Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZELA GA VETERINARSKA SLUŽBA

Što će biti sa stafordom koji je usmrtio staricu (82)? Veterinar objašnjava: 'Oni samo izgledaju mišićavo'

Zadar: Svijeće upaljene na ulazu u zgradu gdje je staricu usmrtio staford
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
31.01.2024.
u 17:30

Ako se pak psa drži u neprikladnim uvjetima, inspektor može i oduzeti privremeno životinju. Eutanazija životinje pak može uslijediti ako se procijeni da ona nije za daljnje držanje jer je opasan za ljude i druge životinje, ali i ako ponovno dođe do napada

Napadi psa svako toliko pune naslovnice, pri čemu je jedan od najtežih zabilježenih slučajeva bio kada je pas Otto napao i izgrizao petero ljudi. O tragičnom slučaju izvijestili smo i ove srijede, nakon što je pas izgrizao i usmrtio 82-godišnju staricu u stanu u Zadru, a kao vlasnik staforda koji je napao neslužbeno se navodi unuk starice koji je i uhićen.

Policija je potvrdila kako je psa preuzela nadležna veterinarska služba, a Državni inspektorat inače ima i određenu proceduru u ovom slučaju. Da napad na čovjeka ne znači automatsku eutanaziju životinje, pokazao je i primjer već spomenutog Otta koji je nakon tri godine resocijalizacije ponovno bio spreman na udomljavanje. Naime, svaki pas koji ničim izazvan fizički napadne čovjeka, nanese mu teške ozljede ili ga usmrti, kao i drugog psa, smatrat će se ''opasnim psom''. Prema uputama policije, postoje određene mjere kojih se vlasnici opasnih psa moraju pridržavati:

Što pravila nalažu?

''Činjenicu da je pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka s nanesenim tjelesnim ozljedama ili usmrćenjem ili ničim izazvanom napadu na drugog psa s nanesenim teškim tjelesnim ozljedama. Vlasnik mora opasnog psa držati u prostoru (zatvoreni kavez) ili objektu primjerene veličine, iz kojeg ne može pobjeći, a ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana. Na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: »OPASAN PAS«. Za držanje opasnog psa vlasnik mora ispunjavati posebne uvjete propisane Pravilnikom'', objašnjavaju. 

Ako se pak psa drži u neprikladnim uvjetima, inspektor može i privremeno oduzeti životinju. Eutanazija psa pak može uslijediti ako se procijeni da ona nije za daljnje držanje jer je opasan za ljude i druge životinje, ali i ako ponovno dođe do napada. 

- Takav postupak provodi se u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi i životinja te zaštite imovine i tragičan je ishod za psa zbog neodgovornosti vlasnika koji su propustili pravilno odgojiti ili držati psa - objašnjavaju.

A što bi se moglo dogoditi u slučaju ovog psa, upitali smo istaknutog zagrebačkog veterinara i Branimira Rebselja. On nam objašnjava i kako veterinarski inspektor u tom pregledu koji se nalaže provjerava ima li pas bjesnoću, a životinja također mora proći test socijalizacije kako bi se utvrdilo u čemu je točno bio problem. 

- Inspektor ima vezane ruke, oni moraju utvrditi činjenično stanje što se dogodilo. Pitanje je kakav je taj vlasnik. Nitko ne pita kakav je on? Životinja je tu sporedna žrtva, vlasnik je odgovoran za sve što pas napravi - kazuje nam. 

Staford samo izgleda mišićavo

Rebselj govori i kako se za američkog stafordskog terijera plasira lažna slika u javnosti.

POVEZANI ČLANCI:

- To je pasmina koja samo izgleda mišićavo, njih se selektira tako da se uzgajaju samo dobroćudne jedinke. Staforde su početkom stoljeća nazivali i ''nanny dog'', odnosno pse kojeg si mogao pustiti da čuva djecu. Kad pogledate statistiku, stafordi nemaju niti jak ugriz, jedan rotvajler ima duplo jači ugriz od njih - objašnjava, a usput je spomenuo i slučaj napada belgijskog ovčara na djecu u Gornjem Vrapču iz rujna 2022. Caka u tom slučaju je bila, kaže veterinar Rebselj, što se radilo o problematičnom muškarcu kojeg je policija tek kaznila, a ne u ''agresivnom psu''.

- Dobio je prekršajnu prijavu i to je to! U ovom slučaju u Zadru tko zna što je vlasnik napravio da je pas tako reagirao. Nitko ne kontrolira vlasnike i onda dođe do toga da psi postaju oružje jer napadaju na komande. Potpuno je izokrenuta priča, pasmina nije kriva - zaključio je. 

Ključne riječi

Komentara 22

PV
prcko.vita
18:04 31.01.2024.

Drago mi je za čitati kako će Hrvatske pametne institucije dati tom peseku još jednu šansu da prikolje još nekoga, možda nečije dijete, možda opet bakicu, u svakom slučaju svaka čast majstori.

MI
mizimojzi
17:35 31.01.2024.

Metak u celo iste sekunde dok ugrize covjeka.

KA
karlovcankica
18:18 31.01.2024.

zenu od 82 godine treba paziti kao djete od 2 godine. Treba kaznitu djecu koja zanemare svoje starije roditelje. Naravno I vlasnika psa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije