Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja 'po viđenju'

Sto kanadskih dolara za 12 godina 'istopilo' se u 8 dolara

kanadski dolar
Screenshot YouTube
09.04.2013.
u 12:21

Objasnili su da na deviznu štednju više nema kamata i na svakih šest mjeseci dok je novac na računu uzimaju osam eura za njihovo poslovanje, kaže Pavo Valentić.

Pavo Valentić iz Starih Mikanovaca nemalo se iznenadio kada ga je Privredna banka pozvala kako bi zatvorio devizni račun na kojemu je bilo osam kanadskih dolara, jer je 2000. na štednju stavio 100 dolara. Objasnili su mu kako nema kamata na tu štednju već mu banka od tog novca svakih šest mjeseci oduzima proviziju.

– Tih sto kanadskih dolara dobio sam od rođaka i stavio na štednju "po viđenju" i od 2000. ništa se na tom računu nije događalo, niti sam uzimao niti polagao novac. Mislio sam, neka novac stoji, pa ako "kapne" koja kamatica dobro, ako ne, opet dobro. Pozvali su me u banku da mi isplate osam dolara, a na moje čuđenje kako se 100 dolara "istopilo" u 8, objasnili su kako na deviznu štednju više nema kamata i na svakih šest mjeseci kako novac leži na računu uzimaju osam eura za njihovo poslovanje, valjda što su imali posla oko tih sto dolara. Pomirio sam se s gubitkom i pomislio kako je sreća da nisam imao veći iznos, ali sada kada vrtim film unatrag, ne mogu se sjetiti da su me upozorili na tu naknadu, ali ni da nema kamata za deviznu štednju – kaže Pavo Valentić koji je inače bio službenik u vinkovačkoj Cibale banci dok nije 2000. likvidirana, a on otišao na burzu rada na kojoj je i danas, no sljedeći mjesec odlazi u mirovinu.

U Privrednoj banci kažu da su svi opći uvjeti poslovanja istaknuti u svim poslovnicama na vidnim mjestima, na internet-stranici banke, a i u svim ugovorima, samo treba pažljivo pročitati.

– Položen novac na štednju "po viđenju" na devizni račun je kao tekući račun – očekuje se da na tekući račun dolazi novac i da se s njega skida i stalno kola novac pa zbog toga banke uzimaju proviziju. Unazad godinu dana za devizne račune uzimamo 3 do 4 eura svakih šest mjeseci, ovisno o vrsti računa i visini računa. Za troškove tekućih računa uzimamo 7 kuna mjesečno – kažu u Privrednoj banci.

>>Šokantni podaci: Mjere štednje doslovno ubijaju Europljane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije