Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naftni biznis

Tko je Linićev prijatelj Jozo Kalem?

Jozo Kalem
Goran Kovacic/PIXSELL
09.07.2012.
u 12:00

Okretni Bosanac obogatio se trgujući naftom za Domovinskog rata, a zvjezdane trenutke doživljava 2000. kad na vlast dolazi trećesiječanjska koalicija

Jozo Kalem, podrijetlom iz Bosne, okretan je, snalažljiv i iznimno probitačan biznismen koji je prvo bogatstvo zgrnuo trgujući naftnim derivatima za Domovinskog rata. Kako pričaju njegovi riječki znanci, Kalem je početkom 90-ih s obitelji zbrisao iz rodnog sela u Republici Srpskoj u Rijeku te u partnerstvu s riječkim Autoprometom vrlo brzo ušao u posao s prodajom derivata u Hercegovinu.

No, poslovne zvjezdane trenutke doživljava 2000. godine kada na vlast u državi dolazi SDP-ova trećesiječanjska koalicija. Njegov prijatelj, riječki gromovnik Slavko Linić, postaje ministar financija i šef NO-a Ine, a upravo za potonji mandat pletu se zanimljive priče o snažnom poslovnom odnosu Euro-Petrola i Ine. O sumnjama da je Ina povlaštenom prodajom derivata pogodovala Euro-Petrolu, pozabavile su se i mjerodavne institucije, ali bez većeg rezultata. Godine 2008. većinski udjel u Kalemovoj uspješnoj tvrtki, koja danas posjeduje 50 benzinskih postaja, preuzima slovenski Petrol, a Slovenci lani od Kalema kupuju i preostali vlasnički udjel.

Prije dvije godine Kalem je opet u središtu sumnje zbog poslovnih odnosa s javnim poduzećima. Ovaj put riječ je o nabavi goriva za poduzeće Autocesta Rijeka – Zagreb, poslu u kojem je Euro-Petrol potukao izravne konkurente – Inu i ruski Lukoil. No državna komisija za češljanje postupaka javne nabave upozorila je na neke nelogičnosti u provedbi natječaja. Otprilike u isto vrijeme Kalem je osumnjičen i za gospodarske malverzacije tijekom preuzimanja tounjskog IGM-a, pri čemu je, kako tvrdi Državno odvjetništvo, učinjena šteta od gotovo 27 milijuna kuna.

Riječki Euro-Petrol lani je ostvario ukupan prihod od 2,3 milijarde kuna, što je 12 posto više nego godinu prije, a dobit je iznosila 24,3 milijuna kuna. U tvrtki je zaposleno blizu 500 ljudi. Prema podacima Briefing e-servisa, lani je Euro-Petrol ostvario čak 515 posto više prihoda od isporuke derivata javnim državnim tvrtkama i institucijama nego godinu prije.

Ključne riječi

Komentara 10

VL
.
12:31 09.07.2012.

09.07.2012. u 12:24h jsestak je napisao/la: ma ne,nisu oni hdz ++++ Nisu, ovi su neusporedivo gori ! A ovaj nije ratni profiter, ma ne nije !

TO
tom
12:57 09.07.2012.

jozo kalem čuvar je linićeve kase!

JS
jsestak
12:24 09.07.2012.

ma ne,nisu oni hdz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije