Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbijanski povjesničar na HTV-u poručio da su svi Hrvati primitivci

Nisam znao da će govoriti o srpskom Vukovaru, to nije spominjao u pripremnim razgovorima – kazao je voditelj Petar Vlahov
19. ožujka 2012. u 22:53 1520 komentara 176 prikaza
jovan pein (1)
Foto: Screenshot: HTV

Emisija HTV-a "In medias res" u ponedjeljak navečer mnoge u Hrvatskoj je konsternirala. Glavna tema bio je aktualni sudski postupak u Beogradu koji ide za tim da se rehabilitira četnički vođa Draža Mihailović, ali umjesto da stručnjaci i upućeniji o tome pričaju, srbijanski povjesničar Jovan Pejin izravno nam je iz Beograda poručio da su svi Hrvati primitivci. I ne samo to. Poručio nam je da je više od tisuću katoličkih svećenika među ustašama činilo zločine, da je Vukovar bio srpski, da pogledamo dokud je išla Srbija, a dokud Hrvatska, da prisvajamo tuđe, da smo prisvojili „Tomislavovu krstionicu“ koja je talijanska, odnosno venecijanska iz 4. stoljeća, da četnici nisu činili nikakve zločine... A voditelj Petar Vlahov opravdao se, nakon zgražanja drugih sudionika, da je Pejin pozvan kao donedavni direktor Arhiva Srbije.

No da je Vlahov malo više čitao onda bi znao da je Pejin s tog mjesta smijenjen još 2002., nakon godine dana mandata na mjestu direktora Arhiva Srbije, i to zato što je za njegovog mandata iz Arhiva Srbije nestalo mnogo dokumenata. A usto u Srbiji ima puno boljih povjesničara za ovu temu od Pejina koji je poznat po ekstremnim stavovima. Pa je na kraju sve s njime ispala najobičnija lakrdija. Kao što je i lakrdija za tu emisiju u goste zvati Damira Kajina iz IDS-a, koji kao da je dežurni gost za svaku emisiju povijesne tematike, kao da je dežurni antifašist, a zapravo priča priče koje nemaju veze s povijesnim činjenicama, primjerice o ustanku u Srbu 1941. godine. Vlahov pak kaže da već 15 dana prati napise srbijanskih medija o rehabilitaciji Draže Mihajlovića i ljude koji u Srbiji komentiraju tu temu, pa je tako i izabrao svoje sugovornike.

– Srpska radikalna stranka vodi negdje više od 30 posto u odnosu na ostale stranke i zahvaljujući tome može biti dio službene srbijanske politike, pa je logično da mi jedan sugovornik bude upravo iz te stranke. Povjesničar Jovan Pejin govorio je pak u svim srbijanskim medijima, bio je direktor Povijesnog arhiva Srbije i ima pravo na svoja uvjerenja. Međutim, nisam znao da će govoriti o srpskom Vukovaru, to nije spominjao u pripremnim razgovorima – kazao je Vlahov te dodao kako njegova emisija ipak ide uživo, te da isključivanje studija iz Beograda također ne bi izgledalo dobro.

– Mislim da je u našem studiju bilo dovoljno ljudi koji su mu mogli odgovoriti, a mislim da i jesu. Nikad nisam ovako nešto doživio u karijeri, ali to je emisija uživo i nisam mogao napraviti ništa – nastavlja Vlahov koji nam priznaje da nikada nije dobio više poruka i poziva nakon emisije kao ovaj put. 

– Dio poruka govori o tome da nije trebalo to ni prikazati, dok drugi dio govori da je upravo sve trebalo pokazati da se vidi kako u Srbiji razmišljaju o nama. Činjenica je da su svi konsternirani Pejinovim nastupom – kazao nam je Vlahov te dodao da nije primio nikakve pozive od svojih šefova.

Lauren Lapkus
VELIKI IZNOS
Otvoreno milijunsko pitanje u 'Milijunašu', znate li odgovor?
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
 • xlns:

  Vukovar srpski? MOLON LABE, šupčino četnička!

 • dijevnago:

  lik zivi u iluziji i izmisljenoj mitologiji....barem se imamo necemu nasmijati....umrijet ce u zabludi kao i vecina srba....

 • Avatar delminium
  delminium:

  srbija je zemlja mitova i retardiranih bolesnika