Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud za četvrtak odgodio odluku o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu

Predstavnica uprave CA: Nadamo se da će sud sutra potvrditi mjeru o zabrani štrajka.
08. kolovoza 2018. u 14:57 14 komentara 557 prikaza
Croatia Airlines
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu za četvrtak je odgodio donošenje konačne odluke o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu (CA) koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Croatia Airlines ZAŠTIĆENA 22 LETA Ovo su letovi Croatije Airlines koji se ne smiju zaustaviti ni za vrijeme štrajka

Na današnjem četverosatnom ročištu sud je saslušao svjedoke, a konačnu odluku donijet će sutra.

Sud je u utorak pak donio privremenu odluku o zabrani štrajka, pozivajući se na odredbu da bi nastala nepopravljiva šteta za tu kompaniju u državnom vlasništvu.

Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa (CA), poručuju da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu.

Uprava CA ranije je upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka. Štrajk bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo sedam tisuća putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka. 

Croatia Airlines Ljestvica Ovo su najbolje i najgore aviokompanije i zračne luke - evo gdje je CA

CA: Nastavljamo obavljati planirane letove

Iz Croatia Airlinesa ističu kako je "i dalje na snazi jučerašnja privremena mjera zabrane štrajka te u skladu s tim Croatia Airlines nastavlja obavljati planirane letove u sva domaća i inozemna odredišta, dakle bez ikakvih ograničenja, i putnicima pruža cjelovitu uslugu zračnog prijevoza u skladu s njihovim očekivanjima".

Uprava Croatia Airlinesa naglašava da svoje odnose sa socijalnim partnerima želi uređivati konstruktivnim dijalogom unutar tvrtke, a ne sudskim sporovima i to bez obzira na njihov ishod.

"Zbog zaštite interesa tvrtke i svih zaposlenika, putnika i hrvatskoga turističkog proizvoda još jednom se poziva sindikat ORCA na povratak u kolektivne pregovore, te da svoje zahtjeve svede u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke", poručili su iz Croatia Airlinesa.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Croatia Airlines
1 / 11
ECA International objavio je godišnji izvještaj o troškovima života koji otkriva najskuplje gradove na svijetu. Donosimo prvih deset.

Predstavnica uprave CA: Nadamo se da će sud potvrditi zabranu štrajka

Branka Sremac iz uprave Croatia Airlinesa izrazila je nadu da će sutrašnja presuda Županijskog suda o zakonitosti štrajka u toj tvrtki potvrditi i osnažiti privremenu mjeru o njegovoj zabrani kako bi štrajk u vrhuncu sezone bio spriječen.

Na današnjem višesatnom ročištu saslušani su svjedoci koje su obje strane predložile, prošlo je uobičajenim tijekom i za sutra je zakazana objava presude u 12 sati, rekla je. 

Croatia Airlines Sud uvažio navode ministra U srijedu nema štrajka u Croatia Airlinesu, sud ga privremeno zabranio

Istaknula je da i uprava i sindikati imaju svoja očekivanja, te da uprava želi svoje socijalne odnose sa svojim socijalnim partnerima uređivati kao i do sada.

"Croatia Airlines je tvrtka koja ima dugu povijest kolektivnog pregovaranja, preko već 15 i više godina kolektivnog ugovora, i htjeli bismo da se to nastavi i da se ovakve konfliktne situacije ne prelijevaju na naše putnike, pogotovo na vrhuncu sezone", rekla je Sremac.

Oleg Butković Odgođen štrajk u C. AIRLINESU Butković odgovorio sindikatu: Ne smijemo pristati na ucjene, a na sud nisam utjecao

Ponovila je da je privremena mjera tu, ona je na snazi i do tada nema štrajka.

Na opasku da su sindikati zadovoljni s današnjim ročištem, Sremac je rekla da ovakav ishod sigurno ni za koga nije optimističan.

"Mi danas stojimo ovdje umjesto da radimo svoj posao i vozimo putnike. Ne znam tko može biti zadovoljan i optimist s time da se raspravljamo o svojim unutarnjim stvarima i materijalnim zahtjevima na ovaj način i pred cijelom hrvatskom javnošću i na županijskom sudu. Kakav god ishod sutra bio ja mislim da je to poraz za sve radnike Croatia Airlinesa", rekla je Sremac. 

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • crodark:

    Ako su slozni da idu u strajk onda nek idu. kakva sudska zabrana. nemamo konobara,kuhara,gradjevinaca . bas me zanima odakle bi uvezli pilote i stjuardese itd.

  • rightside:

    ljudi moji sudstvo je neovisno ))))))))) pa onda naravno u sladu s time ce i donjet odluku koja je neovisna ali onakva kakvu je trazio drug plenkovic,preko svog ministra,,))))) ma mislim,, jel ima tko tko misli da je sudstvo neovisno u hrvatskoj??

  • rightside:

    pa ce bit u petak pa u subotu i u nedelju straj pocinje,,po samom otezanju suda vidi se da nemogu samo tako izici u susret plenkovicu i njegovom ministru sta se tice zabrane strajka,pa ce jos malo razmislit,mozda smisle i ... prikaži još! izgovor i razlog za zabranu strajka,, tako to radi svako "neovisno sudstvo" pa i ono u osjeku,,)))))))