Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stižu paneuropske mirovine, novi oblik štednje za starost

Europska unija stvara novi model trećeg mirovinskog stupa koji bi se primjenjivao na cijelom području Europske unije prema istim uvjetima, uz povlašteni porezni tretman
17. lipnja 2019. u 11:35 31 komentara 12375 prikaza
štednja
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Treći mirovinski stup i ostali oblici štednje za starost dobit će ozbiljnu konkurenciju. Europska unija krenula je u stvaranje paneuropskih mirovina, novog oblika štednje za starost koji bi se primjenjivao na cijelom području Europske unije prema istim uvjetima.

Umirovljenici Ljubica Gatarić Čak četiri petine mirovina nema veze s uplatama

Komisija tvrdi da samo 27% Europljana u dobi od 25 do 59 godina dodatno štedi za starost, što predstavlja veliki problem kada dođu u mirovinu. Hrvatska je prema visini mirovina u odnosu na plaće od 39 posto druga najlošija članica EU nakon Irske. U Irskoj su obvezni mirovinski doprinosi niski, što se u starosti prelijeva i na mirovine koje dosežu samo 35 posto plaće.

Mirovina prosječnog europskog umirovljenika (u dobi od 65 do 74 godine) iznosi 58 posto plaće koju zarađuju radnici između 50 i 59 godina. Ako kao pedesetogodišnjaci zarađuju 2000 eura na mjesec, kao 70-godišnjacima mirovina im je 1160 eura, navodi Europska komisija o studiji koja objašnjava razloge za formiranje paneuropskih mirovinskih fondova.

Mjera za šire mase

Hrvatska je stvarnost takva da će radniku čija je plaća u 50-im godinama bila 6000 kuna mirovina biti 2340 kuna! Nakon bogatog Luksemburga, gdje su mirovine samo 12 posto manje od plaća, po visini mirovinskih primanja prednjače Italija (69%), Francuska (68%) i Mađarska (67%).

Rijeka: Umirovljenici uživaju u jesenskom suncu na klupici Isplata u kolovozu Evo za koliko će povisiti mirovine za 253 tisuća ljudi

Austrijske, poljske i slovačke mirovine iznose 62 posto plaće, Češke su na polovici radničkih primanja, u Sloveniji su 47 posto, a u Njemačkoj 46 posto. Paneuropske mirovine (PEEP) trebale bi dopunjavati postojeći mirovinski sustav s obveznim izdvajanjima kao dobrovoljna mirovinska štednja, slično onoj koju mi imamo u trećem stupu. Nacrt uredbe kojom se uvodi paneuropska mirovina još jednom treba dobiti zeleno svjetlo Europskog vijeća i parlamenta te će se početi primjenjivati godinu dana nakon objave u službenom glasilu.

Funkcioniranje paneuropskog štednog modela nadzirat će EIOP, paneuropski regulator za osiguranje i mirovinsko osiguranje, čija je predstavnica Sandra Hack ovih dana boravila u Zagrebu kao gošća Hrvatskog aktuarskog društva na njihovoj godišnjoj konferenciji. Sandra Hack je kazala da će uvođenje paneuropskog mirovinskog modela potrajati oko dvije godine.

– Većina postojećih modela štednje dizajnirana je za visoke prihode, a mnoštvo Europljana ima niske prihode. Paneuropske mirovine bile bi proizvod koji je namijenjen za šire mase – kazala je Hack.

MIRANDO MRSIĆ 'Ministri Pavić i Medved moraju otići jer ugrožavaju mirovinski sustav''

Prema studiji Europske komisije, paneuropski treći mirovinski stup trebao bi do 2030. godine povećati iznos privatne mirovinske štednje s postojećih 0,7 bilijuna eura na 2,1 bilijun eura s paneuropskim mirovinama u odnosu na 1,4 bilijuna eura koliko bi se prikupilo da se one ne uvedu. Paneuropske mirovine proizvod su za mlade generacije, posebno one koji su mobilni i sele iz jedne zemlje u drugu jer će svoju štednju moći prenositi sa sobom.

Povlašteni porezni tretman

Europska će komisija propisati maksimalan iznos naknade za upravljanje štednjom trećeg mirovinskog stupa, koja će se oplođivati ulaganjem u dionice i druge investicijske proizvode. Paneuropski treći mirovinski stup trebao bi imati povlašteni porezni tretman. Standardne značajke paneuropskih mirovinskih proizvoda bit će jednake neovisno o mjestu prodaje, a nudit će ih osiguravajuća društva, banke, mirovinski fondovi i investicijska društava.

Velika Britanija, Nizozemska i Danska prednjače po visini dobrovoljne privatne mirovinske štednje koja doseže vrijednost jednog do jednog i pol nacionalnog BDP-a. Hrvatski treći mirovinski stup na sebe veže nešto više od 1 posto BDP-a, no zajedno s obaveznim drugim stupom privatna mirovinska štednja kreće se oko 30 posto BDP-a.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Gustav
  Gustav:

  i opet spadneš na to da u starosti kopaš po smeću ne bi li našao koju plastičnu bocu !

 • !zagreb!:

  Pa od čega da štedim za mirovinu!

 • hudarupa3:

  Jadan je i taj vaš život, živite između nade da ćete se obogatit i riješiti sve probleme, i sumanutog straha da ćete ostat bez svega i ostariti gladni i napušteni.