Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast u Rijeci

Spomenik osobama koje su donirale tijela

01.11.2015. Rijeka - Gradjani obilaze groblja na blagdan Svih svetih. Gradsko groblje Trsat. Photo:
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
03.02.2016.
u 06:30

Zavod za anatomiju riječkog Medicinskog fakulteta inicirao je gradnju takvog obilježja. Gradnja spomenika koštat će 60.000 kuna

Među europske gradove koji su na sličan način pokazali zahvalnost darivateljima tijela za znanstvene i nastavne svrhe uskoro će se postavljanjem jedinstvenog spomen-obilježja uvrstiti i Rijeka. Na spomeniku uz središnji križ na glavnom gradskom groblju Drenovi bit će uklesana imena i prezimena osoba koje su donirale tijelo i posebna zahvala riječkog Medicinskog fakulteta čiji je Zavod za anatomiju potaknuo gradnju obilježja.

Prvi uvjet punoljetnost

– U sklopu studija medicine i ostalih sveučilišnih i stručnih studija nužno je da naši studenti anatomiju uče na ljudskom tijelu, a ne samo iz anatomskih atlasa, a kako bi osigurali dovoljno tijela za učenje i studentima i liječnicima koji sve više imaju potrebu za kontinuiranim stjecanjem i usavršavanjem znanja, Medicinski fakultet krenuo je s programom doniranja tijela – objašnjava prof. dr. Dragica Bobinac, pročelnica Zavoda za anatomiju.

Mnogi ljudi, dodaje, i ne znaju da postoji mogućnost da Zavodu daruju svoje tijelo nakon smrti jer se o tome malo govori i piše. Oni koji se odluče na takav čin, a moraju biti punoljetni, potpisuju izjavu o doniranju kako je određeno zakonom, a njihovo tijelo se na poseban način konzervira kako bi bilo otporno i podesno za učenje. Nakon godinu dana tijelo se spaljuje i sahranjuje na gradskom groblju na teret Medicinskog fakulteta.

Donirano 17 tijela

U posljednje tri godine Zavodu za anatomiju donirano je 17 tijela, a oko 100 osoba potpisalo je izjavu o darivanju tijela nakon smrti uz suglasnost svojih obitelji. Riječ je o običnim ljudima koji su za tu mogućnost čuli ili negdje o tome pročitali. Upravo da bi im se zahvalilo i odala im se posebna počast jer su dali doprinos kvalitetnoj edukaciji, radu i u konačnici znanstvenim postignućima u medicini, da bi se mogla zapaliti svijeća i položiti cvijeće, potaknuli smo gradnju obilježja, to je naše hvala – kaže prof. dr. Bobinac.

Za gradnju spomen-obilježja potrebnih 60 tisuća kuna osigurali su Medicinski fakultet, Grad Rijeka i KD Kozala.

>> Zagreb ipak može imati najveći Tuđmanov spomenik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije