Naslovnica Vijesti Crna kronika

Zbog eksplozije u silosu podignuta optužnica: Radove izvodili bez nadzora

U eksploziji je jedan radnik zadobio opekline lica, trbuha, gornjih i donjih udova 2. i 3. stupnja koje su zahvatile 33 posto tijela zbog čega je bio na dugotrajnom liječenju, a disao je uz pomoć stroja
01. ožujka 2018. u 13:57 1 komentara 684 prikaza
Eksplozija u Splitu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Zbog eksplozije u silosu splitske Sjeverne luke lani u travnju kada su teško ozlijeđene dvije osobe, a lakše još dvije, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv četiri osobe i tri trgovačka društva koji se terete za općeopasnu radnju.

eksplozija silos UZROK JOŠ NIJE POZNAT Odvjetništvo otkrilo što su radnici radili prije eksplozije silosa u Splitu

Optuženi su, kako navodi Slobodna Dalmacija, Slobodan Cvrlje, direktor i neposredni ovlaštenik iz zaštite na radu u tvrtki “Cvrlje metalna gradnja”, Ante Bogdan, voditelj održavanja i ovlašten za zaštitu na radu u tvrtki “Ameropa”, Zdravko Eškinja, voditelj operative i zadužen za zaštitu na radu u “Ameropi”, te Hrvoje Šimundža, direktor tvrtke “Kovinomont-Sinj”. Osim njih, optužene su i navedene tvrtke.

Eksplozija u Splitu
1 / 10
Eksplozija u Splitu

Optužnica tereti Cvrlju čija je tvrtka podizvođač te Šimundžu čija je firma bila izvođač da su poslove zavarivanja za “Ameropu” u tzv. starom silosu izvodili bez pisanog odobrenja ovlaštene osobe te da su radove izvodili radnici koji nisu bili stručno osposobljeni i upoznati s propisanim mjerama zaštite od požara koje treba poduzeti pri zavarivanju, kao i da nisu bili osposobljeni za rad na siguran način zavarivanja te koji nisu osposobljeni za rad na siguran način kod upućivanja na novo mjesto rada. Poslovi zavarivanja u starom silosu obavljali su se dok nije bio isključen pogon elevatora te dok nisu postojali sigurni uvjeti za zavarivanje. Optuženike se tereti i da su radnici obavljali radove bez nadzora u prostoru s eksplozivnom atmosferom, a ni privremeno gradilište nije bilo prijavljeno. Zbog svega toga, navodi se u optužnici, u 11.57 14. travnja lani, dok su dvojica radnika na devetoj etaži silosa zavarivali rupe na transportnoj traci, došlo je do eksplozije.

U eksploziji je jedan radnik zadobio opekline lica, trbuha, gornjih i donjih udova 2. i 3. stupnja koje su zahvatile 33 posto tijela zbog čega je bio na dugotrajnom liječenju, a disao je uz pomoć stroja. Drugi je radnik zadobio potkožne opekline glave, vrata, leđa, gornjih i donjih udova koje su zahvatile 35 posto tijela. I njemu je trebalo dugotrajno liječenje, a tijekom liječenja zbog komplikacija je dobio i sepsu. U eksploziji su lakše bile ozlijeđene još dvije osobe, a ukupna šteta iznosi najmanje devet milijuna kuna.

solin SVE JE ODLETJELO Trenutak kada je došlo do strašne eksplozije u silosu u Vranjicu heroj MLADIĆ IZ KAŠTELA Ovo je heroj koji je utrčao u silos i izvukao ozlijeđenog muškarca nakon eksplozije SNAŽNA EKSPLOZIJA Eksplodirao silos u Bjelovaru, jedan radnik lakše ozlijeđen
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • subara:

    to je ono nepisano pravilo:neces ti hoce drugi.cekaju pred vratima firme. Ljude bacaju u smrt.