Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Više od 200 novooboljelih: U Zagrebu 50, a u Splitsko-dalmatinskoj 79

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
1/3
14.08.2020.
u 13:31

Prema izvješću KBC-a Split, preminula je muška osoba u dobi od 60 godina, koja se nalazila na respiratoru. Preminuli je, uz nekoliko teških kroničnih bolesti, bio pozitivan i na COVID-19.

Hrvatska je u četvrtak zabilježila rekordan broj novooboljelih od koronavirusa u jednom danu – čak 180 pa je trenutačno više od 800 aktivnih slučajeva u zemlji. Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru deset pacijenata. Nacionalni stožer stoga je donio odluku kako noćni klubovi, barovi i kafići od danas pa sljedećih 10 dana mogu raditi samo do ponoći. 

Tijek događanja pratite na našem portalu.

13:28 - U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji je u pos­ljednjih 24 sata zabilježeno pet novih slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Trpnja, dvije muške osobe srednje dobi iz Dubrovnika i jednoj mlađoj muškoj osobi iz Dubrovnika te o jednoj mlađoj muškoj osobi s prebivalištem u Zagrebu koja trenutno boravi na odmoru u Lumbardi.

Od početka pandemije analiziran je ukupno 7141 uzorak. U OB Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na OVID­-19. U samoizolaciji je ukupno 280 osoba.

13:15 - U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih oboljelih od koronavirusa te je svih testiranih 35 uzoraka izuzetih iz opće populacije u posljednja 24 sata negativno. U ovoj županiji trenutno je samo jedan aktivan slučaj koronavirusa.

12:07 – Tijekom jučerašnjeg dana, u Karlovačkoj županiji testirano je 56 osoba (tri u Ogulinu). U posljednja 24 sata registrirana su dva nova slučaja oboljenja od COVID-19.  Riječ je o dvije mlađe muške osobe s područja Karlovca. Jedna je od njih testirana na COVID-19 u ZJZ Grada Zagreba ''A. Štampar''. Epidemiološka obrada je u tijeku. Ukupno je  do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 113 osoba. U samoizolaciji se s današnjim danom nalazi 81 osoba.

Inspekcija SCZ-a Karlovac za 11. kolovoza: jedna ljekarna, jedna banka, jedan ugostiteljski objekt, jedna mjenjačnica, jedan frizerski salon, jedna trgovina, jedan trgovački  centar. Za sve nadzore napravljene su bilješke i nije izdano nijedno pismeno ili usmeno upozorenje.

12:05 – U protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije. Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja Krapinsko-zagorske županije jest sedam. U protekla 24 sata na analizu je poslano 18 uzoraka i svi su negativni.

11:59 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije trinaest osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19. Ženska osoba srednje životne dobi, tri mlađe ženske osobe i pet mlađih muških osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika; jedna mlađa ženska i dvije mlađe muške osobe s prebivalištem na području Grada Vodica te muška osoba srednje životne dobi s prebivalištem u Kninu. Kod većine novooboljelih moguća je izloženost u klubu u Vodicama.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 139 osoba: 136 osoba su kontakti oboljelih; tri osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječe se dvije osobe. U posljednja  24 sata uzorkovano je 45 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. U Šibensko-kninskoj županiji trenutačno je 48 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

11:45 – Na području Zagrebačke županije zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su tri osobe izliječene, izvijestio je u petak stožer te županije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka u 11 sati evidentirano je 288 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivno 50 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

11:24 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ-a, od ukupno 423 obrađena testa, u petak je 77 novooboljelih osoba pozitivno na COVID-19 infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije. Iz Splita 25, Makarske 21, Imotskog 4, Sinja 2, Kaštela 6, Solina 1, Trogira 1, Hvara 1, Starog Grada 1, Omiša 1, Klisa 2, Lovreća 2, Otoka 1, Prološca 1 i Runovića 7 . 

Uz 77 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID-19 s područja Splitsko-dalmatinske županije još je dvoje stranih državljana testiranih u Splitu pozitivno na infekciju COVID-19 (jedna osoba iz Irske i jedna osoba iz Lihtenštajna). Od 77 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Prema izvješću KBC-a Split, preminula je muška osoba (60), koja se nalazila na respiratoru u KBC-u Split. Preminuli je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bio pozitivan i na infekciju COVID-19.

Trenutačno se 638 osoba nalazi u samoizolaciji, a 14 pozitivnih osoba na COVID-19 nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, priopćio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:20 – U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 156 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, od kojih je 14 pozitivno na koronavirus. S područja Osijeka 11 je novooboljelih osoba, dvije su s područja Đakova i jedna s područja Našica. Uglavnom je riječ o osobama mlađih dobnih skupina koje su simptome oboljenja dobile nakon povratka s ljetovanja.

11:10 – U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite te dodao da je trenutačan broj aktivnih slučajeva zaraze 273. 

"Tijekom jučerašnjeg dana u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 390 osoba, 50 je novih slučajeva u Gradu Zagrebu i to je najveći broj do sada", kazala je zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić na konferenciji za medije.

Zbog novih slučajeva oboljenja, 132 osobe podvrgnute su mjerama samoizolacije. Ukupno su trenutačno 273 aktivna slučaja zaraze koronavirusom i 605 aktivnih samoizolacija. I dalje je najveći broj oboljelih, njih 28, izloženo virusu na godišnjim odmorima, 12 osoba  kontakti su prije oboljelih, kod šestoro je epidemiološka anamneza negativna, troje su uvezeni slučajevi zaraze iz Bosne i Hercegovine, a kod jednoga je epidemiološka anamneza u tijeku. 

11:09 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je pet novih slučaja zaraze koronavirusom. Brodsko-posavski Stožer civilne zaštite priopćio je da je s današnjim danom, od početka epidemije, u županiji ukupno zaraženo 200 osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije. Trenutačno su aktivna 32 slučaja zaraze. Pod mjerom samoizolacije na području županije jest 108 osoba.

10:46 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o mladoj muškoj osobi s blagom kliničkom slikom, a liječi se kod kuće. Epidemiološka obrada još je u tijeku, napominju iz Stožera.

U protekla 24 sata oporavile su se tri osobe, tako da je u Varaždinskoj županiji sada 14 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Tri su osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 11 ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 78 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutačno su 34 osobe, navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

10:43 – Predsjednik HLK, Krešimir Luetić, izjavio je kako je epidemiologa malo i treba ih rasteretiti te da ga je iznenadio broj novooboljelih. Opširnije OVDJE.

10:20 – Stožer civilne zaštite najavio je konferenciju za medije u 14 sati, a moći ćete je pratiti uživo na našem portalu.

9:44 – Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenima između 1984. i 2002. godine za koje su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni. Kod dvije osobe zaraza je otkrivena prilikom rutinskog testiranja u Općoj bolnici Zadar. Većina se novozaraženih, prema vlastitim izjavama, najvjerojatnije zarazila tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi. Jedan bolesnik u županiji je na respiratoru, a tamošnja je policija evidentirala dva kršenja mjere samoizolacije.

9:34Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, kazao je u razgovoru za N1 da će broj novozaraženih i danas biti sličan jučerašnjem. Dodaje kako je sada cilj smiriti brojke i ''dovesti ih u prihvatljivu dimenziju''.

– Brojke će se vjerojatno zadržati u okvirima kao jučer, možda će biti nešto više, ali tu smo negdje. Nema eksponencijalnog rasta – kazao je Trut.

9:32 – Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba, a testirano je 11 osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba, od čega je šest aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je 41 osoba.

9:18 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba živi i radi u Zagrebu, ali se vodi prebivalištem na području grada Kutine, dok je druga osoba povratnik iz Nizozemske, došao je u Hrvatsku zaražen.

9:08 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata 11 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (5 osoba iz Vinkovaca, 3 osobe iz Županje, 1 osoba iz Gunje i 2 osobe iz Cerne), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 540, od kojih su 372 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 85 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 6643. U samoizolaciji su na području županije 243 osobe.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 13 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji su iz sustava zdravstva 15 radnika (1 liječnik, 10 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).

9:06 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 194 uzorka briseva od kojih su tri pozitivna. Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, a bila je u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom. Kod druge osobe radi se o uvezenom slučaju, iz Republike Austrije. Odmah po dolasku na odmor osoba je dobila simptome te je u tijeku proces povratka u matičnu državu. Kod treće je osobe epidemiološka obrada u tijeku.

9:02 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji deveti dan zaredom nema novozaraženih. Jučer je testirano 18 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutačno su na području županije dva aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 16 osoba.

9:00 – Korona je proteklih dana otkrivena kod djelatnika u dva istarska vrtića. Kako je objavio Glas Istre, riječ je o vrtiću u Puli te vrtiću u Vrsaru. U prvom slučaju riječ je odgajateljici, zbog čega je u samoizolaciji 18-ero djece koja su bila u direktnom kontaktu s njom. U vrtiću u Vrsaru pozitivna je ravnateljica koja se zarazila od obiteljskog kontakta te je zbog toga u samoizolaciji pet članova tehničkog osoblja u vrtiću.

Video – Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

 

8:56 – Primorsko-goranska županija u zadnja 24 sata bilježi pet novih osoba zaraženih koronavirusom, svi su mlađe dobi i vratili su se s odmora u Dalmaciji, a među njima je i turist iz Praga. Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u petak da su svi novozaraženi testirani kao kontakti ranije oboljelih osoba ili zbog blažih simptoma infekcije.

Tri osobe su ozdravile, pa su do sada u županiji ukupno izliječene 152 osobe, a trenutačno su aktivna 24 slučaja zaraze. U riječkom KBC-u smještene su tri zaražene osobe, a 21 je u samoizolaciji u vlastitom domu, na kućnom liječenju.

Iz Stožera su građanima preporučili prepoznavanje rizika izloženosti kod osoba koje su prema epidemiološkoj anamnezi boravile na područjima na kojima se u sklopu konzumiranja turističkih sadržaja kreće veći broj ljudi te dolazi do neizbježnih bliskih kontakata.

"Navedeno se pogotovo odnosi na to ako su građani putovali javnim ili turističkim prijevozom na dužim relacijama, posjećivali noćne klubove i slične ugostiteljske objekte, napučena gradska okupljališta i slično", navode u Stožeru.

Spomenute aktivnosti, ističu, rizične su prije svega zato što u takvim okolnostima većina ljudi ne može ili ne održava fizičku distancu, ne koristi zaštitnu masku preko usta i nosa te se ne primjenjuje odgovarajuća higijena ruku i okoliša. Posebno se to odnosi na građane koji rade u zdravstvenim i odgojno-obrazovnim institucijama koji su u okviru obavljanja svojih poslova na radnome mjestu u kontaktu s ljudima.

Iz županijskog Stožera najavili su da će se danas na Lošinju i Cresu obavljati testiranja turista na COVID-19. Testiranja će biti u ispostavama županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na tim otocima..

8:52 – Britanski državljanin pobjegao je iz objekta u kojem je bio smješten u samoizolaciji u Zadru, a sada traži voće, šampone, mekanu posteljinu... Opširnije OVDJE.

8:35 – Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata jedna osoba se oporavila, a jedna zarazila virusom SARS-CoV-2. Od 18 testiranih osoba, rezultat za njih 17 bio je negativan, a mlađa ženska osoba, koja ima blage simptome bolesti COVID-19, bila je pozitivna te je novozaražena u statistici evidentiranih s koronavirusom u VPŽ-u. Prema dobivenim informacijama, zarazila se na ljetovanju, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Broj testiranih od početka epidemije u VPŽ-u trenutačno je 2511. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije 33 osobe su zaražene koronavirusom. Od toga, jedna osoba trenutačno je aktivna, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo, javlja lokalni stožer.

8:20Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kazao je kako se očekivao porast broja novooboljelih, ali ne baš toliko. Opširnije OVDJE.

8:15 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno pet slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), sve osobe nalaze se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 40 osoba, a ukupno je testirano 4135 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 16 uzoraka, dva uzorka su pozitivna na koronavirus (COVID-19). Dvije novozaražene osobe stanovnici su Požeško-slavonske županije s trenutačnim prebivalištem u gradu Zagrebu te se ne nalaze na području županije. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

Ključne riječi

Komentara 131

BR
branko7000
10:26 14.08.2020.

Nakon ponoći virus divlja. Prebacivanje krivnje na narod. A oni koji nas i u virusu vode kao guske u magli ? Laprdaju. I nikako ne donijeti zakone, nego preporuke. Nikako ne pogledati iskustvo Novog Zelanda i Australije. Mi smo demokratska zemlja? Za demokraciju treba biti zreo, a kod nas prvo vlast nije zrela za demokraciju.

GE
geler203
10:01 14.08.2020.

Predlažem da se koroni uvede radno vrijeme od kada do kada smije biti aktivna a ljudima u to vrijeme zabrani kretanje.

Avatar dzambo
dzambo
10:14 14.08.2020.

A sta ce sad taj virus ''da spava'' do ponoci po Hrvatskom vremenu pa ce onda ''probudti se'' kad se barovi zatvore i slicni objekti....fenomen...fenomen....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije