Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Spašeni Hrvat: Teška vrata su me poklopila i odsjekla mi prst

Izvlačenje smo morali odraditi s visine od 50 metara zbog visokih valova i same visine broda, objasnio je dočasnik Obalne straže
19. siječnja 2012. u 08:39 8 komentara 10 prikaza
obalna straža spasila hrvata s tankera (1)
Foto: WVEC screenshoot
Pogledajte galeriju 1/5

Muškarac spašen s broda u Atlantiku prevezen je u bolnicu u Norfolku. Spašavanje 55-godišnjeg Hrvata bio je pravi izazov za Obalnu stražu, javlja WVEC. Unatoč snažnom vjetru i valovima, koji su bili visoki gotovo 8 metara, spasioci su ga uspjeli spasiti s tankera Orange Wave, koji je bio natovaren narančinim sokom, a bio je udaljen više od 300 kilometara od Elizabeth Cityja u Sjevernoj Karolini.

- Bilo je nevrijeme i uhvatio sam se za okvir vrata, a vrata su se od jakog udara vjetra otkvačila. U trenutku su me poklopila. To je strašno, kao udarac mačem. Odsjeklo mi je na lijevoj ruci prstenjak, a natuklo srednjak i mali prst - otkrio je Josip Grubeša za 24 sata.

- Zamotali su mi ruku i zaustavili krvarenje, a odrezani prst držali smo na ledu. Čekali smo helikopter obalne straže - dodao je Grubeša, kojemu liječnici nisu uspjeli prišiti prst jer je bio previše uništen.

Posada 157-metarskog broda pozvala je pomoć, a dvije letjelice odmah su krenule iz Elisabeth Cityja.

– Izvlačenje smo morali odraditi s visine od 50 metara zbog visokih valova i same visine broda – kazao je dočasnik Ian Kesterson, mehaničar leta na helikopteru Jayhawk. Dodao je da je more naviralo preko pramca i bočnih strana broda.

Spasilac koji se spustio na brod pomogao je prebaciti 55-godišnjeg Hrvata u košaru za spašavanje i pogurati ga prema helikopteru.

Tanker Orange Wave koji plovi pod Liberijskom zastavom pristao je u Newarku u saveznoj državi New Jersey.

 

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • Toni50:

    19.01.2012. u 09:29h Z_Tenej je napisao/la: Bravo za novinara koji nije napisao od čega je čovjek spašen.Brod je očito nastavio svojim putem. Druge nije trebalo spasavati od povračanja zbog valova ?

  • info_punkt:

    koji članak... može se jedino zaključiti da je čovjeka trebalo spasiti od pogibeljnog naračninog soka... \"...spasioci su ga uspjeli spasiti s tankera Orange Wave, koji je bio natovaren narančinim sokom...\"

  • Z_Tenej:

    Bravo za novinara koji nije napisao od čega je čovjek spašen.Brod je očito nastavio svojim putem.