Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.07.2014. u 12:22

Za preskakivanje ili ubrzavanje procedure dijele se omotnice s novcem

Prevelik broj zakona stvara uvjete za rast korupcije, izjavio je predsjednik talijanskog Računskog suda Raffaele Squitieri i citirao Tacita: „Mnoštvo je zakona kada je država korumpirana". Dakle, i u prvom stoljeću u Starom Rimu bilo je korupcije, a Tacit je upozoravao da mnoštvo zakona potiče korupciju. Jer, ako se mora ići iz ureda u ured za dobivanje neke dozvole, iskušenje da se korumpira i primi mito raste. Neke dozvole daje općina, druge grad, treće pokrajina, četvrte regija i na koncu i država.

Za preskakivanje ili ubrzavanje procedure dijele se omotnice s novcem. Kada je 1992. u Italiji provedena protukorupcijska operacija nazvana Čiste ruke nakon određenog vremena poduzetnici su govorili: „Kažite nam koga sada treba korumpirati da bismo mogli ponovno početi ulagati". Neki poduzetnici sada govore kako je slično u Hrvatskoj. Odnosno, dozvole se ne odobravaju, sve stoji u ladicama, ne prima se mito jer je kontrola povećana... i nema ulaganja. Robert Klitgaard (predavač na University of California i savjetnik 21 vlade) izjavio je kako se protiv korupcije bori većom kontrolom, ali što se više korupcije eliminira to je kontrola skuplja i dolazi se do paradoksa da je tvrtki jeftinije nekoga podmititi nego plaćati nadzornika.

Klitgaard kaže kako korupcija raste s pomanjkanjem kazni protiv korumpiranih. Načinio je i formulu korupcije: M + T - O = K. Odnosno, M je monopol, T je tajnost i O je odgovornost, dakle tamo gdje je monopol, gdje se poslovi obavljaju tajno i gdje nema odgovornosti nastaje korupcija. Potrebno je ukinuti monopole, uvesti transparentnost i povećati odgovornost, kazne za korupciju. Talijanski tužitelj Gherardo Colombo ocijenio je kako u Italiji godišnje na korupciju odlazi 60 milijardi eura ili 4% BDP-a. Nakon nedavnih korupcijskih afera (MOSE u Veneciji, Expo 2015. u Milanu) premijer Matteo Renzi kazao je kako političarima lopovima treba dati vritnjak, a pohvaliti one koji prijave čin korupcije. Stvoriti novi moral, suprotan onome kad se zviždače kažnjava otkazima.

>>Umjesto štednje, Renzi najavljuje potrošnju i nova radna mjesta

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Vinko
Vinko
21:37 07.07.2014.

Što više zakona i što neuredniji zakoni i neprovođenje zakona su kao stvoreni za bjanje korupcije. Naravno ima tu još puno toga. Politički i napose izborni sustav koji je kao storen za neodgovornost politike i neodgovornost društva. Najbolji primjer zaa to je splitski Kontruktor. Ima li Hrvatska uopće zakona ?

Avatar EU afrodita
EU afrodita
14:16 06.07.2014.

a i birokracija je u Italiji strava...Renziju će trebati dve mandata da riješi taj problem , jer se radi o kasti koju je teško eliminirati i koja ljudima samo guli novac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije