprave Croatia Airlinesa danas je održan još jedan sastanak rukovodstva tvrtke sa sindikatom ORCA, koji je najavio štrajk s početkom u srijedu 8. kolovoza u 6 sati ujutro.

"Uprava tvrtke pozvala je sindikat ORCA na razgovor s ciljem da se izbjegne najavljeni štrajk i pronađe obostrano prihvatljiva platforma za nastavak kolektivnog pregovaranja. Unatoč tomu, ORCA je, kao uvjet za odustajanje od štrajka, ustrajala u svih svojih 150 zahtjeva postavljenih na samom početku pregovora u travnju 2017.g., koji bi tvrtku na godišnjoj razini koštali dodatnih 53 milijuna kuna, a što je nemoguće ispuniti", rekli su nakon sastanka iz Croatia Airlines. 

Iz naše najveće avio-kompanije, povodom najnovijih vijesti vezanih uz štrajk, obratili su se pripoćenjem:

"Sukladno tomu nije postignut dogovor oko otkazivanja štrajka, ali Uprava tvrtke i dalje izražava spremnost na dijalog i poziva sindikat ORCA da svoje zahtjeve svede u okvire koje kompanija može dugoročno podnijeti", poručili su iz CA.

"S obzirom na ishod današnjeg sastanka Uprava Croatia Airlinesa nastavlja poduzimati sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka", dodali su. 

"Štrajk u razdoblju godine u kojem kompanija ostvaruje najveće prihode te stvara pretpostavke za unapređenje uvjeta rada svih zaposlenih u budućnosti, nesumnjivo će vrlo negativno utjecati na putnike, ostvarenje turističkog rezultata i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, ali i poziciju kompanije. 

Treba naglasiti da je stari kolektivni ugovor u produljenoj primjeni već 20 mjeseci, čime su sačuvana sva socijalna i materijalna prava zaposlenika Croatia Airlinesa. te da je poštovana i Promemorija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine. U navedenom razdoblju zaposlenicima Croatia Airlinesa ni u jednom trenutku nisu bila uskraćena prava, koja su dogovorena tim Kolektivnim ugovorom.

U istom tom razdoblju su i sindikati, uključujući i ORCU, prešutno prihvatili situaciju u kojoj su se primjenjivale sve odredbe Kolektivnog ugovora koji je istekao, a pritom su plaće rasle zbog pojedinih odredbi ugovora koje višestruko vrednuju radni staž, te su redovito isplaćivane i poštivane i sve druge odredbe istog ugovora.  
 
Uprava Croatia Airlinesa i ovom prilikom ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u trenutku kad svi zajedno mogu stvoriti dobre temelje za poslovanje tijekom zimskih i narednih mjeseci, kad su putnički promet i profitabilnost gotovo devet puta manji.

Kompanija nema financijskih mogućnosti da izdvoji dodatnih 53 milijuna kuna godišnje i ispuni više od 150 zahtjeva sindikata ORCA, a dogodi li se stvarno štrajk takvih mogućnosti neće biti ni u budućnosti.

Podsjetimo, sindikat ORCA, u dva je navrata naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5% uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovicom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost, na financijskom su gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa, kao što će, na još većem gubitku biti i sada", zaključuju iz Croatia Airlinesa. 

Radnici idu u štrajk, Butković: Croatia Airlines to će vrlo teško izdržati

I dalje nema dogovora Uprave Croatia Airlinesa i dijela zaposlenika CA
1/8
Ključne riječi

Komentara 33

ST
stefj
18:13 06.08.2018.

Prodati to pod hitno... Znam da nitko nije htio ni blizu, no možda za 1kn i uz otpis dugova...

Avatar Mi sami
Mi sami
18:19 06.08.2018.

Ukoliko je moguce rado bih vidio place top managementa CA a to bi trebao biti javni podatak buduci je rijec o drzavnoj/javnoj firmi

DR
drugPlenky
18:44 06.08.2018.

Nek piloti i stjuardese promjene kompaniju a ne da nas zafrkavaju, vozi brate te autobuse ljudi imaju planirana putovanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije