Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez promjene granice

Kostajničani: Grad Zrinskih na otoku na Uni uvijek je bio naš

'09.08.2012., Hrvatska Kostajnica - Teritorijalne pretenzije predsjednika Republike Srpske M.Dodiga prema dijelu obale Une na kojoj se nalazi Stari grad nisu previse uznemirile kostajnicane.  Photo: N
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
1/4
13.08.2012.
u 07:30

Mještane Kostajnica s dvije strane granice, hrvatske i bosanske, nisu uznemirile radikalne izjave M. Dodika

Nedavne prijeteće i provokativne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je nužna korekcija državne granice na Uni između dviju Kostajnica ipak nisu izazvale očekivane reakcije i uznemirenost među stanovništvom dvaju susjednih gradova. Već desetak godina, otkako je otvoren obnovljeni most preko Une i potvrđena povijesna granica, mještani Hrvatske Kostajnice i one na bosanskoj strani na obostranu su korist ponovno normalizirali odnose i ostvarili dobar suživot.

Na prijedlog predsjednika Dodika da bi se granica s rječice Unčice trebala pomaknuti na sredinu Une, čime bi Hrvatska izgubila otok na Uni sa starim gradom Zrinskih, sportskim parkom i nekoliko kuća, Kostajničani samo odmahuju rukom tvrdeći da je previše povijesnih i pravnih argumenata za to da se granica više ne može pomicati.

Riješeno sporazumom

Ugostitelj Ratko Djetelić Flajš, koji se kao posljednji hrvatski povratnik tek obnovom mosta 2002. mogao vratiti do svoje kuće na otoku u kojoj je, uz granični prijelaz, ponovno otvorio ugostiteljski objekt, nije zabrinut.

– Granica je ovdje riješena 2002., kad je potpisan međudržavni sporazum. Mislim da Dodikove izjave imaju drugu funkciju i da su u službi unutarnje politike u Republici Srpskoj. Nije prvi put da se to pitanje otvara pred izbore u susjednoj državi. Na taj se način dobrosusjedski odnosi ne mogu narušiti – kaže Djetelić.

Nedavno je dovršena temeljita obnova srednjovjekovnog starog grada Zrinskih na unskom otoku (trajala je osam godina), koji je uvijek bio na hrvatskoj strani. U svim povijesnim kartama državna je granica na rijeci Unčici, što je nedvojbeno prikazano i na brojim kartama u Povijesnom atlasu Hrvatske Kostajnice autorice prof. Mirele Slukan Altić. Tu je bila habsburško-osmanlijska granica još 1773., tu je granica i na karti iz 1860., koja je temelj i postojećeg aktualnog katastra, a tu je bila i međurepublička avnojska granica.

– Dobra prekogranična suradnja s Bosanskom Kostajnicom nije ugrožena. Povijesno i katastarski unski je otok oduvijek bio dio hrvatskog teritorija pa je ovdje granica u dužini 2,5 kilometara utvrđena. Stari grad uvijek je bio i ostat će hrvatski, u promjenu granice ne vjeruju ni stanovnici susjednog grada – kaže gradonačelnik H. Kostajnice Tomislav Paunović.

Zajednički objekt

Granični prijelaz nalazi se na unskom otoku, na hrvatskom području. Susjednoj je državi čak učinjen ustupak da i svoje pogranične službe locira u zajednički objekt jer na bosanskoj strani za njih nema prostora. Nakon 10 godina dobrosusjedske suradnje i prometa, bilo kakve promjene granice nezamislive su i stotinama građana koji svakodnevno prelaze granicu.

Komentara 27

JK
jkaralic
08:40 13.08.2012.

bosanci i na jednoj i na drugoj strani ,nema problema?

LA
Lavica7
07:33 13.08.2012.

Valjda su ljudi nakon svih ovih zala ipak postali mudriji.

MI
misoana
14:45 13.08.2012.

Sve se granice znaju i tu je stvar jasna. Niko neće dozvoliti nikom da mijenja granice onako kako bi mu pasalo, gdje bi onda bio kraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije