Naslovnica Vijesti Svijet

Sprema se val priznanja

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas sastao se s ministrima vanjskih poslova 28 zemalja EU
23. siječnja 2018. u 07:45 12 komentara 1256 prikaza
Mahmoud Abbas
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas jučer je u Bruxellesu, na sastanku s 28 europskih ministara vanjskih poslova, molio države članice EU da priznaju Palestinu kao državu, a među državama članicama najveću sklonost tom potezu signalizirala je Slovenija, čiji je ministar Karel Erjavec najavio da bi slovenska vlada takav prijedlog Državnom zboru mogla uputiti već sljedeći mjesec.

Muhamed Abas MIROVNI PROCES Palestinski čelnik odbio Trumpov plan: 'Afera stoljeća se pretvorila u šamar stojeća'

Švedska prva u EU

Slovenija bi time postala tek druga članica EU, nakon Švedske, koja je priznala Palestinu, a ljubljanski list Delo navodi u jučerašnjem broju da o priznanju Palestine razmišljaju još i Belgija, Luksemburg, Portugal i Irska.

– Odluka o preseljenju veleposlanstva SAD-a predstavlja odmicanje od rješenja s dvije države. Smatram da je sada pravo vrijeme za dodatnu podršku Palestini – rekao je Erjavec uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, na kojem su ministri iz 28 država članica, pod predsjedanjem visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, primili palestinskog lidera Mahmouda Abbasa.

Abbas je apelirao na EU da se aktivnije uključi u bliskoistočni mirovni proces sada, kad Palestinci tvrde da više ne prihvaćaju Amerikance kao neutralne posrednike nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o preseljenju veleposlanstva kao znaku priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela. Palestinski lider također je apelirao na sve države članice EU da priznaju palestinsku državnost jer argument da bi takvo priznanje udaljilo Palestince i Izraelce od postizanja mirovnog sporazuma više, po njemu, ne stoji.

Mahmoud Abbas
1 / 17
Zbog Trumpove odluke prosvjedovalo se u Jordanu, Tunisu, Pakistanu, Egiptu i Izraelu

Od neslužbenih diplomatskih izvora u Bruxellesu može se čuti teorija da iza Slovenije i drugih manjih država EU koje najavljuju priznanje Palestine stoji diplomatska ofenziva Francuske, koja ne želi sama priznati Palestinu, ali potiče druge članice da to učine. Hrvatska ministrica Marija Pejčinović-Burić kaže kako Francuska nije takvo što tražila od Hrvatske, a, sudeći prema njezinoj izjavi, stav Hrvatske je nedefiniran.

– Priznavanje druge države je nacionalni prerogativ, EU o tome ne raspravlja, svaka zemlja ima svoju nacionalnu proceduru priznavanja drugih država. Kada se i ako se ta procedura pokrene, onda ćemo u Hrvatskoj imati tu raspravu, ali u ovom trenutku takvo što još ne postoji – rekla je ministrica Pejčinović-Burić novinarima u Bruxellesu uoči ručka s Abbasom.

Iako je Abbas došao u Bruxelles sa stavom da Trumpova Amerika ne može više za Palestince biti neutralan mirovni posrednik te da se EU treba snažnije uključiti, ministrica Pejčinović-Burić smatra da je jučerašnja poruka EU Abbasu i ova: – Bez velike uloge SAD-a sigurno se taj mirovni dogovor ne može postići i to treba imati u vidu – rekla je novinarima.

Ne slijede Trumpa

Ministri vanjskih poslova svih država članica EU u prosincu su na sastanku Vijeća primili i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji ih je pozvao da slijede primjer Trumpove američke administracije i priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela. No, stav čitavog EU oko Jeruzalema ostao je nepromijenjen:

– Mi Europljani, kao i čitav arapski svijet i Ujedinjeni narodi kao takvi, i dalje nastavljamo vjerovati da se samo kroz izravne pregovore može doći do jedinog pragmatičnog, realističnog rješenja za Jeruzalem, a to je da on bude glavni grad dviju država – ponovila je jučer Mogherini.

Donald Trump 'Ne žele pregovarati' Trump prijeti ukidanjem pomoći Palestini Prijestolnica Izraela UN raspravlja o rezoluciji kojom bi poništio Trumpovu odluku o Jeruzalemu Benjamin Netanyahu Jeruzalem glavni grad Izrael molio, ali mu je EU rekao ‘ne’
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • viki.liks:

    Ako cemo tako onda i kurdi imaju pravo na svoju drzavu,pogotovo kada se zna da su se na strani sa zemljama protiv islamske drzave borili.Bez njih islamska drzava bi se vjerojatno i prosirila.Kurdi imaju problem da se nalaze u triju ... prikaži još! drzava Iraka,Sirije i Turske.

  • ????:

    Hm, Kranjci priznaju Palestinu, mi kupimo izraelske F16 ... pa da vidimo kak bu završila priča z arbitražo :-) Zna se da je SAD gazda, a zna se i tkoj e gazda u SAD-u. Ništa protiv Palestinaca, ja osobno smatram ... prikaži još! da imaju pravo na državu, no ako mi želimo biti država trebamo ovako razmišljati, ako već ne želimo sami rješavati tuđe teritorijalne pretenzije. Ali zato bi naša diplomacija trebala kao prva priznati Kurdistan i pružiti im potporu protiv režima u Damasku, Ankari, Bagdadu i Teheranu, jer ako 20-ak milijuna ljudi nema pravo na samoodređenje, onda nam badava međunarodno pravo (koje je kad bolje razmislim ionako mrtvo slovo na papiru i obično služi svjetskim nasilnicima poput UK, Francuske, Njemačke, Kine, SAD-a i Rusije da opravdaju svoje uplitanje u tuđe poslove).

  • Ivanan:

    Nema šanse.