Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vakula prognozira

Stiglo je pravo ljeto: Pripremite se na ekstremne vrućine!

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
11.06.2019.
u 11:24

Vrućine će se nastaviti do kraja tjedna, a ponegdje i početkom idućega, pogotovo u južnim krajevima. Česte će biti i neuobičajene tople noći na kopnu

Nakon najhladnijeg, a ponegdje i najkišovitijeg svibnja u povijesti mjerenja, čeka nas izvanredno topao lipanj. Vakula upozorava da se pripremite na ekstremne vrućine!

Vrućine će se nastaviti do kraja tjedna, a ponegdje i početkom idućega, pogotovo u južnim krajevima. Česte će biti i neuobičajene tople noći na kopnu. Noćas se temperatura nije spuštala ispod 20 stupnjeva u u Đakovu, Kutjevu, Bjelovaru i Zagrebu - ni u Maksimiru, ni na Griču, prenosi HRT.

Koliko je to rijetko za ovo doba godine možda najbolje svjedoči podatak da je jutrošnjih gričkih 22,1 °C, među najviših vrijednostima ikada izmjerenim od 1. siječnja do 11. lipnja. Štoviše, prema još neslužbenim i nepotvrđenim analizama čak je izjednačen rekord od 8. lipnja 2003. godine. A podaci datiraju još iz 1881.!

No, ako slučajno i nije bila rekordno topla noć, bila je vrlo blizu nje. U Maksimiru je više od jutros najnižih 20,1 °C u dosadašnjem dijelu godine bilo samo 2 puta - 20,6 °C 27. svibnja 1993. i 20,5 °C 31. svibnja 1999. godine.

Do kraja tjedna očekuju nas vrući dani i tople noći, a idućeg tjedna temperature će pasti za koji stupanj.

Preporučuje se da ne pretjerujete s klimatizacijom, izbjegavate težak i naporan fizički rad, kao i duge boravke na otvorenom kada su temperature najviše. I naravno, ne zaboravite piti mnogo vode!
 

Komentara 1

DU
Deleted user
22:51 11.06.2019.

Spremili smo si malo hladnog i kišovitog svibnja. Kada "pripali" lipanj, pomiješati ćemo ostatke svibnja s lipnjom pa vidjeti što će se iz toga izvakularizirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije