Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor oko rijeke

Spor na Uni aktiviran je zbog Neuma

'granica_nnn_unu_200813'
Foto: ''
1/4
21.08.2013.
u 17:00

U Sarajevu 2005. održan je zadnji sastanak RH i BiH povjerenstava za granice, sve je definirano, no otkriće krivotvorina za Neum zaustavlja ratifikaciju u Saboru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne može promijeniti granicu između RH i BiH na Uni, kod Hrvatske Kostajnice, no svojim protivljenjem ratifikaciji graničnog sporazuma može stvar zakomplicirati. Zato sada premijer Milanović i aludira na to da u BiH “nema sugovornika”. Bez obzira radi li se o famoznom dogovoru Tuđman-Izetbegović iz 1999. ili nekom drugom tekstu o granicama, što se Hrvatske tiče, spora oko 4,5 km granice kod H. Kostajnice nema i ona se nalazi na desnoj obali Une.

Sarajevski sastanak

Na zadnjem sastanku povjerenstava za granice RH i BiH, održanom u Sarajevu 2005., granica između RH i BiH bila je potpuno definirana. Na crtanju svakog od tisuću kilometara zajedničke granice dva su povjerenstva radila šest godina. Hrvatska je u tom periodu često mijenjala članove i voditelje povjerenstva, BiH je bila mudrija. Tada je hrvatsko povjerenstvo vodio Hido Biščević, a BiH povjerenstvo Zoran Tegeltija. – Na zadnjem sastanku u Sarajevu međudržavna skupina složila se da se granica na Uni “crta” prema starim austrougarskim kartama, kasnije avnojskim, a koje slijede staro korito rijeke Une. S time se bio složio i g. Tegeltija, inače Banjolučanin. Kasnije je RS počela prosvjedovati protiv tog rješenja i tražila da granica bude na sredini Une – kaže geodet Mirko Alilović, tada član hrvatskog povjerenstva. Nakon sarajevskog sastanka, tekst sporazuma poslan je na ratifikacije u dva parlamenta. Do danas ti ugovori nisu ratificirani. Ugovor je predviđao da će RH “predati” drugoj strani dva škoja i pripadajuće teritorijalno more kod Neuma (20-ak četvornih km). Tadašnji premijer RH Ivo Sanader zatražio je da Sabor ratificira sporazum, no nakon akcije hrvatskih eksperata i bunta stanovništva juga Hrvatske, politika je odlučila da se ratifikacija odgodi. Slično se zbilo i prošlog ljeta, kada je Milanovićeva vlada pokušala progurati ratifikaciju, no i ovaj je put otpor javnosti bio prevelik. U međuvremenu se, naime, dokazalo kako su u BiH (geodet Radovan Vuletić) krivotvorili katastarske izvode (još 1974.), koji su potom bili temelj za odluku da se škoji i granica “pomaknu” u BiH korist.

Granica je na Unčici

M. Alilović kaže da su poslije iz BiH dobivali “signale” da se, bez obzira na otkrivenu krivotvorinu, ne čačka po granici kod Neuma, jer će zauzvrat BiH reaktivirati spor oko granice na Uni, kod Kostajnica. Sada se to upravo i događa. No, u hrvatskim državnim arhivima dovoljno je karata i dokaza.

– Granica je Unčica, a ne sredina Une, to svi znaju, to je na kartama, to je i Tuđman potpisao – kažu stanovnici H. Kostajnice, kao i to da bi prihvaćanje rješenja koje želi RS otelo obnovljeni, povijesni Zrinski grad. Koji smatraju “srcem Hrvatske Kostajnice”.

>>Član Predsjedništva BiH: Milanović daje vrlo zabrinjavajuće izjave

>>Kostajničani: Grad Zrinskih na otoku na Uni uvijek je bio naš

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije