Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor na hosovu ploču?

Spomenik Vukašinu Šoškoćaninu u Borovu Selu zaliven bijelom bojom

Borovo selo
Foto: Goran Ferbežar/ PIXSELL
1/6
14.10.2017.
u 13:30

Policija radi na otkrivanju počinitelja koji je pod okriljem noći devastirao spomenik, a slučaj je predan Državnom odvjetništvu

“Na pregovaračkom stolu bilo je i 39 spornih spomenika agresorima iz Domovinskog rata i to bi se za mjesec dana trebalo riješiti. Ploča u Jasenovcu bila je trn u oku gotovo svima, no spomenici četnicima vrijeđaju dostojanstvo branitelja i većinskog hrvatskog naroda te su iz Vlade obećali da će poduzeti sve da se to riješi. Postoji način da se to ukloni, pa neka pokažu primjerom”, kazao je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, na sada već glasovitoj konferenciji za novinare 7. rujna na kojoj je objavljeno da ploča s natpisom “za dom spremni” odlazi iz Jasenovca.

No, kako Vlada nije poštovala dogovor s braniteljskim udrugama da taj problem riješi unutar mjesec dana, istekom toga roka narod je, kako to obično biva, odlučio uzeti pravdu u svoje ruke. Pod okriljem noći, nepoznati počinitelj zalio je bijelom bojom nadgrobni spomenik Vukašinu Šoškoćaninu, zapovjedniku Teritorijalne obrane Borova Sela 1991. godine, i postavio preko njega transparent.

“Na srpskoj zemlji stoje”

Policija zna za taj incident, potvrdio nam je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

- Spomenik nije oštećen ni razbijen, nego je zaliven Jupolovom bojom. O događaju smo izvijestili Državno odvjetništvo, koje će kvalificirati radi li se o prekršaju ili kaznenom djelu, a policija radi na otkrivanju počinitelja - kazao nam je Džigumović o spomeniku, koji je u međuvremenu očišćen i saniran (pretpostavlja se da je to učinila pojkojnikova obitelj), no gorući problem i dalje postoji.

Upravo taj spomenik nalik mauzoleju, posljednje počivalište zapovjedniku pobunjenih Srba kojeg se smatra odgovornim za mučku likvidaciju 12 hrvatskih redarstvenika, osjećaje hrvatskog naroda godinama vrijeđa svojom monumentalnošću i posvetom “narodnom junaku”, praćenu tekstom: “Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje.”

Riječ je o najpoznatijem među tridesetak nadgrobnih spomenika u Hrvatskoj pripadnicima agresorske vojske, među njima i sudionicima zvjerskih zločina nad pripadnicima Hrvatske vojske i civilnim stanovništvom. Razasuti su diljem Slavonije, pogotovo u okolici Vukovara, na Kordunu i Banovini. Među njima i onaj na groblju u selu Donji Kukuruzari, spomenik Milanu Zecu, zamjeniku zloglasnog Steve Borojevića zvanog Gadafi, koji na nadgrobnj ploči “pozira” u maskirnoj odori.

U selu Donji Hrastovac između Sunje i Hrvatske Kostajnice na jednom od spomenika primijećena je kokarda, a u selu Bruban kod Gline postoji spomenik poginulom krajišniku s natpisom: “Poginuo sam i nije mi žao, za krajinu svoj sam život dao, sad krajina postoji slobodu to je ponos srpskome narodu”. Nadalje, na spomeniku na pravoslavnom groblju Sv. Petar u Hrvatskoj Kostajnici podignutom u čast poginulog Zorana Batnožića nalazi se pogolem, u kamen uklesan portret pokojnika u maskirnoj uniformi, s automatskom puškom i nožem.

Također, spomenik koji bode oči stanovnicima Korduna je onaj podignut neprijateljskom vojniku Mili Babiću u Krnjaku kraj Karlovca na kojem piše: “Poginuo od krvnika MUP-a i ustaških gardi, na mostu život dao si mladi, za srpski narod ponosno si pao, otišao večno i ne rek’o zdravo!”

 

- Kada već ne mogu ili ne smiju procesuirati odgovorne, barem neka spriječe velikosrpsko veličanje počinjenog zločina, te neprestano izjednačavanje žrtve i agresora - rekli su nam u jednoj od braniteljskih udruga, stoga smo se obratili Ministarstvu uprave kako bismo doznali hoće li i na koji će način biti regulirana problematika agresorskih obilježja, s obzirom na to da se u javnom prostoru moglo čuti da nisu jednoznačna HOS-ovoj ploči stoga što se ova obilježja nalaze na privatnim grobnicama.

No, iz Ministarstva uprave odgovaraju sa samo jednom, birokratski šturom rečenicom: “Vlada se obvezala izraditi zakonsko rješenje kojim će se regulirati obilježja svih totalitarnih režima, što će i napraviti nakon što dobije preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.” Stoga smo za komentar zamolili ustavnopravnog stučnjaka doc.dr. sc. Matu Palića.

Ubrzati rad Vijeća

- Ako se takvi natpisi koji vrijeđaju osjećaje hrvatskih građana nalaze na groblju, onda se isto tako, kao i HOS-ova ploča u Jasenovcu, nalaze na javnoj površini, dostupni pogledima i opažanju svih koji se zateknu u blizini. I groblje je javno mjesto. Nema isticanja simbola i natpisa koji asociraju na bilo kakav oblik mržnje, vjerske, rasne i svake druge nesnošljivosti: tome nigdje, a pogotovo u javnom prostoru, nije mjesto - poručio je dr. Palić. Još jednom poziva Vladu da ubrza rad Vijeća kako se ne bi događalo da odluke o tome što je sporno, a što nije, umjesto sustava donose pojedinci.

Borovo selo
1/22

Posveta Belim orlovima i poginulima od “ustaške garde”

U Borovu postoji i spomen-ploča Vojislavu Miliću koju su 1997. godine podigli Šešeljevi Beli orlovi: “Živote su dali za slobodu srpskome narodu, slava im, Beli orlovi, Borovo”. Inače, u Vukovaru je nakon mirne reintegracije ostalo 26 grobova srpskih vojnika i na svakom stilizirana šajkača, koje su uklonjene 2002. kada ih je Ivica Račan, bez pompe, dao poskidati.

Komentara 304

KL
Klarahrv
13:53 14.10.2017.

Čestitke neznanom junaku.

IL
ilijan
13:47 14.10.2017.

Siguran sam da je Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja ima spomenike neprijateljske poražene vojske.

SA
Shariel Aron
13:56 14.10.2017.

Za takve spomenike jedini koji treba biti nadležan je buldožer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije