Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Središnji pješački most u Vukovaru ponio ime po ubijenom francuskom dragovoljcu

Na takav način odajemo počast nekome tko je iz Francuske došao u Hrvatsku i Vukovar boriti se, rekao je gradonačelnik Penava
18. rujna 2014. u 21:50 24 komentara 5247 prikaza
Jean Michel Nicolier
Pogledajte galeriju 1/2

Središnji pješački most u Vukovaru, koji se nalazi u samom središtu Vukovara, od danas sukladno odluci Gradskoga vijeća nosi naziv „Jean-Michel Nicolier“.

- Inicijativa za donošenje odluke o nazivu pješačkog mosta na Vuki prema Jean-Michelu Nicolieru stigla je od četrnaest udruga proisteklih iz Domovinskog rata i na prijedlog pripadnika HOS-a iz Kutine koji su branili Vukovar u jesen 1991. godine na vukovarskom Sajmištu. Na takav način odajemo počast nekome tko je iz Francuske došao u Hrvatsku i Vukovar boriti se, na kraju položiti i svoj život, za istinu i pravdu u Republici Hrvatskoj, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pojašnjavajući prijedlog o imenovanju mosta. Zadovoljan imenovanjem mosta po imenu i prezimenu francuskog dragovoljca bio je i predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić koji je rekao da je ovom odlukom Gradskoga vijeća ispravljena nepravdu koja mu je nanesena nepoštivanjem volje većine u slučaju donošenja imena sadašnjeg Mosta prijateljstva u Vukovaru, koji je trebao nositi ime po tom hrabrom francuskom dragovoljcu.

- Vjerujem kako ćemo u nadolazećem vremenu, a nakon ovakve odluke, urediti i primjeren sadržaj koji će jasno prikazati osobu po kojoj je most dobio naziv, rekao je Gavrić.

Jean-Michel Nicolier Pokrenut postupak Mirovina za majku vukovarskog junaka Jean-Michela Nicoliera Jean-Michel Nicolier smaknut na ovčari Nastavlja se snimanje filma o vukovarskom branitelju Jean-Michelu Nicolieru

Jean-Michel Nicolier, rođen u Vesoulu, Francuska, bio je francuski dragovoljac i hrvatski branitelj u Domovinskom ratu koji je kao pripadnik HOS-a 1991. godine sudjelovao u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmište. Početkom mjeseca studenog ranjen je i prebačen u vukovarsku bolnicu gdje je dočekao kraj obrane grada. Ubijen je na Ovčari 20. studenog 1991. godine, ali njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Zbog zasluga u obrani Hrvatske Jeana-Michela Nicoliera posmrtno je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a odlikovanje je primila njegova majka Lyliane Fournier.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti