Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zategnuti odnosi

Srbija i Ukrajina u sporu zbog sudjelovanja Srba u borbama u Ukrajini

08.11.2017.
u 20:32

Šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je na konsultacije veleposlanika Srbije u Ukrajini Radu Bulatovića

Srbija je pozvala svog veleposlanika u Ukrajini na konzultacije povodom najnovijeg spora Kijeva i Beograda zbog sudjelovanja srpskih plaćenika u borbama u Ukrajini na strani proruskih pobunjenika.

Šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je na konsultacije veleposlanika Srbije u Ukrajini Radu Bulatovića, povodom aktuelnih pitanja odnosa sa Ukrajinom, objavio je na svojoj službenoj internetskoj stranici srbijanski MVP, naglašavajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

"Kao što je poznato, Srbija je od izbijanja krize u Ukrajini više puta upozorila da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine što je dokazano i prilikom predsjedanja Srbije OESS-u. Takođe, Srbija je poduzela niz konkretnih koraka u procesuiranju srbijanskih državljanja koji se bore na stranim ratištima, uključujući i Ukrajinu, čime je pokazala posvećenost poštovanju svojih međunarodno-pravnih obaveza", istaknuto je u priopćenju ministarstva.

Reagiranje Beograda uslijedilo je nakon što je Kijev pozvao svog veleposlanika u Beogradu Oleksandera Aleksandroviča na konzultacije zbog sudjelovanju srpskih plaćenika na ruskoj strani u ratnim sukobima u Ukrajini.

Ukrajinsko ministartvo vanjskih poslova potom je priopćilo da je, osim pitanja vezanih za ukrajinsko-srpske odnose, "ključni fokus konzultacija problem srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu na strani ruskih terorističkih snaga i posebno u svezi obveza Srbije u okviru međunarodnih antiterorističkih pravnih instrumenata u kojima sudjeluje". Ukrajina je, također, "ozbiljno zabrinuta zbog ilegalnih kontakata predstavnika Srbije s okupiranim Krimom".

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je da su ukrajinski plaćenici sudjelovali u ratnim sukoba 90-ih na području bivše Jugoslavije te da su u Hrvatskoj sudjelovali u navodnim zločinima hrvatskih snaga nad Srbima.

"Ministar Dačić je podsjetio kako je poznato da su ukrajinski plaćenici sudjelovali u zločinima koje su počinile hrvatske snage prema srpskom narodu u Hrvatskoj, koje Ukrajina za razliku od Srbije, nikada nije osudila", tvrdi se u priopćenju MSP-a.

Uz napomenu kako "cilj diplomatskih misija u stranim zemljama treba biti uspostavljanje boljih bileteralnih odnosa" između država, u priopćenju se poručuje kako "Srbija ostaje posvećena izgradnji dobrih odnosa s Ukrajinom, na principima međusobnog uvažavanja i neće dopustiti da bude kolateralna žrtva međunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom".

Komentara 102

Avatar Idler 3
Idler 3
21:33 08.11.2017.

Dajte-najte....ukrainski dragovoljci 90-ih se borili proti Srba i još činili zločine ??? Zna li kojim slučajem Ivica (tak ljepo ime) tko je spalil i popljačkal ukrainska imanja po Slavoniji tih istih 90-ih ?! Tko je pobil i protjeral sirote ljudee kaj su povrh svega još i pravoslavci kak i oni !!!

DU
Deleted user
20:54 08.11.2017.

Ajoj i jadni ukrajinci su srbe napali.. ahahahahahahaha... poznato je kaže Dačić... HAHAHAHAHAHA.. poznato je samo njemu kojem je gnoj u glavi.....

DU
Deleted user
20:45 08.11.2017.

aktuelnih dogadjanja...eeee VL copypastičari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije