Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaokret u stavovima

Mediji objavili: Finska i Švedska u svibnju počinju proces pridruživanja NATO-u

Sanna Marin
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.04.2022.
u 17:56

Švedska nije bila u ratu od Napoleonova vremena i svoju je sigurnosnu politiku gradila na “nesudjelovanju u vojnim savezima”. No, poput Finske, invazija Ukrajine prisilila je na radikalno preispitivanje

Finska i Švedska će zajedno u svibnju izraziti želju da se pridruže NATO savezu, izvijestile su finske novine Iltalehti i švedske novine Expressen u ponedjeljak, navodeći izvore bliske problematici.

Unatoč čvršćoj suradnji s vojnim savezom otkad je Rusija anektirala Krim, nordijske zemlje odlučile su tada ostati neutralne, no nedavna ruska invazija Ukrajine u obje zemlje izazvala je oštar zaokret u stavovima zemalja prema NATO-u. Finska i Švedska planiraju organizirati susret vodstva zemalja 16. svibnja i nakon toga javno najaviti svoje planove da se pridruže savezu, piše Iltalehti.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto odbio je komentirati, ali je ponovio svoj dugogodišnji stav da bi više volio da Finska i Švedska donesu slične odluke. Finska premijerka Sanna Marin rekla je prije dva tjedna, dok je bila u posjetu švedskoj kolegici Magdaleni Andersson, da očekuje da će Finska donijeti odluku u roku od nekoliko tjedana. Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije se moglo odmah dobiti za komentar.

Stockholm provodi reviziju sigurnosne politike, koja uključuje pogled na moguće članstvo u NATO-u, a rezultati se očekuju do sredine svibnja. Švedski vladajući socijaldemokrati također razmatraju svoj dugogodišnji prigovor članstvu u NATO-u. To se očekuje najkasnije do 24. svibnja.

Podsjetimo, anketa koju je proveo Demoskop, a naručio list Aftonbladet, pokazuje da je 57 posto Šveđana sada za članstvo u NATO-u, u odnosu na 51 posto u ožujku. Oni koji se protive priključenju pali su na 21 posto s 24 posto, a neodlučnih je prije bilo 25 posto, a sada je 22 posto. 

Švedska nije bila u ratu od Napoleonova vremena i svoju je sigurnosnu politiku gradila na “nesudjelovanju u vojnim savezima”. No, poput Finske, invazija Ukrajine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", prisilila je na radikalno preispitivanje. Obje zemlje sada smatraju vrlo vjerojatnim da će se pridružiti savezu 30 država. Švedska vlada preispituje sigurnosnu politiku s izvješćem koje bi trebalo biti gotovo do kraja svibnja, a vladajući socijaldemokrati vode unutarnju raspravu o tome hoće li odustati od svog dugogodišnjeg protivljenja NATO-u. 

VIDEO Miro Kovač: Nikakve sankcije neće zaustaviti Rusiju, Zapad je napravio veliku pogrešku

Ključne riječi

Komentara 9

XA
xaron
19:26 25.04.2022.

Prema svim medijskim izvještajima, Rusi gube rat u Ukrajini. Pa ako jedna siromašna Ukrajina maźe pobijediti Ruse, čemu onda strah drugih drźava od te vojno inferiorne Rusije.

Avatar Foton
Foton
23:08 25.04.2022.

Svedjani i Finci naucili iz primjera Ukraine, nisi u NATU, Rusi ce te napasti. A NATO zemlje Rusi ne Napadaju, jer je NATO puno jaci od njih. Polica osiguranja za Svedsku I Finsku, logician potez.

GL
gledamanevidim
01:30 26.04.2022.

guramo politiku svako svoj gospodar a sve moderne drzavne granice dobijene ratovima. nema se tu sta cuditi idemo u treci svjetski. konkretno ekonomije se nisu oporavile od korone, pocele su ratna huskanja a zemljina kora pojacava sezmicku aktivnost. bit ce gladi i jada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije