Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud uvažio navode ministra

U srijedu nema štrajka u Croatia Airlinesu, sud ga privremeno zabranio

Croatia Airlines
Foto: Igor Soban/PIXSELL
07.08.2018.
u 16:41

Ako sud sutra donese odluku da je štrajk zakonit ukinut će ovu privremenu mjeru koju je donio danas, a štrajk bi u tom slučaju najranije mogao početi u nedjelju, rekao je odvjetnik sindikata Albin Hotić

Županijski sud donio je u utorak privremenu odluku da se ne dopušta štrajk u Croatia Airlinesu zbog velike štete koja bi njime nastala, a sutra se nastavlja rasprava kada će biti donesena odluka o zakonitosti štrajka.

Ako sud sutra donese odluku da je štrajk zakonit ukinut će ovu privremenu mjeru koju je donio danas, a štrajk bi u tom slučaju najranije mogao početi u nedjelju, rekao je odvjetnik sindikata Albin Hotić.

On smatra da je sud pogriješio u samoj procjeni donošenja privremene mjere jer se pozvao na odredbu da bi nastala prevelika šteta, istaknuvši kako sam smisao štrajka i jest da proizvodi štetu. 

Kazao je da je pravo radnika da štrajkaju kako bi prisilili poslodavce na neke ustupke koje im inače ne bi dali da radnici ne prijete obustavama rada.

"Pozivati se na štetu u slučaju štrajka je kontradiktorno, to je kontradikcija u samoj interpretaciji", rekao je.

Naglasio je da je štrajk zakonito nanošenje štete poslodavcu koji se tako prisiljava da nešto učini što inače ne bi. 

"Pozivati se na štetu, i to samo na temelju jednog dopisa ministra Butkovića, smatramo u najmanju ruku nedostatnim. Svakako ćemo se žaliti, imamo rok od osam dana, no privremena mjera ima odmah učinak, ali imamo pravo žalbe Vrhovnom sudu i to ćemo iskoristiti", rekao je Hotić.

Oglasili su se i iz Croatia Airlinesa

Iz Croatia Airlinesa priopćenjem su komentirali odluku suda, a samo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon što je Croatia Airlines podnio tužbu na Županijskom sudu u Zagrebu u kojoj je osporio zakonitost najavljenog štrajka sindikata ORCA, koji je trebao početi sutra (srijeda 8. kolovoza), Županijski sud na današnjem je ročištu donio odluku o privremenoj mjeri zabrane štrajka, čime su stvoreni su preduvjeti obavljanje svih planiranih letova Croatia Airlinesa tijekom sutrašnjeg dana.

U skladu s tim sutrašnji letovi Croatia Airlinesa na domaćim i međunarodnim linijama obavljat će se prema redovitom redu letenja, a riječ je o gotovo 100 letova za koje je predbilježeno 7600 putnika. Sud danas nije donio odluku o zakonitosti štrajka i novo pravno ročište zakazano je za sutra u 10 sati, kada se očekuje krajnja odluka.

Uprava Croatia Airlinesa još jednom poziva sindikat ORCA na pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za potpisivanje novoga kolektivnog ugovora, očuvanje socijalnog mira i zaštitu prava svih radnika, i to u skladu s mogućnostima tvrtke i ciljem da se osiguraju financijska stabilnost i buduće planirane poslovne aktivnosti", izjavili su iz našeg avioprijevoznika. 

 

Komentara 41

Avatar PrexicoZG
PrexicoZG
16:30 07.08.2018.

Sud je zabranio štrajk, a zašto taj sud nije zabranio prodaju Pleso prijevoza koji je bio 50% u vlasništvu CTN-a

ZV
Zvjerko
16:48 07.08.2018.

A što je s štetom koju radnici trpe jer uprava ne želi potpisati kolektivni ugovor? Dali je sud razmišljao zašto radnici žele u štrajk ili je sud podložan volji i željama ministra? Odvratno!!! I tko se čudi što mladi odlaze iz ove države? Ministar kaže da štrajka ne smije biti i štrajka nema! Fuj!

DA
darwil
11:56 07.08.2018.

Ako Turudic odlucuje onda je strajk nezakonit a Croatiaairlines se daje pod prinudnu upravu Bandicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije