Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrejting

Što Hrvati misle o članstvu Finske i Švedske u NATO savezu: 77 posto ga podržava

Illustration shows Swedish and NATO flags
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/4
26.04.2022.
u 13:42

Oko 20 posto ispitanika kaže da veći broj zemalja jača NATO savez u mogućem sukobu s Rusijom.

Podržavaju li naši građani ili ne članstvo Finske i Švedske u NATO-u? Prema rezultatima istraživanja HRejtinga najviše ispitanika, njih 77 posto podržava ulazak tih dviju zemalja u NATO savez. Oko 10 posto ne podržava, a njih 13 posto ne zna ili nije sigurno.

Istraživanje je provedeno od 19. do 21. travnja na uzorku od 1400 ispitanika, piše HRT

Ispitanici su se izrazili i o razlozima potpore – 23,6 posto smatra da su Finska i Švedska suverene države i imaju pravo samostalno odlučivati. Oko 20 posto ispitanika kaže da veći broj zemalja jača NATO savez u mogućem sukobu s Rusijom.

Da agresivnoj Rusiji treba ograničiti djelovanje jačanjem europskog savezništva smatra 15 posto ispitanika. Toliki postotak njih smatra i da je prirodno da sve članice Europske unije budu u NATO savezu. Gotovo 14 posto misli pak da se jačanjem NATO saveza odvraća Rusija od vojnog sukoba.

Video - Milanović pokazao 'figu': 'Očekujem sad reakcije, pozive i prijetnje'

Ključne riječi

Komentara 10

PR
prahrvat
15:31 26.04.2022.

Sada i trebaju ući da pokažu onim bleferima iz Moskve koliko su prozirni. Živjela liberalna demokracija! Zivjela sloboda! 🇭🇷🇺🇦🇪🇺🇺🇸

TR
trpimir2022
17:38 26.04.2022.

Ha, ha, ha. Suverene zemlje. Na svijetu je možda jedino Kina. Na Zapadu nema niti jedne, sjetite se Trumpa, s koliko "suvereniteta" je predsjednik Amerike raspolagao? Netko drugi je "suvereno" vukao konce iza scene.

GL
gledamanevidim
20:57 26.04.2022.

a sto vi mislite zasto svedska i finska nisu bile u nato kad je pretnja bila mnogo veca nego danas pa sssr je vojno usao u madjarsku poljsku cehoslovacku nakon wwii pa svedska i finska nisu usle u nato.raspadom sssr nato sve vise jaca iako logika stvari govori da vise nema svoju svrhu kao ravnoteza varsavskom paktu. rusija nije toliko jaka da bi vojno osim nuklearno zapretila europi a kamoli svijetu, naprotiv puno je vojno slabija nego sssr.ulazak svedske i finske samo je odraz geopoliticke situacije u svijetu i nema opravdanje u strahu od rusije. naime ako dodje do nuklearnog odgovora nikakav nato savez te nece spasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije