Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Još jedna članica EU ukida radne dozvole za Hrvate

Ostale države (Grčka, Francuska, Cipar, Italija i Malta) još nisu donijele odluku o ukidanju ograničenja za Hrvate
27. lipnja 2015. u 10:29 19 komentara 10315 prikaza
burza rada
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Španjolska će od 1. srpnja u potpunosti otvoriti tržište rada Hrvatima. Time se ta država svrstala uz bok Njemačkoj, Luksemburgu i Belgiji koje su do sad najavile da će, nakon što krajem mjeseca istekne dvogodišnje prijelazno razdoblje, izjednačiti hrvatske radnike u pravima s radnicima iz ostalih EU država. Iako ta jest država u gospodarskim problemima, zaključili su da Hrvati ipak ne predstavljaju opterećenje njihovom tržištu rada.

Za razliku od njih, Austrija je produžila ograničenje zapošljavanja na još dvije godine. Kako nam je pojasnio Oliver Gumhold iz tamošnjeg Ministarstva rad, Austrija se "suočava s velikim rastom stope nezaposlenosti te ne očekuju da će se stanje poboljšati u sljedećih šest mjeseci". Uz Austriju, ograničenje zapošljavanja za još tri godine produljit će i Slovenija i Nizozemska, a najvjerojatnije i Velika Britanija, u kojoj se govori i o maksimalnom prijelaznom razdoblju od sedam godina, naravno, bude li tada još u Uniji. Ostale države (Grčka, Francuska, Cipar,  Italija i Malta) još nisu donijele odluku o ukidanju ograničenja za Hrvate.

>> Njemačka od 1. srpnja ukida radne dozvole za Hrvate

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • osica:

    "Blago nama, smanjuju nam nezaposlenost, a M. M se zadovoljno smješka. Statistika mu je sve bolja i bolja." Ekonomska politika ove vlade daje sjajne rezulatte. Još malo ostati će podobni , penzioneri, oni nižeg obrazovanja, koje EU ne želi i ne treba.

  • aabbcc:

    Trebalo bi i obrnuto da 10 milijuna nezaposlenih Španjolaca moze doci na rad u Hrvacku.

  • zazidje:

    Opet će u vladi biti zadovoljni, moći će nastaviti sa trendom raseljavanja mladih, radno sposobnih ljudi, opet će biti hvale kako su smanjili nezaposlenost, deja vu