Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stiže toplinski val u četiri grada: Evo što trebate izbjegavati

Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti
10. lipnja 2019. u 12:20 1 komentara 11701 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U drugom djelu tjedna očekuju nas temperature koje će dosezati čak 40 stupnjeva, a DHMZ je izdao upozorenje da stiže po zdravlje opasan toplinski val. Najkritičnije će biti u četvrtak i petak i to u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Dubrovniku. 

Split: Spas od vrućine mnogi pronašli na gradskim plažama SUNČAN DAN FOTO Spas od vrućine potražili u moru: Splitske plaže pune kupača

DHMZ preporučuje da redovito rashlađujete svoj dom. Danju zatvarajte prozore i rolete i što manje koristite umjetna svjetla, a noćni svježiji zrak koristite za rashlađivanje i provjetravanje prostora.

Idealno bi bilo da sobnu temperaturu održavate ispod 32°C tijekom dana i ispod 24°C tijekom noći. To je posebno važno za djecu ili osobe starije od 60 godina koje imaju kronične zdravstvene probleme.

Također se savjetuje da se klonite vrućine i izbjegavate izlazak u najtoplijem dijelu dana, kao i težak fizički rad. Temperature u zagrijanim vozilima posebno su opasne, pa ne ostavljajte djecu ili životinje u automobilima.

Prognoza za ljeto TOPLINSKI VALOVI Ljetna prognoza AccuWeathera: Velike vrućine i snažne oluje

Ako morate biti izloženi suncu, redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci.

I na kraju nemojte zaboraviti piti mnogo tekućine i prilagoditi odijevanje vremenskim prilikamaPreporučuje se lagana, široka i svijetla odjeća od prirodnih materijala, kao i lagana posteljina.

Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas