Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'strahuje od Hrvatske'

Srbija traži od Australije da sudi Kapetanu Draganu

kapetan Dragan
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.01.2015.
u 14:50

U dopisu ministra Nikole Selakovića navodi se kako Srbija strahuje da kazneni postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrijepljen adekvatnim i održivim dokazima

Srbijansko ministarstvo pravosuđa dopisom se javilo ministarstvu pravosuđa Australije sa zahtjevom da se Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, sudi u Srbiji.

U dopisu ministra Nikole Selakovića navodi se kako Srbija strahuje da kazneni postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrijepljen adekvatnim i održivim dokazima. Isto tako stoji i kako je u slučajevima vođenim pred sudovima u Hrvatskoj do sada izrečeno više višegodišnjih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.  Ukazuju i kako bi izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj  izazvalo reakciju srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

 - Republika Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da preuzmu sve potrebne korake za provođenje kaznenog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Republici Srbiji u skladu sa najvišim pravnim standardima.  U   Srbiji su do sada nepristrano i neovisno sprovedeni mnogi krivični postupci za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše SFR Jugoslavije protiv državljana Srbije bez obzira imaju li državljanstvo još neke zemlje, navodi Selaković. Inače, ovo je treći put da se Ministarstvo pravosuđa Srbije povodom slučaja Vasiljković obraća Australiji.

Prema optužnici Vasiljković se tereti za ratne zločine u periodu od 1991. – 1993. godine kada je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, a u Australiji je živio pod imenom Daniel Sneden.

>>Apel kapetana Dragana: Beograde, ne daj me, u Zagrebu će me ubiti!

Komentara 74

L0
luena 01
15:02 02.01.2015.

Koji posteni srbi ,njemu nek sudi Australija za zlocine koje je pocinio u Hrvatskoj ,a oni sude i drze Veljka Marica u srbijanskom zatvoru za nesto sto nije pocinjeno na teritoriju srbije... Hrvatsko pravosudje bi moralo odredit rok do kadad "kapetan " Dragan treba bit izporucen Hrvatskoj i nista drugo ,nikakvi uvjeti i potrazivanja srba ... Nisu oni svjetski serifi...

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
15:42 02.01.2015.

Australski državljanin okrivljen za ratne zločine 90-tih u Hrvatsku koja je članica EU. Šta ima sa time Srbija koja "nije učestvovala" u tom ratu sa ciljem stvaranja Velile Srbije? Koga vi pravite budalom i zašto zamajavate vlastiti narod? Zašto niste ga uhapsili i sudili u BG kada je dolazio po instrukcije za vrijeme rata ili poslije Oluje?

BJ
Bjelovar112
15:33 02.01.2015.

Evo samim mijesanjem ü taj predmet daju podrsku zlocinima koji su pocinjeni a neki dan se zale sto Hrvatska nece sa njima dvolicni su

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije