Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema ograničenja

Zagreb ipak može imati najveći Tuđmanov spomenik

Spomenik dr.Franje Tuđmana u Kninu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
20.12.2015.
u 10:00

Gradonačelnik Bandić najavljivao je najveći spomenik, a ovim bi on zaista i mogao biti veći od onog u Makarskoj pa bi Zagrepčani mogli dobiti Tuđmanov kip ili neku drugu formu spomenika veću od 4,8 metara

Zagrebački spomenik Franji Tuđmanu ipak bi mogao nadmašiti onaj u Makarskoj koji je s postoljem visok 4,8 metara. Naime, stručni žiri koji je pripremao natječaj za spomenik koji je raspisan početkom studenog nedavno je izbacio raniju odluku da spomenik na Črnomercu ne smije biti viši od četiri metra. Autor idejnog rješenja za uređenje Trga dr. Franje Tuđmana, arhitekt Nenad Fabijanić, smatra da je riječ o dobroj odluci.

– Nikakva ograničenja u umjetnosti nisu dobra jer nije pametno izbaciti nečiji dobar rad zato što je veći 20 centimetara od propisa – kazao je Fabijanić.

On pretpostavlja da su se prvo postavile granice jer su se stručnjaci pobojali da će se raditi većinom o skulpturama prvog hrvatskog predsjednika pa su ograničili visinu da ne bi dobili gigantske kipove. Zbog izmjene natječaja produljen je i rok pa će žiri pod vodstvom Igora Zidića najbolje rješenje objaviti 8. ožujka, umjesto u siječnju. Visina je uklonjena i iz dokumentacije za Spomenik domovini koji će se graditi na Trgu Stjepana Radića, a pobjednik će se znati 22. ožujka.

Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić u svibnju je najavio gradnju najvećeg spomenika što je u prvotnom natječaju ipak onemogućeno.

– Mnogi zaboravljaju povijesnu ulogu doktora Franje Tuđmana pa ćemo na njegovu trgu postaviti najveći spomenik. Umjetnički natječaj raspisat ćemo i završiti  u ovom mandatu – najavio je tada Bandić, a čini se da bi mu želja mogla biti i ispunjena.

Komentara 40

Avatar comparator
comparator
10:29 20.12.2015.

Uklonite komunističke tj. ekstremističke nazive ulica od kojih najviše bode oči takozvani Trg Maršala Tita što je u suprotnosti s konvencijama koje je Hrvatska potpisala s ulaskom u EU koje zabranjuju isticanje i promoviranje osoba ekstremističkih pokreta, diktatora ,zločinaca i terorističkih skupina od kojih je Josip Broz Tito jedan od primjera . Sramota je glumiti zalaganje za demokraciju i slobodu i u isto vrijeme imati u centru Zagreba trg koji nosi ime masovnog ubojice Hrvatskog naroda i terorističkog zločinca koji je nasilno vladao za korist Rusije i neke komunističke ideologije .

MI
mirtebi
11:00 20.12.2015.

Trg zlocinca Broza preimenovati u Tudjmanov trg i tamo postaviti spomenik.

KN
knezevo
12:58 20.12.2015.

mora se voditi racuna da spomenik bude autentican to jest sa krivim ustima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije