Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SPC u Crnu Goru uključio i Rusku crkvu iz Ukrajine

Na litijama u Podgorici i mitropolit Onufrije, od kojega se Kijev ogradio
28. veljače 2020. u 22:47 1 komentara 2141 prikaza
Molitvene litije predvodili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (desno) i mitropolit Onufrije (lijevo) iz Ukrajine
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL

Uz crnogorsko-primorskog mitropolita Srpske pravoslavne Crkve Amfilohija, molitvene litije u Podgorici predvodio je i Onufrije, kojeg su predstavnici SPC-a opisali kao mitropolita kijevskog i čitave Ukrajine, dok ga je ukrajinsko veleposlanstvo u Crnoj Gori nazvalo mitropolitom manjinske Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini.

Prosvjedi su na ulice izveli desetke tisuća ljudi NEPODNOŠLJIVO NAMETANJE MITOVA ‘Problem Crne Gore je SPC. Ne zato što je srpski, nego zato što nije crkva’

“Demonokratska država”

Onufrije je u četvrtak rekao da je o narodu Crne Gore imao sliku formiranu tijekom učenja bogoslovije kada je zapamtio da je “hrabar i silan”.

– Ali, kada sam došao ovdje i vidio velik broj ljudi, shvatio sam da ste ljepši i blagorodniji nego što sam i zamišljao – istakao je mitropolit Onufrije. No veleposlanstvo Ukrajine u Podgorici priopćilo je da je neprikladno da predstavnik Ruske pravoslavne crkve komentira unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajine.

– Jedini vladika autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit kijevski i čitave Ukrajine, koji ima potpuno kanonsko zajedništvo s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem jest mitropolit Epifanij, koji ne namjerava posjetiti Crnu Goru – tvrde u veleposlanstvu te zemlje.

u sisku Predstavnici SPC-a bojkotirali ekumensku molitvu za jedinstvo kršćana

Otkako je crnogorska Skupština, većinom glasova, usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, situacija u Crnoj Gori iz tjedna u tjedan sve je opasnija. Litije vjernika Srpske pravoslavne crkve po gradovima Crne Gore postale su uobičajena pojava i okupljaju sve veći broj građana. Govoreći na temu prosvjeda u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije rekao je da je vrijeme da se nasilje prekine i da Crna Gora bude „demokratska, a ne demonokratska“.

– Zabrinjava me to što je vlada Crne Gore povukla zakon za majke, a nije smjela. Mada to znači da mogu povući zakone, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji trebaju povući i promijeniti, ne žele, nego ga se drže kao pijan plota – rekao je Amfilohije.

Za sada sve protječe relativno mirno, uz jako policijsko osiguranje, ali strahuje se od većih nemira pa i sukoba. Podsjećamo, riječ o izglasanom zakonu kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su sagrađeni do prosinca 1918. godine ako vjerske zajednice ne dokažu vlasništvo.

Zoran Mamić BORAVIO TAMO Crnogorski mediji objavili veliku vijest, u sve uključen i Zoran Mamić!

Iza planova stoji Beograd

S jedne strane u tome su sukobu vlada Crne Gore, koja se poziva na donesene zakone, većinu u Skupštini, ali iza kojega na neki način stoje EU i NATO. S druge strane stoje SPC i službeni Beograd koji, kako tvrde, stoje direktno iza litija građana.

Smatra to i srbijanski politički analitičar Žarko Korać koji ističe da se, nažalost, sve to što se trenutačno događa u Crnoj Gori direktno režira iz Beograda te kako se to može vidjeti na niz načina. S time se slaže i prištinski odvjetnik Azem Vlasi koji je u izjavi za RTV Crne Gore rekao da je medijska haranga koja se vodi protiv Crne Gore nalik na onu iz Miloševićevih vremena.

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • zhecko:

    Problemi pravoslavnih crkvi u Crnoj Gori i Ukrajni po meni su posljedica autokefalnosti nacionalnih pravoslavnih crkvi umjesto nadnacionalnom jedinstvu KC.