Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
St. Louis

Velika pobuna pitanje je dana

Foto: Reuters
19.09.2017.
u 15:05

Nakon dugotrajnog sudskog natezanja sudac je donio oslobađajuću presudu uz obrazloženje da nije stekao “čvrsto uvjerenje o krivnji”

Mirni prosvjedi koji su se u američkom gradu St. Louisu održali tijekom nedjelje doista su bili mirni, ali tijekom noći nasilni prosvjednici sukobili su se s policijom.

Povod za jedne i druge prosvjede bila je oslobađajuća presuda za bijeloga policajca Jasona Stockleyja (36), koji je prije šest godina ubio Afroamerikanca Anthonyja Lamara Smitha (24) zato što su on i njegov partner posumnjali da Smith trguje drogom.

Prijeti eskalacija sukoba

Oslobađajuće presuda objavljena je još u petak, a od tada traju prosvjedi, koji bi se mogli pretvoriti u svojevrsnu pobunu. Posljednjih nekoliko godina diljem SAD-a, nakon ovakvih ubojstava i oslobađanja policajaca za ubojstva Afroamerikanaca, izbijaju prosvjedi s teškim posljedicama. Smitha su Stockley i njegov partner uočili na jednom parkiralištu i svojim vozilom krenuli prema njemu. No, on se dva puta zabio u policijski automobili i počeo bježati. Patrola je krenula za njim, a kamera iz policijskog vozila snimila je Stockleyja koji je svom partneru odmah kazao kako će bjegunca ubiti. Kada su ga sustigli i zaustavili, Stockley je kroz prozor Smithova automobila pucao u njega i ubio ga. Iako se policajac branio time da se Smith, sjedeći u automobilu, sagnuo posegnuvši za nečim (oružjem), tužitelji su za vrijeme suđenja inzistirali da je Stockley nakon ubojstva u Smithov automobil podmetnuo pištolj koji je trebao biti dokaz da ga je bjegunac želio ubiti da je on pucao u samoobrani, za što su imali dokaze nakon obavljene DNK analize. Nakon dugotrajnog sudskog natezanja sudac je donio oslobađajuću presudu uz obrazloženje da „nije stekao čvrsto uvjerenje da je optuženi kriv“.

Podjele nikad izraženije

Ovaj slučaj još je jednom pokazao velike podjele u američkom društvu, a NY Times donio je i analizu u kojoj se navodi kako su Afroamerikanci danas u SAD-u više segregirani nego prije pola stoljeća.

Komentara 5

MA
..Marsijanac
00:33 20.09.2017.

Pogledajmo statistiku u USA. Oko 1600 bijelaca je ubijeno od strane crnaca svake godine. Crnci ubijaju bijelce u prosjeku 18 puta vise nego obratno.Oko milijun bijelaca je ubijeno ,napadnuto ,opljackano ili silovano od strane crnaca svake godine. Oko 90 % rasnih zlocina pocinjeno je nad bijelcima.Crnci pocine7.5 puta vise rasnih zlocina nego bijelci, iako crnci sacinjavaju samo 1/7 bijele populacije.Crnci pocine 9 x vise silovanja nego bijelci,19 x vise pljacki,u njihovim naseljima je 35 x vise nasilja nego u bijelim,itd. Na svakog ubijenog crnca od strane policajaca crnci medjusobno pobiju 40.

MA
..Marsijanac
00:35 20.09.2017.

Crnci se** o bijelim policajcima . Crnaca je svega 13 % dok ih u policiji ima 25 %.

DU
Deleted user
23:18 19.09.2017.

Ubijeni tip je bio diler droge ali to po meni nije razlog da se nekoga ubije. Internet je prepun takvih ubojstava koje je počinila njihova policija. Sve je to rezultati višedesetljetnoga ignoriranja različitih problema od strane države i društva kojii su se gomilali među građanima sa slabijim imovnim stanje. Ne želim uprijeti prstom samo u određenu rasu jer to ne da je pogrešno nego nije točno. Jedan od glavnih problema je odustajanje od škole, to je postao toliki problem da se vode bezuspješne kampanje da djeca ne odustanu od daljnjeg školovanja kada završe osnovnu školu. Drugi je nedostatak poštovanja nedostatak odgoja to je još gore od nedostataka škole jer ljudi više ne znaju što je loše a što dobro. Zapravo ovo je samo kap u moru od problema koji tamo postoje, na kraju rezultati se vide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije