Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruralni razvoj

EK: Odobrit ćemo Jakovinin program, počnite dijeliti novac seljacima

Tihomir Jakovina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.04.2015.
u 00:05

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je svoj prvi prijedlog u srpnju 2014., a Komisija je imala 378 primjedbi

Stručne službe Europske komisije nemaju više primjedbi na Program ruralnog razvoja, dokument koji određuje kako će Hrvatska trošiti dvije milijarde eura iz Europskog poljoprivrednog fonda do 2020. godine.

Iako program još nije formalno usvojen, prošao je čitavu tehničku proceduru u Komisiji i direktor Komisijine Opće uprave za poljoprivredu Jerzy Plewa obavijestio je hrvatskog veleposlanika u Bruxellesu da će europskim povjerenicima predložiti da ga formalno usvoje. U Komisiji su nam jučer potvrdili da će se to dogoditi u svibnju.

Hrvatske vlasti "mogu nastaviti poduzimati potrebne korake prema implementaciji ovog programa", piše u pismu. Vijest je važna jer je riječ o usvajanju posljednjeg velikog operativnog programa koji propisuje kako će Hrvatska trošiti novac iz fondova EU.

Refundiranje troškova

Prije ovog pisma nije bilo ni moguće dijeliti novac hrvatskim poljoprivrednicima iz proračuna EU za 2014., a pregovaranje o tom dokumentu trajalo je mjesecima. Ministarstvo poljoprivrede poslalo je prvi prijedlog u srpnju 2014., Komisija je u listopadu na taj prijedlog dala 378 primjedbi i komentara, a iz Hrvatske je potom u veljači 2015. stigao ispravljeni prijedlog. Pregovori i konzultacije vodili su se na sastancima u Zagrebu i Bruxellesu, ali i na videokonferencijama.

Neki od detalja za koje se Hrvatska uspjela izboriti u tim pregovorima su stopostotno financiranje iz fondova EU za tzv. mjeru broj 7, odnosno gradnju komunalne infrastrukture u jedinicama lokalne samouprave. To znači da pametna seoska općina za razne vrste projekata od javne rasvjete do vodovoda neće morati iz svoga proračuna izdvajati ništa, već od EU može dobiti refundiran trošak investicije u stopostotnom iznosu.

Odličan odaziv

– U siječnju smo znali da nema više otvorenih primjedbi Komisije, da smo sve komentare "zatvorili" i zbog toga smo krajem siječnja krenuli u raspisivanje prvih natječaja, ne čekajući ovo pismo – kaže ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Ne krije zadovoljstvo jer je odaziv na prva tri natječaja, na kojima je rok za prijave završen u srijedu, na prvi pogled odličan. Za oko tisuću projekata (točnije 966, ali neke prijave još stižu poštom) traži se da ih se iz fondova EU sufinancira s ukupno oko 1,8 milijardu eura, što je triput više od 640 milijuna eura, koliko se na ova tri natječaja dijeli.

Sada, kad je Komisija najavila da je spremna usvojiti hrvatski Program ruralnog razvoja bez daljnjih primjedbi, natječaji za dijeljenje europskih potpora hrvatskim poljoprivrednicima postat će redovita pojava.

>> Počela isplata prvog dijela izravnih potpora poljoprivrednicima

>> Brat i ja uzgajamo oko sedamsto grla junadi na farmi, ali iskreno – zaželio sam se politike

Komentara 7

DU
Deleted user
07:54 20.04.2015.

Sad će živnuti tržište većih traktora, većih i bržih terenskih vozila, motocikala da ne spominjem tržište''oranica'' u Zagrebu i na našoj obali.

OB
ObrenM
07:27 20.04.2015.

378 primjedaba Eu komisije na diletantsko napisan "program"od strane ministarstva poljoprivrede.Umjesto,da pronose intelekt Hrvatske (a ima ga osim kod politicara) po Europi oni nas blamiraju.Nadajmo se,da ce dolazeci ma koji oni bili biti normalniji.

KO
kolateral77
00:30 20.04.2015.

opet se vidi nešto što se dugo moralo stvarati. pametnima dosta, a ostali nek se pojedu od ljubomore ili ako vole Hrvatsku neka počnu pisati projekte, možda napokon neki novac i zarade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije