Naslovnica Vijesti Svijet

Dačić provocira: Tepić je bio oličenje časti i morala, Hrvatska širi antisrpsku histeriju

Major bivše JNA Milan Tepić, je 29. rujna 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru.
02. listopada 2017. u 20:35 254 komentara 15046 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je danas kako prosvjed Hrvatske povodom podizanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru, djeluje "besmisleno, tragikomično i suludo", dodavši da će njegovo ministarstvo hrvatskom veleposlanstvu poslati demarš, prenosi Tanjug.

Marija Pejčinović Burić Otkrivanje spomenika Tepiću Hrvatska uputila oštar prosvjed: Srbija se nije spremna suočiti sa ulogom u krvavom raspadu SFRJ!

Major bivše JNA Milan Tepić, je 29. rujna 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Spomenik u njegovu čast otkriven je prošlog petka u Beogradu, povodom 26. godišnjice tih događaja, a vijence su mu položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, prenio je Tanjug.  

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog toga je u ponedjeljak izrazilo oštar prosvjed veleposlanici Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, upozorivši na "neprihvatljivost takvih odluka i poteza srbijanskih vlasti koje su u suprotnosti s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i JNA, izgrađuje dobrosusjedske odnose", te dodavši kako to "potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ".

Dačić je za Tanjug istaknuo da je sramotno kada dužnosnici Hrvatske, za koje kaže da veličaju ustaštvo, potiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava u 21. stoljeću, protestiraju zbog Tepića. 

"Tepić je bio oficir JNA koji je položio zakletvu državi i koji je odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici. Major Tepić je bio oličenje časti i morala", naglasio je Dačić za Tanjug. 

Dačić smatra kako hrvatska kritika podizanja spomenika pokazuju da hrvatsko vodstvo ne želi dijalog i suradnju, već zaoštravanje odnosa, iako je predsjednik Aleksandar Vučić javno izrazio želju za razvojem dobrosusjedskih odnosa. 

Naglasio je kako hrvatski prosvjed djeluje "besmisleno, tragikomično i nadasve suludo" poslije podizanja spomenika Miri Barešiću koji je 1971. ubio jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj, postavljanja ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", "genocida u fašističkoj NDH" i protjerivanja "više od 200 tisuća Srba, građana Hrvatske". 

Božo Petrov BOŽO PETROV 'Plenkoviću, zašto šutite o velikosrpskim tezama o građanskom ratu' Milijan Brkić ŽESTOK ODGOVOR Brkić: Vulin pokušava provući velikosrpsku tezu o "građanskome ratu" Jovan Rašković na mitingu u Pakracu 16.06.1990. MEMORANDUM 3 Kakvu je Hrvatsku Rašković tražio od Tuđmana
UMO Neuroscience
Neurofeedback
Zašto se sve više roditelja odlučuje za UMO igraonicu i što je to neurofeedback?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ub40
  ub40:

  Granice zatvoriti,vize uvestii adio serbi...

 • jovanovic:

  cuj provocira?? pa on je deklarirani cetnik kao i njegov sef vucko

 • pp:

  Taliban Tepić, bombaš samoubojica. Oličenje srpske časti. Ako to nije oksimoron :))