Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski trovači

SSSR je imao tajni laboratorij, no carevi su otrovom micali političke protivnike prije komunista

Aleksej Navaljni
Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/8
24.09.2020.
u 20:57

“Da, moj plan bio je da polako skuham novičok u kuhinji, pijuckam ga polako u avionu, umrem i završim u mrtvačnici u Omsku... U konačnici, proveo sam 18 dana u komi, kao idiot”, napisao je Aleksej Navaljni nakon što je Putin rekao Macronu da je moguće da je Navaljni otrovao sam sebe

Nakon što je proveo 32 dana u bolnici, od čega 24 na intenzivnom odjelu i u induciranoj komi, ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni jučer je pušten iz berlinske klinike Charite u kojoj se liječio nakon pokušaja ubojstva trovanjem bojnim otrovom novičokom. Iz priopćenja koje je objavila bolnica da se iščitati da liječnici vjeruju u njegovo potpuno ozdravljenje, no hoće li trovanje novičokom ostaviti trajne posljedice na zdravlje 44-godišnjeg ruskog političara, bit će moguće procijeniti tek u sljedećoj fazi liječenja.

Otrovan nervnim plinom

Navaljni je, podsjetimo, otrovan na istoku Rusije 20. kolovoza, a nakon što mu je pozlilo na letu iz Sibira u Moskvu, završio je u bolnici u Omsku, gdje mu je liječnički konzilij dijagnosticirao metaboličku bolest uzrokovanu niskim šećerom u krvi. Dakako, obitelj i poklonici Navaljnog takvu su tezu odbacili i zahvaljujući vlastitoj upornosti uspjeli dogovoriti transfer u Berlin. Toksikološki testovi krvi provedeni u njemačkome vojnom laboratoriju dali su “nepobitan dokaz” prema kojemu je on otrovan novičokom, nervnim plinom koji su sovjetski stručnjaci razvili u vojne svrhe.

Službena Moskva i dalje odbacuje takvu mogućnost, unatoč zaključcima i dokazima znanstvenika iz njemačkih, francuskih i švedskih laboratorija. Ruski predsjednik Vladimir Putin otišao je i korak dalje. Kako navodi ruski The Moscow times, koji se pozvao na pisanje francuskog dnevnog lista Le Monde, Putin je kolegi Emmanuelu Macronu kazao da je moguće da je Navaljni otrovao sam sebe novičokom, iz samo njemu znanog razloga.

>> FOTO Transfer Navaljnog u Berlin

Aleksej Navaljni
1/6

Prema navodima francuskog lista, razgovor Putina i Macrona dogodio se 14. rujna, a Putin je Navaljnog opisao i kao protivnika koji je do sada više puta simulirao svoje bolesti. Na ovu tvrdnju reagirao je i sam Navaljni, koji se na Twitteru obratio francuskom listu: “Da, moj plan bio je da polako skuham novičok u kuhinji, pijuckam ga u avionu, umrem i završim u mrtvačnici u Omsku, gdje će moj uzrok smrti biti ‘živio je dovoljno’. Ali, Putin me je nadigrao. U konačnici, proveo sam 18 dana u komi, kao idiot, a nisam dobio ono što sam htio.”

Ovakvu ironiju nije teško razumjeti. Uostalom, vodeći politički protivnik predsjednika Putina vrlo dobro zna da je rusko iskustvo u trovanju neprijatelja uistinu golemo, a mnogi od slučajeva povezuju se upravo s Kremljom.

Jedna od poznatijih svakako je tragična smrt Grigorija Rasputina, ruskog mistika i samoproglašenog svetog čovjeka, koji je likvidiran 1916. u Petrogradu jer se sprijateljio s carskom obitelji Nikole II. Knez Feliks Jusupov, koristeći svoj status i slavu, pozvao je Rasputina u svoj dvorac na rijeci Mojki, navodno da bi se susreo s nekom ženom koja je zanimala Rasputina. Tamo su mu ponudili kolače i vino otrovane cijanidom, no kao i Aleksej Navaljni stotinu godina kasnije, ruski mistik pokazao se kao tvrd orah pa su ga urotnici dokrajčili strijeljanjem i bacanjem u rijeku, ovoga puta s fatalnim ishodom.

U svojim prvim godinama, piše ABC News, Sovjetski je Savez razvio tajni laboratorij za otrove pod okriljem sigurnosnih službi. Laboratorij je među agentima bio poznat pod imenom “Kamera” (na ruskom znači “komora”), desetljećima se specijalizirao za razvoj otrova koji se teško otkrivaju. Još je pod Josifom Staljinom testirao svoje proizvode na zatvorenicima gulaga, kako su izjavili sovjetski prebjezi.

Bivši časnik sovjetske vojne obavještajne agencije GRU Boris Voldarski napisao je knjigu o programu otrovnih sredstava kojima su se koristili u KGB-u te naveo da u proizvodima laboratorija postoji jedna konstanta. “Oni moraju prikazati smrt ili bolest žrtve prirodnom ili barem izazvati simptome koji će zbuniti liječnike i forenzičke istražitelje. S tim je ciljem “Kamera” razvila svoj potpis – kombiniranje poznatih otrova u oblike koji se ne mogu pratiti”, napisao je godinama kasnije Voldarski u članku za Wall Street Journal.

Tako je i tijekom hladnog rata zabilježeno nekoliko poznatih slučajeva trovanja. Bugarski disident Georgi Markov preminuo je nakon što ga je agent KGB-a “bocnuo” kišobranom čiji je vrh bio natopljen ricinom. Godine 1957. Nikolaj Khokhlov, inače prebjeg KGB-a, umalo je umro nakon što je popio šalicu kave u koju mu je netko ubacio nepoznatu vrstu talija.

Trovanja u eri Vladimira Putina događala su se gotovo od početka njegove vladavine. Viktor Juščenko, kandidat na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2004. godine, otrovan je dioksinom. Svojedobno šef ukrajinske oporbe, Juščenko je počeo osjećati veliku slabost pa je primljen na liječenje u bolnicu, u kojoj mu je dijagnosticiran akutni pankreatitis uzrokovan virusnom infekcijom i kemijskim tvarima. Dobio je žuticu, lice mu se potpuno deformiralo, a odmah je izjavio da su ga otrovali provladini ruski agenti. Stručnjaci su pak ustanovili da je dioksin bio toliko čist da je sasvim sigurno bio proizveden u nekom vrhunskom laboratoriju.

Iste 2004. godine svijet je obišla vijest o teškoj bolesti proslavljene istraživačke novinarke Ane Politkovskaje, koja se iznenada razboljela i izgubila svijest nakon što je popila šalicu čaja tijekom leta u ruski grad Beslan. Tamo je krenula kako bi izvještavala o talačkoj krizi u školi. Preživjela je trovanje, ali ubijena je vatrenim oružjem dvije godine kasnije, točno na rođendan Vladimira Putina.

Ipak, dva slučaja trovanja koja su se najbliže povezivala s Putinom dogodila su se u Velikoj Britaniji. Najprije je 2006. godine u Londonu otrovan Aleksandar Litvinjenko, bivši ruski agent Savezne službe sigurnosti (FSB), koji je postao glasan kritičar vlasti. Prethodno je radio u Moskvi u najtajnijem odjelu u kojemu su se planirala “ubojstva političkih i istaknutih osoba bez pravosudne presude”, a poslije je prebjegao u Britaniju, gdje je objavio dvije knjige optužnica protiv tajne službe FSB-a i Putina.

No u studenom 2006. sastao se s bivšim tajnim agentom Andrejem Lugovojem, s kojim je u hotelu popio čaj koji mu se iz nekog razloga “nije sviđao”. Neposredno nakon toga susreta umro je u bolnici, a britanska policija utvrdila je da je ubijen radioaktivnim polonijem 210 koji mu je stavljen u čaj.

Zeleno svjetlo Kremlja

Nadalje, u rujnu 2018. britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd potvrdila je da su bivši ruski tajni agent Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) otrovani otrovom za koji se kasnije ispostavilo da je riječ o novičoku.

Otac i kći pronađeni su bez svijesti na klupi ispred trgovačkog centra u Salisburyju. Oporavak je trajao mjesecima, a istražitelji su kasnije ustvrdili da je u napad bilo uključeno – nekoliko Rusa. Dugogodišnji stručnjak za ruske sigurnosne službe Andrej Soldatov izjavio je nedavno da ne vjeruje da bi osoba s reputacijom Navaljnog mogla postati meta bez “zelenog svjetla” Kremlja.

“Slušam to već godinama, od slučaja Politovskaje, preko Litvinjenka i Skripala – da to ne može biti Kremlj, već netko tko pokušava ugoditi Kremlju. Ali, problem leži u tome što je prostor za nedozvoljene aktivnosti tajnih službi vrlo ograničen. Zaista je teško zamisliti da bi se netko usudio učiniti nešto tako drastično a da si prvo ne osigura neki sporazum, da bude siguran da je na sigurnoj strani”, znakovito je zaključio Soldatov.

Komentara 13

DU
Deleted user
21:35 24.09.2020.

Novičok je naj otrovniji otrov ikad a čovjek živ ?

Avatar oxi
oxi
23:08 24.09.2020.

Evo dobismo dnevnu dozu Novičika i ruskih trovača, nego VL, ima li kakvih događanja u Seattlu???

DU
Deleted user
21:05 24.09.2020.

Super, nego ima li sto u americi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije