Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CROBAROMETAR

Stiglo novo istraživanje: HDZ u ovom trenutku duplo jači od SDP-a

Foto: Crobarometar/Nova TV
1/14
25.01.2021.
u 19:40

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 987 građana metodom osobnog razgovora od 6. do 21. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Početak ove godine obilježio je razoran potres u Banovini koji je bez doma ostavio mnoge stanovnike Sisačko-moslavačke županije, kao i dugoočekivani početak cijepljenja, ali i afere u kojima su primarno bili spominjani upravo HDZ-ovci.  Crobarometar Dnevnika Nove TV donosi istraživanje javnog mnijenja u kojem je sudjelovalo 987 građana i to od 6. do 21. siječnja. 

HDZ počeo 2021. kako je završio godinu ranije - dvostruko jači od SDP-a

Hrvatska demokratska zajednica nema brige. I dalje su najjača stranka s potporom od 31,1 posto. Iako se istraživanje provodilo, odnosno završavano je, na vrhuncu krize s HDZ-ovim županima i gradonačelnicima, vidjet ćemo hoće li se u veljači te afere odraziti na rejting. Međutim, za sada nije. 

SDP je pak upola slabiji i to sa 16,6 posto potpore birača. Oni više-manje mjesecima imaju isti rejting. Očekivano, biračima ljevice pojavila se nova ponuda u projektu zeleno-lijeve koalicije Možemo. Stoga su oni godinu počeli s potporom od 9,6 posto i jedini su dobitnici mjeseca s rastom.  

Foto: Crobarometar/Nova TV

Za četvrto mjesto bore se Most s potporom od 7,8 posto te Domovinski pokret, koji je sada pao na peto mjesto s potporom od 7,3 posto.

Male stranke bez kojih se ne može

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najviše se tu približio Centar s potporom od 3 posto. HSU je na 2,1 posto. Živi zid daleko od dana slave i sada mogu računati na 2 posto. IDS je na 1,6 posto, a Fokus je na 1,5 posto te Radnička fronta na 1,3 posto. Sve ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 8,2 posto. Zanimljivo, tamo je HNS s 0,9 posto, Suverenisti s 0,8 posto, HSS 0,6 posto, Glas na 0,4 posto, Reformisti su na 0,3 posto. Neodlučnih je 8,3 posto. 

Nakon blagog oporavka od pesimizma, godinu počinjemo činjenicom da 2/3 građana misle da zemlja ide u pogrešnom smjeru, točnije njih 66 posto. Da idemo u dobrom smjeru, misli 25 posto građana, a ne zna njih 9 posto. 

Foto: Crobarometar/Nova TV

Nije loše spomenuti da je u prvom zatvaranju 51 posto građana mislilo da zemlja ide u dobrom smjeru. Ni Vlada ne može računati na potporu. Tako 57 posto građana ne odobrava Vladine politike, a njih 35 posto odobrava. Ne zna 8 posto. I tu se bilježi porast nezadovoljnih politikama Vlade.

Predsjednik Republike Zoran Milanović nsvojim radom podijelio je Hrvatsku. Njegov rad ne odobrava 49 posto, a odobrava 43 posto ispitanika. Ne zna 8 posto. No, koliko dijeli, toliko je i stabilizirao svoj rejting koji je nekoliko mjeseci isti. 

Foto: Crobarometar/Nova TV

Građani sve manje vjeruju institucijama 

Tu su i tri institucije kojima građani na početku 2021. manje vjeruju nego na kraju prošle godine. Ured Predsjednika dobiva 2,89 ili "trojku“, Vlada godinu počinje s 2,77 ili "trojkom“, tu je i Hrvatski sabor s 2,31 ili „dvojkom“.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 987 građana metodom osobnog razgovora od 6. do 21. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto, stoji u Crobarometaru Dnevnika Nove TV

Komentara 41

Avatar 0svetnik Ernesta Fulira
0svetnik Ernesta Fulira
21:21 25.01.2021.

Meni se čini da su previše dali SDPu. Ako osvoje više od 10% na slijedećim izborima, mogu slaviti...

KO
komentatorv3
20:39 25.01.2021.

nije mi jasno zakaj mozemo ima 9%, jel rijec o Orah fenomenu il nekaj drugo?

DU
Deleted user
20:30 25.01.2021.

dajte još afera da im popularnost još poraste...samo kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije