Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAFTAŠI U PODRAVKI

Što je Jozo Kalem radio u Podravci s ministrom Linićem?

'20.02.2012., Zagreb - Raspravom o prijedlogu proracuna za 2012. godinu Sabor je nastavio redovitu sjednicu. Slavko Linic slusa raspravu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
09.07.2012.
u 12:00

Podravka: 
Radi uštede, proveli smo natječaj za nabavu goriva. Javio se i Euro-Petrol...

Ministar financija Slavko Linić lobirao je kod šefa Podravke Zvonimira Mršića, svoga stranačkog kolege, za slovensku naftnu kompaniju Petrol, čiji biznis u Hrvatskoj vodi Linićev prijatelj, riječki tajkun Jozo Kalem. Tvrde to dobro upućeni izvori iz vrha koprivničke kompanije, a Linić i Mršić o svemu – šute.

Kako nam je potvrđeno, Linić se prije nekoliko tjedana u Koprivnici zatekao u društvu dugogodišnjeg prijatelja, direktora riječkog Euro-Petrola Joze Kalema i šefa uprave slovenskog Petrola Tomaža Berločnika. Domaćin tog privatno-poslovnog sastančenja o kojem javnost nije obaviještena bio je Linićev stranački kolega, SDP-ov čelnik Podravke Zvonimir Mršić.

Druženje, ispričali su nam očevici, završilo je zajedničkim ručkom u Podravkinu rekreacijskom centru, popularnom PRC-u u predgrađu Koprivnice. Znakovito je pak da su Podravkini menadžeri i prodajni operativci nakon toga postali bogatiji i za Petrolove kartice za gorivo.

Šutnja o ulozi Linića

U kabinetu moćnog Vladina ministra i uredu šefa Podravke o tajnovitom sastanku u Koprivnici – šutnja. Od prošlog tjedna, naime, uzalud čekamo odgovor na pitanje koje javnost najviše zanima – u kojoj se ulozi Linić tamo našao. Je li u Podravku potegnuo tek kako bi pravio društvo prijatelju Jozi Kalemu, riječkom tajkunu čiji se uspjeh počesto veže upravo uz Linićevo ime? Ili je, možda, svojim nemalim političkim utjecajem blagoslovio proširenje poslovne suradnje Podravke i slovenskog Petrola?

Jozo Kalem, čiju je tvrtku Euro-Petrol lani posve preuzeo slovenski naftni div, bio je rječitiji. On ne vidi ništa sporno u činjenici da je s SDP-ovim ministrom Linićem i direktorom Berločnikom boravio kod SDP-ova šefa Podravke Mršića.

– Došli smo u Koprivnicu jer osobno nikad nisam bio u Podravki, kao ni moji slovenski kolege, a već godinama imamo bogatu poslovnu suradnju – objasnio je Kalem.

Direktor Euro-Petrola ističe kako Podravka svoju robu plasira i na police 300-tinjak Petrolovih poslovnih jedinica u regiji pa je logično da dvije kompanije razgovaraju o suradnji.

>>Tko je Linićev prijatelj Jozo Kalem?

– Plasiramo Podravkine proizvode i istodobno prodajemo naftne derivate Podravki. O tome smo, dakle, pričali. A o čemu je sve ministar Linić razgovarao na zasebnim sastancima sa slovenskim partnerima, to ja ne znam – pravda se riječi naftni tajkun.

Znaju gdje moraju točiti

U koprivničkoj prehrambenoj kompaniji tek napominju kako su “proveli natječaj za nabavu goriva kako bi na godišnjoj razini ostvarili znatne uštede”. Na natječaju su sudjelovali Euro-Petrol, OMV, Ina, Lukoil i Mikol, a Podravka je odabrala najpovoljnije te korisnicima službenih vozila poslala preporuku s prioritetima točenja goriva. Je li Euro-Petrol doista bio najpovoljniji, kako se šuška, iz Podravke ne otkrivaju.

No, šef Podravke Mršić izbjegao je objasniti ministrovu ulogu u cijeloj priči i javnosti otkriti što je Slavko Linić zapravo radio na sastanku s predstavnicima slovenske i koprivničke tvrtke. Podsjetimo, Linić je vjerojatni novi šef Nadzornog odbora Ine, tijela u kojem bi mu društvo trebao praviti i prvi potpredsjednik Vlade, ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Komentara 108

OB
-obrisani-
12:03 09.07.2012.

to je braniti interese vlastite zemlje a položaj ti to obvezuje ! da nije "prijatelj" linićeva varijanta fiolića? magistar ekonomije, koji je magistrirao 72' nakon hrvatskog proljeća, koji samo zna prodati sve ispod cijene i uvijek nevin to su posebnene magioničarske sposobine takvih

DU
Deleted user
12:07 09.07.2012.

Normalno,,,tu su ovce da glasaju i da im pljescu na stranackim skupovima,,,,a kad se dijeli onda ovaca nema nigdje,,vec se zna kome ce se sto podijelit,,,,tako da tu ovce samo pomognu svojim glasom...........I onda mene kritiziraju sto ne idem na stranacke skupove i sto ne glasam........

TO
tom
12:03 09.07.2012.

linić radi u tišini i bez galame. uglavnom za vlastitu korist. njegova inteligencija je neosporna. no usmjerena je na isto kao i sanaderova. a čačić im je obojici brat po sklonosti grabežu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije