Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Nastavljaju se napadi na Herson, meta bilo i rodilište; Zelenski: Obnova Ukrajine bit će najveći europski projekt

43rd Heavy Artillery Brigade on the battlefield, in Bakhmut
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/3
28.12.2022.
u 19:45

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritiziralo mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izjave da bi rat u Ukrajini završio ako se toj zemlji prestane slati oružje

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio je u utorak na zapadno ograničenje cijena nafte i potpisao dekret kojim se od 1. veljače na pet mjeseci zabranjuje opskrba naftom i naftnim derivatima zemalja koje sudjeluju u tom ograničenju. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritiziralo mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izjave da bi rat u Ukrajini završio ako se toj zemlji prestane slati oružje. 

>> VIDEO Medvedev iznio svoja predviđanja za 2023.: Stvorit će se Četvrti Reich, izbit će ratovi, a Elon Musk bit će novi vođa...

Tijek događaja: 

19:40 - U utorak i srijedu nastavljeni su ruski napadi na nedavno oslobođen Herson. Prema ukrajinskoj vojsci, u posljednja 24 sata pokrenuta su 33 napada. Jedna od meta bilo je i rodilište u bolnici. Osoblje i pacijenti bili su prisiljeni skloniti se u podrum, prenosi The Guardian.


19:37 - Turski i sirijski ministar obrane sastali su se u srijedu u Moskvi, prvi put nakon više godina. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i čelnici obavještajnih službi triju zemalja sudjelovali su na sastanku, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

Na "konstruktivnom" sastanku razgovaralo se o rješenju za rat u Siriji, po ministarstvu. Bilo je riječi i o izbjeglicama i zajedničkim naporima u borbi protiv "terorističkih" skupina.

Strane su se dogovorile da će nastaviti trilateralne razgovore kako bi izgradile "stabilnost" u Siriji, dodaje se.


19:34 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je u obraćanju parlamentu poslijeratnu obnovu Ukrajine prozvao najvećim europskim gospodarskim projektom. Zelenski je pozvao ukrajinske parlamentarce da donesu zakone koji će privući poduzetnike i investitore.

Ured predsjednika objavio je kako je Zelenski na temu obnove ranije održao videokonferenciju s čelnikom investicijske tvrtke Blackrock Larryjem Finkom

Ukrajinski predsjednik pozvao je na povratak onih koji su zbog ruske agresije pobjegli iz zemlje, prenosi agencija dpa. 

Zelenski je rekao kako Ukrajina svoju vojnu industriju razvija u jednu od najnaprednijih na svijetu, s ciljem vraćanja teritorijalne cjelovitosti države. U narednim godinama Kijev bi na obranu trebao izdvojiti više od 30 milijardi dolara, dodao je.

Zelenski je za iduću godinu postavio i cilj oslobađanja svih Ukrajinaca koje je Rusija zarobila. Od početka rata u zemlju se vratilo 1456 ratnih zarobljenika, rekao je. 


12:26 - Kremlj je odbacio u srijedu mirovni plan u 10 točaka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, priopćivši da prijedlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju uzeti u obzir "današnju realnost" četiri ukrajinske regije koje su se pridružile Rusiji.

"Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju stvarnost glede ruskog teritorija s ulaskom četiri regije u Rusiju. Planovi koji ne uzimaju u obzir tu stvarnost ne mogu biti mirovni", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je u rujnu proglasila ukrajinske regije Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižjua dijelom svog teritorija nakon referenduma koje su osudile Ukrajina i zapadne zemlje. Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu od četiri regije.

Predsjednik Zelenski promiče svoj mirovni plan u 10 točaka, koji je prvi put najavio u studenom, razgovarajući o njemu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, među ostalima, i pozivajući svjetske čelnike da održe Globalni mirovni samit na temelju njega. Plan predviđa povlačenje ruskih vojnika s međunarodno priznatog teritorija Ukrajine, što bi značilo da se Rusija odriče i četiri regije za koje tvrdi da ih je anektirala i Krima koji je zauzela 2014. godine. Kremlj je u više navrata rekao da je otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom, ali da ne vidi spremnost Kijeva za pregovore.


12:20 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva navodi kako je Rusija posljednjih dana vjerojatno ojačala svoj sektor kod Kremine u Luganskoj oblasti s obzirom na to da je "pod stalnim pritiskom ukrajinskih operacija". 

- Rusija je izgradila opsežnu novu obranu u tom području i vjerojatno će kao prioritet imati zadržavanje linije. Područje je logistički važno za rusku frontu u Donbasu, a također je i značajan grad u Luganskoj oblasti. Kremlj tvrdi da je 'oslobađanje' ovog područja temeljno opravdanje za rat - piše ministarstvo. 


12:10 - Osiguravatelji su u srijedu izvijestili da više neće pokrivati ratni rizik za brodove na području Rusije, Bjelorusije i Ukrajine nakon povlačenja reosiguravatelja kojima prijete veliki gubici.

Od 1. siječnja 2023. osiguravatelji udruženi klubove za pomorsko osiguranje u američkoj, britanskoj, sjevernoj i britanskoj regiji više neće moći pokrivati ratne rizike u toj regiji, stoji na njihovim web stranicama. Klubovi spadaju među najveće osiguravatelje pomorskog prometa u svijetu koji pokrivaju oko 90 posto prekooceanskih brodova širom svijeta.

Osiguravatelji se sami osiguravaju kod reosiguravatelja, koji se također nastoje zaštititi od gubitaka, nabavljajući policu od drugih kompanija u tom sektoru putem retrocesije. 

Problem je nastao kada reosiguravatelji nisu uspjeli u tim pokušajima, objavio je britanski klub osiguranja pomorskog prometa (P&I) 23. prosinca.

"Reosiguravatelji Kluba više ne mogu nabaviti reosiguranje za izloženost ratnim rizicima na ruskom, ukrajinskom ili bjeloruskom teritoriju", poručili su iz britanskog kluba.

I američki P&I klub izvijestio je krajem prošlog tjedna da je dobio "obavijest o otkazivanju" reosiguranja od ratnih rizika u toj regiji pa je također odlučio otkazati police. Reosiguravatelji obično obnavljaju 12-mjesečne ugovore s osiguravateljima 1. siječnja.

Otkazane police otežat će vlasnicima i unajmljivačima brodova kupnju osiguranja i povećat će cijene, rekli su izvori u sektoru. Upozoravaju i da bi neki brodovi mogli ploviti bez osiguranja.

Vodeće su kompanije u sektoru reosiguranja i retrocesije Hannover Re, Munich Re i Swiss Re, i udruge na tržištu Lloyd's of London. Kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjev da komentiraju objavu osiguravatelja. 

Reuters je početkom mjeseca izvijestio da su reosiguravatelji predložili ugovornu klauzulu koja isključuje osiguranje ratnog rizika za zrakoplove i brodove u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji.

Japanska vlada pozvala je pak ovog tjedna osiguravatelje da nastavili pokrivati ratni rizik za brodove s ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u ruskim vodama kako bi osigurala opskrbu, rekao je dužnosnik ministarstva industrije.


12:07 - Švicarski trgovac energentima Glencore odlučio je da neće platiti rusku naftu nabavljenu uz posredovanje Sberbanka, zanemarivši mogućnosti plaćanja koje ne bi kršile zapadne sankcije Rusiji, objavio je najveći ruski zajmodavac.

Sberbank je poduzeo pravne korake kako bi Glencore Energyju naplatio dug i kazne za dvije pošiljke nafte koje je u ožujku isporučila njegova podružnica. Svaka pošiljka vrijedna je po 58 milijuna eura, prema podacima moskovskog suda.

"Glencore odbija platiti, a pravda se sankcijama”, rekao je početkom tjedna prvi zamjenik predsjednika Sberbanke Aleksandar Vediakin.

"Postoje različite mogućnosti rada kojima se ne krše sankcije. Problem se mogao riješiti, no Glencore, nažalost, odbija bilo kakvu komunikaciju s nama”, dodao je Vediakin.

Glencore nije želio komentirati potez ruske banke, a ovog mjeseca zatražio je od moskovog suda da se slučaj prebaci u Singapur.

U ožujku, kad je Zapad Rusiji počeo uvoditi sankcije zbog invazije na Ukrajinu, kompanija je poručila da neće sklapati nove trgovinske poslove vezane uz robu ruskog podrijetla ako ne dobije naloge relevantnih državnih tijela. Naglasili su tada i da će poštovati zakonske obveze iz postojećih ugovora, uz poštivanje svih primjenjivih sankcija.


12:05 - Rusija i Kina okončale su pomorske vježbe u Istočnom kineskom moru, nakon tjedan dana zajedničkih vježbi koje su uključivale uvježbavanje zarobljavanja neprijateljske podmornice i gađanje protivničkog broda artiljerijom, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

U vježbi pod nazivom "Pomorska interakcija-2022" od 21. do 27. prosinca sudjelovala je ruska pacifička flota, a izvedena je u vodama kod Zhoushana i Taizhoua u kineskoj pokrajini Zhejiang, navodi kineska službena novinska agencija Xinhua, prenosi Reuters.

"Odredi ratnih brodova Pacifičke flote i pomorskih snaga Narodnooslobodilačke vojske Kine završili su praktične zadatke u okviru bilateralne pomorske vježbe", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

"Brodovi dviju zemalja, uz potporu protupodmorničkog zrakoplovstva, zajednički su tragali za podmornicom uvjetnog neprijatelja i ispalili niz mlaznih dubinskih bombi", priopćilo je ministarstvo.

Nekoć vođa u globalnoj komunističkoj hijerarhiji, Rusija je nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. sada mlađi partner Kini koja je već lider u nekim tehnologijama 21. stoljeća. Kineski lider Xi Jinping razgovarat će s predsjednikom Vladimirom Putinom prije kraja godine, objavio je TASS.


7:10 - Rusija je u utorak uzvratila na ograničenje cijene svoje nafte koje su nametnule zapadne zemlje, dok su njene snage sudjelovale u teškim borbama oko bombardiranog grada duhova Bakhmuta u istočnoj Ukrajini, piše Reuters.

Unatoč intenziviranju borbi, linija bojišnice u istočnoj Ukrajini i dalje je malo promijenjena, a niti jedna strana nije napravila nikakav veći napredak, rekli su britanski vojni analitičari Ministarstva obrane i Ukrajine.

Moskva će tako zabraniti prodaju nafte zemljama koje se pridržavaju gornje granice cijena koja je uvedena 5. prosinca, odredio je predsjednik Vladimir Putin.

Pod ograničenjem, trgovci naftom koji žele zadržati pristup zapadnom financiranju za tako ključne aspekte globalnog transporta kao što je osiguranje moraju obećati da neće plaćati više od 60 dolara po barelu za rusku naftu iz mora.


7:01 - U svom večernjem obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako je iduća godina ''ključna za Ukrajinu'', i to dok se zemlja ''priprema svoju obranu i sigurnosne snage unatoč ruskoj agresiji''.

''To je oslobađanje naše zemlje od neprijatelja, kao i obnova Ukrajine, povratak naših ljudi kući, daljnje približavanje naše države ključnim partnerima, otvaranje novih mogućnosti za Ukrajinu u svijetu - sve su to zadaci za blisku budućnost. I ne samo za državu, nego i za svakoga od nas.

Uskoro ću iznijeti svoje viđenje provedbe ovih zadataka u godišnjoj poruci Vrhovnoj radi o vanjskoj i unutarnjoj situaciji Ukrajine. Želim da ova Poruka ne bude izvješće, nego naš razgovor o nadolazećoj godini'', naveo je Zelenski tte se svima zahvalio.


6:30 - Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) objavio je broj civilnih žrtava u ruskom ratu protiv Ukrajine do sada, rekavši da je poznato da su 6884 osobe umrle u Ukrajini, uključujući 429 djece, između 24. veljače 2022. 26. prosinca 2022.

Agencija kaže da će stvarna brojka vjerojatno biti "znatno veća, budući da je primitak informacija s nekih lokacija na kojima su se odvijala intenzivna neprijateljstva odgođen, a mnoga izvješća još uvijek čekaju potvrdu".

Komentara 29

Avatar Bloodymir
Bloodymir
22:28 28.12.2022.

Izvoz "Gazproma" bio je na najnižoj razini u ovom stoljeću, proizvodnja plina pala je na 412,6 milijardi kubnih metara. Isporuke ključnim tržištima u 2022. smanjene su za polovicu, na 100,9 milijardi kubnih metara, odnosno za 46! rusija propada

PR
pravednik2
23:10 28.12.2022.

Peskov: kad se Ukrajina preda, pregovarat ćemo. Smiješni postadoše ovi putlerovi rusi. Pravi komičari.

JU
juroqueteamo2
00:09 31.12.2022.

Zasto i Tko je zaista poceo rat u Ukrajini (2022 ili 2014)? Danas Ukrajinci imaju izbor koji je jako vazan: pregovarati o miru sa nuklearnom silom ili nastaviti zivjeti u bjakama zapada. Ako nastave vjerovati bajkama, Ukrajina ce biti razorenana i trebat ce joj 100 godina da se oporavi. Ja vjerujem da svaka osoba treba zivjeti dobro i u miru danas a bajke pricam maloj djeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije