Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos na ulicama SAD-a

Prosvjed ekstremista pretvorio se u nasilje, više ozlijeđenih, jedna osoba poginula

Virginija
Foto: Reuters/Pixsell
1/21
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.08.2017.
u 22:15

Proglašeno je izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage.

Najmanje jedna je osoba poginula a 19 je ozlijeđeno u subotu u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika, prenosi Fox News.

Do pogibije jedne a ozljeđivanja 19 osoba došlo je kada se automobil zaletio u skupinu protuprosvjednika tijekom skupa "Ujedinimo desnicu" u Charlottesville.

Sudionici sukoba naoružani su improviziranim štitovima i palicama

Proglašeno je izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage. 

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede. 

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters. 

"SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu. 

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja, piše BBC. 

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima. 

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa. 

 

Komentara 81

Avatar Ironman0105
Ironman0105
22:44 12.08.2017.

I po cemu su to republikanci extremisti? Nijedan republikanac nije prosvjedovao kad su crnci pod maskom "black life matters" zaustavljali promet na autoputevima, bez obzira sto su crnci koji cine nekig 12% populacije USA odgovorni za vise od 80% ubojstava i nasilnog kriminala u drzavi? I da je tek jedan od 30 ubijenih crnaca ubijen od strane ostalih etnickih skupina? Tko je tu extremist, tko to trazi prava koja mu ne pripadaju ni po kojoj osnovi?

LU
lunar777
22:41 12.08.2017.

Ako nisi ljevičar odmah si ekstremist...

ST
Startrack
23:09 12.08.2017.

Bjelci su dosli da mirno protestuju protiv pomjeranja spomenika generala Lija. A crnci, ljevicari i takvi su dosli da mlate bjelce. Al obratili su se na pravu odresu ovaj put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije