Naslovnica Vijesti Svijet

U Bostonu 33 uhićenih zbog sukoba s policijom u antirasističkim prosvjedima

Kako bi se izbjegle scene nasilja u Charlottesvilleu prošloga tjedna koje su šokirale Ameriku, angažirano je više od 500 policajaca kako bi se razdvojile dvije skupine.
20. kolovoza 2017. u 08:33 14 komentara 757 prikaza
Foto: Reuters

Prema procjeni bostonske policije, oko 40,000 osoba okupilo se na subotnjem prosvjedu protiv rasizma i krajnje desnice, a njih ukupno 33 je uhićeno ponajprije zbog manjih sukoba sa snagama reda. 

KKK 20 uhićenih Sukobi policije i prosvjednika u Bostonu

Prosvjednici su se okupili u središtu grada kako bi omeli skup konzervativaca bliskih krajnjoj desnici koji je službeno trebao biti organiziran kako bi se branila "slobodu izražavanja", što je postao simbol rasističkog govora.

Kako bi se izbjegle scene nasilja u Charlottesvilleu prošloga tjedna koje su šokirale Ameriku, angažirano je više od 500 policajaca kako bi se razdvojile dvije skupine. No, na skupu konzervativaca skupilo se tek nekoliko desetaka osoba, a govornike se nije moglo niti čuti zbog buke koju su stvarali prosvjednici pa je čitav događaj bio završen sat vremena prije predviđenoga.

Prosvjednici su okupljenim konzervativcima vikali "sramite se" i "idite kući" te povremeno na njih bacali plastične boce.

"Bilo je malo sukoba, ali 99.9 posto ljudi koji su se okupili tamo su bili iz ispravnih razloga", rekao je policijski zapovjednik William Evans.

"Oni drugi su čuli našu poruku jasno i glasno: Boston neće tolerirati mržnju. Mislim da će dobro razmisliti prije no što opet dođu ovamo", rekao je 58-godišnji aktivist Owen Toney koji je sudjelovao u antirasističkom prosvjedu.

"Mislim da su se razišli ranije jer su se uplašili našeg broja", dodala je 22-godišnja Karla Venegas.

Prosvjednike u Bostonu u subotu pohvalio je i predsjednik Donald Trump koji je putem Twittera napisao:

"Želio bih aplaudirati prosvjednicima u Bostonu koji su ustali protiv zatucanosti i mržnje. Naša će se zemlja uskoro ponovno ujediniti! Naša je zemlja desetljećima bila podijeljena. Ponekad morate prosvjedovati kako bi se ozdravilo i mi ćemo ozdraviti i biti jači nego ikada ranije!"

Nasilni prosvjedi u Virginiji KAOS U VIRGINIJI Tko je Peter Cvjetanovic, mladi ekstremni student koji je obilježio nasilne prosvjede Nasilje u Vitrginiji Neredi u SAD-u Uhićen vozač koji se zaletio u ljude, u padu helikoptera dvoje poginulih Virginija Kaos na ulicama SAD-a Prosvjed ekstremista pretvorio se u nasilje, više ozlijeđenih, jedna osoba poginula
SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

 • neboiznadzagreba:

  Ako je podrška slobodi izražavanja "simbol rasističkog govora",kako nam mediji svakodnevno sugeriraju, uskoro bi nam se moglo dogoditi da i otvaranje usta bude rasistički čin - Orwell je za današnje robovlasnike pisac meke satire.

 • Avatar bukovica.tg
  bukovica.tg:

  ljevima je sve dozvoljeno paliti pljackati lagati. desni uvjek raasisti fasisti zato sto vole i brane svoje. to vidimo i u HR uz punu podrsku ljigavi novinara obicni lesinari. poz.... od HOSa

 • Startrack:

  Ja zivim u USA. Prava je istina da crnci i ostali neradnicki olos nedaju bjelim ljudima dase organiziraju kao bjelci. Nikad ti tz nacisti nisu zvali na nasilje protiv manjina (a ustvari su bjelci manjina vec). Crnci rade isto sto ... prikaži još!sto su i Srbi radili po Hrivatskoj i Bosni prije rata.