Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milorad Pupovac:

Spomenik na Petrovoj Gori treba biti projekt od europske važnosti

\'20.10.2010.,Zagreb -  Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
Jurica Galoić/Pixsell
12.05.2012.
u 13:57

Pojedine stranke, pa i estrada ‘koketiraju’ s fašizmom. Pa i sa sportskih tribina čuje se huk. O tim problemima treba govoriti i Hrvatska ne bježi od toga. Protiv fašizma se uvijek treba boriti – poručio je Josip Benčić

Spomenik na Petrovoj Gori prije četiri godine izgledao je kao na plakatu. Danas je uništen, kao i mnogi drugi. Sve dok se to ne promjeni nećemo moći govoriti da se u Hrvatskoj poštuju antifašističke vrijednosti u pravom smislu te riječi. Pozivam sa ovog skupa da se spomenik, ali i cjelokupan kompleks proglasi projektom od nacionalne i europske važnosti – poručio je Milorad Pupovac na svečanosti povodom sedamdesete godišnjice proboja fašističko-ustaškog obruča na Petrovoj Gori.

Narodni zbor organizirale su općine Krnjak, Vojnić, Gvozd i Topusko, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH te Srpsko narodno vijeće.

– Prije Domovinskog rata nije trebalo govoriti koliko ovo mjesto znači i koliko je veliko. Nije se stvarala drugačija istina i povijest. Ima i onih koji govore o antifašizmu, ali ne žele govoriti o NOB-u. Ovdje je bio antifašizam, pa je tek onda u upisan u Ustav i dokumente ZAVNOH-a. Prije toga bio je u odlukama ljudi koji su provodili tu ideju – rekao je Pupovac.

Izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora Josip Benčić kazao je da je fašizam polako ‘metastazirao’ u naše društvo.

– Pojedine stranke, pa i estrada ‘koketiraju’ s fašizmom. Pa i sa sportskih tribina čuje se huk. O tim problemima treba govoriti i Hrvatska ne bježi od toga. Protiv fašizma se uvijek treba boriti – poručio je Benčić. Ivan Fumić u ime Saveza antifašističkih boraca kazao je da su se devedesetih godina dolaskom HDZ-a na vlast iz inozemstva vratili ne samo oni koji su bili u ustašama, nego i njihovi potomci.

– ‘Udarili’ su na NOB i Tita. Za njih je bio teški zločinac, a za nas heroj. Karamarko kaže da se bori protiv političkih zločina, a sa svojim je specijalcima uhapsio našeg junaka Boljkovca. Zamislite koliko je Boljkovac bio opasan sa štakama. Samo je NDH imala logore za djecu i sada ti isti govore o zločinima Tita i partizana prešućujući sva učinjena zla – napomenuo je Fumić.

Ključne riječi

Komentara 35

C5
c54t21q2
14:30 12.05.2012.

Fasizam je zlo ali nista manje od komunizma i sve dok to drugovi komunisti ne shvate imat ce probleme ...sa onima kojima su oni sami ili njihovi bliznji na svojoj kozi osjetili komuzlo.

C5
c54t21q2
14:38 12.05.2012.

...a sto se tice saaaamog spomenika...smatram da...cijelu Hrvatsku treba pospomeniti...na svaki metar-dva posaditi jedan spomenik antifasizmu,komunizmu,partizanstvu,titi...tako da time zaokruzimo pricu o visestranacju i demokraciji jedinstvenoj u normalnom svijetu i to...70 godina poslije xx rata.

HR
Hrvat1949
19:45 14.05.2012.

Treba ga do kraja srusiti kad vec niko ne vodi racuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije