Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATITE UŽIVO

FOTO Rastu vodostaji u središnjoj Hrvatskoj, u tri regije izvanredne mjere: 'Evo i zagorsko more'

Foto: Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija/Facebook
1/5
12.03.2024.
u 20:39

U Hrvatskom zagorju noćas je u jednom trenutku u sat vremena vodostaj Krapine porastao za skoro pola metra, a vodostaji i dalje rastu

U središnjim krajevima kiša nikako da prestane, poručio je to Državni hidrometeorološki zavod koji je na svom X profilu objavio i kartu na kojoj se jasno vidi u kojim dijelovima Hrvatske je palo najviše kiše u zadnjih 24 sata. Iako su se jučer potoci izlili na području Zadra, odnosno Nina, najviše kiše ovog je utorka ''popilo'' tlo upravo kod Zagreba, zbog čega su na jednom dijelu proglašene izvaredne mjere obrane od poplave. DHMZ zasad nije izdao posebna priopćenja koja bi se mogla odnositi na moguće poplave, kao što nisu izdana ni upozorenja. 

- Na istoku zemlje prevladavat će oblačno te mjestimice padati kiša, osobito u prvom dijelu dana. Drugdje djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Ujutro ponegdje magla, ponajprije u središnjim predjelima. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni, u Dalmaciji i bura. Najniža jutarnja temperatura od 3 do 8, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža, duž obale i na otocima od 7 do 11 °C. Najviša dnevna većinom između 12 i 17 °C - najavljuje DHMZ u prognozi za srijedu. 

TIJEK DOGAĐAJA:

20:40 - Moderni sustav obrane od poplave

Novi sustav obrane od poplave jedinstven je primjer u ovom dijelu Europe. Banovine i Pounja. Projekt vrijedan preko 4,25 milijuna eura osmišljen je za sigurnije okruženje za ljude, zajedno s pouzdanijim zaštitama njihove imovine. Sustav je ovih dana imao prvi test koji je položio. Radovi na sustavu uključivali su izgradnju i modernizaciju postojećih obrambenih struktura, poput nasipa i odvodnih kanala, kako bi se omogućilo poboljšano upravljanje vodama i smanjenje opasnosti od poplava. Gradnja je izvedena na način da je utjecaj na okoliš minimalan i da se ne uništava prirodni ekosustav, kako tijekom izgradnje tako i tijekom korištenja. "Sustav obrane od poplava temelji se na principu precizno elaboriranog plana i modernog pristupa sa montažno demontažnom branom, čija je realizacija donijela dobre rezultate. Sustav upravljanja koristi moderne tehnologije i metodologiju kako bi se osigurala fleksibilnost u slučaju prijetnje te znatno povećala sigurnost ljudi i zaštita imovine", izjavio je gradonačelnik Kostajnice, Dalibor Bišćan.


18:20 - Testira se novi protupoplavni motažni sustav

Nova montažna barijera je pomogla, a Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda izjavio je kako se građani Kostajnice osjećaju sigurno. Ovakva barijera je rijetka te prati liniju toka rijeke, a ujedno je i uklopljena u okoliš, rekao je Đuroković za Dnevnik.hr. Ugroženo je bilo najmanje oko 200 ljudi, a u izgradnji obrane je sudjelovalo čak 500-njak ljudi. Naime, najkritičnija situacija je bila u Zadru, no stanje se na tom području smirilo, a trenutne prognoze su optimistične.


14:07 - Krapina pala, Una još raste

Vodostaj Krapine je od podneva do 14 sati pao za četiri centimetra pa je sada na 556 cm. No, za 29 centimetra je porastao vodostaj na spojnom kanalu u Poljanskom Lugu u sat vremena tako da se ne očekuje smirivanje. Za dva centimetra od podneva do 13 sati porasla je i Una u Hrvatskoj Kostajnici pa je trenutno na 389 centimetra.


12:14 - Izvanredne mjere i u Hrvatskoj Kostajnici

Izvanredne mjere obrane od poplava uvedene su pak u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je ljetos došlo do velikih poplava i izlijevanja. U podne je na tom području vodostaj biona 386 centimetra, te već satima pretežito raste. Još dramatičnije bilo je prošlog svibnja, kada se rijeka Una na tom području popela čak do 497 centimetra, a voda je prodirala i u mjesta grada koji su se smatrali najsigurnijima. 


11:03 - Stanje u Zagorju

Najgore je upravo u Kupljenovu gdje se rijeka Krapina do 11 sati ovog utorka podigla na 560 centimetra. Upravo noćas je u jednom trenutku u sat vremena porasla za čak 46 centimetra. Tamo je, prema podacima DHMZ-a, sinoć palo 50.3 centimetra kiše, a najviše je zapravo palo kod Varaždina, i to 57 centimetra. Međutim, rijeka Plitvica na tom je području još na 192 centimetra pa su uvedene redovne mjere. Sve dramatičnije postaje i kod spojnog kanala u Poljanskom Lugu kod Vrbovca gdje su također proglašene izvanredne mjere obrane od poplave oko podneva.

- Zagorsko more na relaciji Zlatar-Bistrice i Bedekovčine. Vozači imaju razgledavanje tijekom vožnje - objavili su na na Facebook stranici Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija.

Od ostalog, redovne mjere označene žutom bojom proglašene su i u Zelenjaku zbog nešto višeg vodostaja Sutle, kao i u Sunji. Krka u Kninu također je nešto porasla, dok je na području Banovine na snazi pripremno stanje. Tijekom noći došlo je do porasta manjih i većih bujičnih vodotokova na području Zagrebačke (Lonjica, Zelina), Krapinsko-zagorske (Krapina, Sutla) i Varaždinske županije (Plitvica, Bednja), pri čemu su Zelina, Lonjica i Sutla dosegle razine za proglašenje redovnih mjera obrane od poplava.

>> FOTO Oštećen prilaz do Modrićevih luksuznih vila. Pogledajte štetu koju su napravile obilne padaline

1/19

Komentara 1

Avatar spica1
spica1
12:38 12.03.2024.

to je zato jer se odnedavno provodi zlonamjerni geoinženjering na Europom, vremenom se manipulira i kiša se stvara kemijski na naprirodan način,sve zajedno postaje jedno od najmoćnijih oružja upotrebljenog nad čovječanstvom-.... s druge se strane prodaje priča o klimatskim promjena i co2 emisijama te se krivica perfidno svaljuje na cijelo čovječanstvo, dok znamo da je samo nekolicina stakeholdera i decision makera koji imaju moć i upravljaju globanom ekonomijom i svim kretanjima resursa, roba i kapitala čime isljučivo oni odlučuju o baš svemu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije