Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA MOGUĆNOST ZA KIJEV

Što je to JDAM koji SAD šalju u Ukrajinu? Prvi put je bačen na Kosovo, jeftine bombe pretvara u precizno oružje

South Korean and U.S. fighter jets take part in a joint bombing drill
SOUTH KOREAN DEFENSE MINISTRY/RE
28.12.2022.
u 22:04

Bidenova administracija objavila je ovaj tjedan da će oružje biti dio novog paketa vojne pomoći vrijednog 1,85 milijardi dolara, dajući Kijevu mogućnost preciznog navođenja bombardiranja kakvu nikada nije imao

Američko oružje koje su nevidljivi bombarderi prvi puta izbacili iznad Kosova 1999. godine, a zatim se koristilo i u ratovima nakon 11., rujna, uskoro će koristiti ukrajinski piloti koji lete u zrakoplovima ruske proizvodnje kako bi ubijali ruske vojnike. Naime, oružje Joint Direct Attack Munition, skraćeno JDAM, satelitski su navođene bombe koje će Ukrajina dobiti u okviru novog paketa vojne pomoći vrijednog 1,85 milijardi dolara. 

Bidenova administracija objavila je ovaj tjedan da će oružje biti dio novog paketa vojne pomoći vrijednog 1,85 milijardi dolara, dajući Kijevu mogućnost preciznog navođenja bombardiranja kakvu nikada nije imao, piše New York Times. 

Kada se ispusti s veće visine, bomba može putovati oko 25 kilometara do cilja prije nego što eksplodira. S pravom vrstom opreme, ukrajinski avioni potencijalno bi mogli nositi više JDAM-ova u jednoj misiji, baš kao što to rade ratni zrakoplovi SAD-a i NATO-a.

O kakvom je oružju riječ? 

JDAM se odnosi na komplet koji je pričvršćen na bombu opće namjene američke vojske serije Mark-80 i pretvara je u GPS-navođeno oružje. Mark-80 bojeva glava, koja je razvijena ubrzo nakon Drugog svjetskog rata, dizajnirana je da se lako opremi raznim dodacima za korištenje u različitim situacijama. Tijekom desetljeća postavljeni su različiti priključci — za bombardiranje niskih razina, za pretvaranje u kopnene i morske mine te konačno u razne vrste vođenog oružja.

Obično dolazi u tri veličine, od 225 do 900 kilograma, a koji će model ili modeli biti dostavljeni Ukrajini – nije poznato.

Od njihove prve borbene uporabe u kasnim 1990-ima, JDAM-ovi su poboljšani i dodane su nove sposobnosti. Mogu raditi s raznim upaljačima koji kontroliraju hoće li eksplodirati iznad tla, na površini ili nakon što se ukopaju u zemlju. Jedan ažurirani komplet dodaje par krila koja se otvaraju nakon što se bomba ispusti, omogućujući joj da leti više od 65 kilometara do cilja.

Zašto SAD nisu ranije dale te bombe Ukrajini?

Za razliku od drugog američkog oružja, problem nije duljina obuke ili cijena održavanja. Trebalo je riješiti nekoliko temeljnih hardverskih i softverskih problema: JDAM kompleti nisu dizajnirani za korištenje s ukrajinskim bombama ruske proizvodnje, a ruski ratni zrakoplovi te zemlje ne mogu nositi bombe američke proizvodnje, niti ruska letna računala mogu elektronički komunicirati s američkim navođenim streljivom.

Otkako se Poljska pridružila Sjevernoatlantskom savezu, neki od njezinih ruskih ratnih zrakoplova MIG-29 preinačeni su za nošenje zapadnog streljiva, ali to je zahtijevalo zamjenu njihovih računalnih sustava sovjetskog dizajna. 

Za Ukrajinu je bio potreban brži pristup, a Pentagon nije puno otkrivao o tome kako je to uspio.

VIDEO Medvedev iznio svoja predviđanja za 2023.: Stvorit će se Četvrti Reich, izbit će ratovi, a Elon Musk bit će novi vođa...

Ključne riječi

Komentara 118

Avatar zapadna turska
zapadna turska
08:21 29.12.2022.

nakon HIMARS-a, JDAM je novi game changer u korist UA! još da UA dobije ATACMS i rusija je gotova!

Avatar Grey Eagle
Grey Eagle
08:28 29.12.2022.

svatko tko se iole razumije u oružje, shvaća je JDAM game changer u ovom ratu

CR
CroViper
23:55 28.12.2022.

Te bombe trenutno Ukrajincima neće biti od velike koristi jer da bi ih bacili moraju letjeti na većim visinama, a tu ih čekaju Rusi sa S300/400. Ono što bi oni trebali su napalm i kazetne bombe kojima bi u niskom letu zasipali rašiste i bradate spodobe... Nisu baš dozvoljene, ali nije ni putlerova agresija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije