Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stigli zahtjevi za 2,7 milijardi kuna potpora iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Toliki broj zahtjeva i potpore za prvi natječaj iz programa ruralnog razvoja ravni su zatraženom iznosu u svih šest godina IPARD-a
28. travnja 2015. u 13:12 2 komentara 302 prikaza
10.10.2014., Varazdin - U varazdinskoj Areni otvoren je 19. medjunarodni sajam lova, ribolova, prirode i turizma
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Čak 1280 zahtjeva za potpore u iznosu od 2,7 milijardi kuna te projekte ukupne vrijednosti 3,9 milijardi kuna zaprimljeno je na prvom natječaju iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. do 2020.

– Toliki broj zahtjeva i potpore koje su poljoprivrednici zatražili u prvom natječaju za mjeru 4 jednak je iznosu koji je sveukupno zatražen za sve IPARD mjere tijekom šest godina njegove provedbe i 21 natječaja u tom programu – kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ističući kako je riječ o potporama za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Za IPARD je pak u svim raspisanim natječajima stiglo 1338 prijava za 2,3 milijarde kuna potpora, a isplaćeno 386 projekata za 545 milijuna kuna. Ministar tvrdi da su se za natječaj za mjere ruralnog razvoja najviše javljali OPG-i i obrti koji čine čak tri četvrtine ukupnih prijava. Oko 60% toga novca gospodarstva traže za izgradnju, 27% za opremanje i mehanizaciju te 13% za podizanje novih nasada.

– Unatoč brojnim opstrukcijama raznih političkih i interesnih skupina te pojedinih europarlamentaraca koji su javno širili negativne informacije, rezultati pokazuju da je hrvatski Program ruralnog razvoja dobar te da smo donijeli ispravnu odluku kada smo krenuli u raspisivanje natječaja prije nego je program i službeno usvojen – izjavio je Jakovina koji usvajanje programa od EK očekuje u svibnju.

Na prozivke HSS-a kako se državnom zemljom pogoduje velikima, Jakovina je odgovorio kako su interes proizvodnja i stočari, za koje HSS godinama tvrdi da ih se sustavno uništava, ali im od 2001. nije osigurao dovoljno zemlje da bi na njoj proizvodili hranu.

>> EK: Odobrit ćemo Jakovinin program, počnite dijeliti novac seljacima

>> Josip Vrbanek: Na strminama grožđe moramo brati i sjedeći

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke