Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE OZBILJNIJA SITUACIJA

Potvrđeno više od 450 novih slučajeva u Zagrebu: 'Može se dogoditi da broj bude i veći'

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/5
22.10.2020.
u 23:03

Ako se ne dogode neki pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne, ali balansirane mjere koje će se ponajprije odnositi na ograničenje okupljanja, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš

U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7380. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 46 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

Tijek događaja:

23:02 -  Iz Grada Dubrovnika priopćili su da je u četvrtak popodne potvrđeno da je jedna odgojiteljica u Dječjem vrtiću Pčelica pozitivna na koronavirus, te je donijeta odluka o zatvaranju odgojne skupine u kojoj je odgojiteljica radila. Na preporuku epidemiologa donesena je odluka o zatvaranju odgojne skupine u kojoj je odgojiteljica radila i to od petka, 23. listopada do petka, 30. listopada.

Donesena je i odluka o određivanju izolacije za djecu te odgojne skupine kao i druge odgojiteljice. 

 Zadnji kontakt s odgojiteljicom zabilježen je 16. listopada, a odgojiteljica od tada nije boravila u odgojnoj skupini niti je bila u kontaktu s drugim djelatnicima vrtića te su poduzete sve mjere predostrožnosti, priopćili su iz Odjela za odnose s javnošću Grada Dubrovnika. 

21:48 -  Zamjenica ravnatelja NZJZ-a Andrija Štampar Sandra Šikić kazala je da se u Zagrebu sutra očekuje jako velik broj novih slučajeva, možda i veći od današnjeg.

- 705 slučajeva su u protekla 24 sata. S obzirom na velik broj slučajeva, epidemiolozi ne stignu obraditi sve kontakte u 24 sata. Očekujemo i veće brojeve. Moramo povećati resurse, zdravstvene kadrove koji će nam pomoći pratiti kontakte ili mijenjati strategiju - kazala je Šikić za Dnevnik Nove TV 

Dodala je kako danas do kasnog poslijepodneva već ima više od 450 slučajeva u Zagrebu, a testiranja traju do duboko u noć.

- Može se dogoditi da broj bude i veći sutra - navela je Šikić koja je kao posebni problem navela što ne postoji jedno žarište. 

20:40 – Koronavirus je ušao u još jednu zagrebačku bolnicu, Kliničku bolnicu Merkur gdje je pozitivan 21 djelatnik, a 84 ih je u samoizolaciji, objavio je HTV. Na Covid-19 pozitivna su dva transplantacijska kirurga, no što se tiče transplantacija - zastoja nema, doznaje HTV iz KB Merkura.

Dnevna bolnica kirurgije u smanjenom je pogonu pa se radi otežano. Na endoskopiji su primali samo hitne pacijente, ali vraćaju se na staro i rade normalno. Pod najvećim mjerama opreza operiran je pacijent koji je u samoizolaciji, a i tri rodilje u samoizolaciji čekaju na porod.

U bolnici je, zbog kontakta s pozitivnim djelatnicima, 10 pacijenata u samoizolaciji. Svi Covid pozitivni pacijenti iz KB Merkura premještaju se u KB Dubravu. U KB Merkur očekuju i veći pritisak na njihov Hitni prijem zbog zatvorenog Hitnog prijema u KB Dubrava.

13:52 - U Karlovačkoj je županiji današnji zabrinjavajući skok broja novozaraženih sa prosječno 20-ak novih slučajeva dnevno na čak 71 novo oboljelu osobu, unio nemir među građanima. Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije poručuju da još ne znaju točno od kuda su svi koji imaju pozitivan test, obzirom da na drive-in u Karlovac dolaze i stanovnici šire zagrebačke okolice.

Koronavirus
1/9

- Povećani broj nije rezultat pojave nekog novog žarišta u Karlovačkoj županiji, već je mahom riječ o kontaktima kontakata. Razlog tome je nepridržavanje mjera zaštite, zato ponovno apeliramo na sve da ovu problematiku shvate ozbiljno, da se pridržavaju mjera zaštite; nošenja maski, socijalne distance, pranja ruku kako ne bismo morali ići u zatvaranja i time ugrožavati radna mjesta - kazala je načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar. Od iznimne je važnosti i da oboljeli prijavljuju sve kontakte, te da se osobe koje su u samoizolaciji toga i pridržavaju.

13:45 - U Međimurskoj županiji 68 novih nalaza je pozitivno. Trenutno je u toj županiji 348 aktivnih slučajeva, od kojih 84 nepoznate epidemiološke anamneze, a 23 osobe su iz domova za starije i nemoćne.

12:24 - U Splitsko-dalmatinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Šibensko-kninskoj i Virovitičko-podravskoj županiji  te u općini Đulovac od danas su na snazi nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer.  U Virovitičkoj podravskoj županiji na svadbama može biti najviše 50 osoba, a na ostalim privatnim svečanostima te na karminama najviše 20. Broj osoba na javnim okupljanjima ograničen je tako da za svaku osobu mora biti osigurano najmanje četiri metra kvadratna, a ako se održavaju u zatvorenom, obvezno je nošenje maske.

Korisnicima domova za starije i nemoćne zabranjen je izlazak iz ustanova, a posjeti korisnicima su vremenski ograničeni. 

U Šibensko-kninskoj županiji na svadbama može biti također najviše 50 osoba, iznimno do 100 osoba ukoliko se održavaju u prostorima čiji je kapacitet tri puta veći od broja osoba koji će biti na svadbi. Na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba. U zatvorenim prostorima gdje se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti, obvezno je korištenje maski za lice.

Zabranjeni su posjeti korisnicima ustanova socijalne skbi koje pružaju smještaj korisnicima te izlazak korisnika izvan prostora smještajnog objekta. 

Organizatori svih društvenih okupljanja na kojima se očekuje od 20 do 50 osoba, dužni su voditi pisanu evidenciju sudionika. 

U Krapinsko-zagorskoj županiji na svadbama može biti najviše 50 osoba, a jednako je ograničen i broj sudionika na društvenim i javnim okupljanja u zatvorenim prostorima. Na privatnim okupljanjima može biti najviše 20 osoba, kao i na sahranama.

Uvodi se obveza vođenja evidencije za sve događaje na kojima sudjeluje više od 20 osoba. Također, korinsicima domova za starije i nemoćne zabranjen je izlazak iz ustanova. Posjete korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja  starijih i nemoćnih osoba su zabranjene, uz iznimku 15-minutnog posjeta onim korisnicima koji se nalaze u stacionarima i koji su u terminalnoj fazi bolesti. 

U općini Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sva su okupljanja ograničena na 10 sudionika, a na svim vjerskim okupljanjima obvezno je nošenje maski i vođenje evidencije sudionika ukoliko na njima sudjeluje više od 50 osoba.

Nužne epidemiološke mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju, produljene su do daljnjega.

12:22 - U Varaždinskoj županiji evidentirano je 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testiran je 341 uzorak. U 35 slučajeva se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 40 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. Tri nove osobe su hospitalizirane, a jedna nova osoba je stavljena na respirator. - I dalje se ponavlja situacija da se ne registriraju svi bliski kontakti pozitivnih osoba, odnosno osobe koje bi prema epidemiološkim parametrima trebalo staviti u mjeru samoizolacije, a što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi i da se kontinuirano povećava broj oboljelih - ističu u Stožeru i dodaju da bez sudjelovanja stanovništva nećeouspjeti zaustaviti ovaj izrazito negativni trend.

Zbog povećanja broja pozitivnih unutar bolničkog osoblja, povećanja broja djelatnika u mjeri samoizolacije, ali i činjenice da je došlo do obustave lijekova, Opća bolnica Varaždin provodi daljnju reorganizaciju, koja se očituje tako što će određene ambulante prestati s radom, te će se većina operacija koje nisu hitne odgoditi. U toj županiji je trenutno 338 zaraženih. Više razreda prešlo je na online nastavu, a dodatno su zbog detekcije pozitivnih osoba u obradi dvije svadbene svečanosti održane proteklog vikenda.

- Njemački Robert Koch Institut prelazak granice od 50 novih slučajeva na 100.000 stanovnika unutar sedam dana smatra kritičnim. Varaždinska županija je na 190 - kažu u Stožeru.

12:14 - U Ličko-senjskoj županiji je osam novooboljelih osoba, što je 397 osoba od početka pandemije i 148 aktivnih slučajeva, priopćio je u četvrtak tamošnji Stožer civilne zaštite. Od osam novooboljelih tri su iz Gospića, po dvije s područja Novalje i Plitvičkih jezera te jedna iz Udbine. Trenutno aktivni slučajevi su u Gospiću 132 (76 Dom za starije i nemoćne osobe LSŽ), šest u Otočcu, u Korenici tri, u Perušiću i Novalji po dva, te po jedan u Senju, Udbini i Brinju. U samoizolaciji je 467 ljudi i tijekom policijske provjere nije utvrđeno nepoštivanje izrečenih mjera. Traje epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

12:13 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 919 obrađenih testova danas su 153  novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 59, Ciste provo 2, Dicma 2, Dugog rata 2, Dugopolja 1, Gradca 1, Hrvaca 7, Imotskog 6, Jelse 1, Trilja 6. Kaštela 7, Klisa 1 ,Lovreća 2, Makarske 3, Marine 1, Muća 2, Omiša 2, Otoka 1, Supetra 1, Trogira 3, Podbablja 4, Podstrane 2, Postira 1, Prgometa 1, Prološca 2, Pučišća 1, Runovića 2, Sinja 20, Solina 6, Vrgorca 3 i Zagvozda 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 68 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2096 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 42 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

11:33 – Novih 111 slučajeva zaraze koronavirusom i dvije umrle osobe bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija, u kojoj je trenutačno 941 aktivni slučaj zaraze. Iz Županije su u četvrtak priopćili kako su među novozaraženima 25 kontakti ranije oboljelih, dva slučaja povezana su s bolničkim ustanovama, jedan s domom za starije. Za 34 nova slučaja zaraze još uvijek je nejasna epidemiološka situacija, a ostali su povezani s radnim mjestom i privatnom proslavom ili su uvezeni slučajevi. 

Umrle su dvije zaražene osobe, u općinama Brdovec i Pušća. 

Samoizolacija je propisana učenicima četiri razreda s područja županije – jednom razredu srednje škole u Velikoj Gorici te jednom iz osnovne škole s područja Samobora, kao i dvama razredima osnovne škole na području Svetog Ivana Zeline.

11:32 - Video - Novi rekord novozaraženih: Samo u Zagrebu 705 slučajeva! Ispred Andrije Štampara velike gužve za testiranje

11:15 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije osam osoba oboljelo je od COVID-19 infekcije. Jedna osoba ima prebivalište na području grada Šibenika, jedna osoba trenutačno boravi na području Grada Šibenika, a prebivalište joj je drugdje. Ostalih šest osoba štićenici su Cvjetnog doma u Šibeniku. Trenutačno je 78 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pet osoba liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

11:13 – U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (12) te po jedna zaražena osoba s područja grada Nova Gradiška i općina Stara Gradiška, Okučani, Bukovlje, Garčin, Gornja Vrba i Oprisavci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 832, dok je broj aktivnih slučajeva 123. Hospitalizirano je ukupno 18 osoba (tri osobe više nego prethodni dan), od kojih 16 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te dvije osobe u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Zbog znatnog povećanja broja novozaraženih osoba, povećava se i broj osoba pod mjerom samoizolacije te se trenutačno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 660 osoba (35 osoba više nego prethodni dan).

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 109 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 97 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 413 osoba, a ukupno je testirano 11.197 osoba. Na posljednjem testiranju obrađen je 121 uzorak, 22 su pozitivna. Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba i svih suspektnih osoba.

11:11 – U posljednja 24 sata u Karlovačkoj je županiji 71 novi slučaj  zaraze virusom SARS-CoV-2. To je golem skok broja zaraženih s obzirom na to da je do sada dnevno bilo 20-ak novozaraženih. Iz Stožera kažu da je epidemiološka obrada u tijeku.  
U Karlovačkoj županiji  ukupno je do sada oboljelo 788  osoba. U samoizolaciji se nalazi 479 osoba. 
U OB-u Karlovac hospitalizirano je 43 COVID-19 pozitivna pacijenta, jedna osoba je na respiratoru, jedna je otpuštena na kućno liječenje, 9 je novoprimljenih, a u posljednja 24 sata jedna je osoba preminula.

11:10 – Na području Zadarske županije 17 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je 9 muških i 8 ženskih osoba mlađe i srednje životne dobi s područja Grada Zadra (9), Poličnika (1), Posedarja (1), Ražanca (1), Sv. Filipa i Jakova (2) i Škabrnje (3). Većina novooboljelih obiteljski su kontakti s do sada zaraženim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 213  uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 455 osoba, a istekao je za njih 8233  .
U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika oboljelih od COVID-a 19, od kojih je jedan na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirana su četiri bolesnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.
Iz Osnovne škole Privlaka dobili smo obavijest da je zbog pojave koronavirusa jedan viši razred, koji broji 16 učenika, prešao na model C nastave.

11:05 – U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a među novozaraženim osobama osam je zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Bjelovar. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutačno zaraženo 129 osoba koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 979 osoba.

11:00 – Za područje Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 125 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije, a testirano je ukupno 470 uzoraka (u Kliničkom bolničkom centru Osijek 332 i 138 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ). I jučer je najviše (53) pozitivnih nalaza bilo u Osijeku, a s prigradskim naseljima (Tenja 5, Sarvaš 2, Brijest 1 i Josipovac 1) na području Grada Osijeka pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 62 osobe. Slijede Đakovo s osam te Belišće sa sedam, odnosno 15 s prigradskim naseljima (Bistrinci 3 i Veliškovci 4). Ostale novopozitivne osobe su iz Antunovca (5), Valpova (4), po tri iz Čepina, Dalja i Našica, po dvije iz Donjeg Miholjca, Ivanovca i Krčenika, dok Bilje, Draž, Đurđenovac, Kneževi Vinogradi, Kopačevo, Marjančaci, Mrzović, Novi Čeminac, Piškorevci, Selci Đakovački, Tomašanci, Tiborjanci, Trnava, Viškovci, Vrbica, Zoljan i Zelčin imaju po jednu novopozitivnu osobu.  

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno se nalaze 63 osobe koje su oboljele od COVID-19, od kojih je 12 na respiratoru. Šest oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. Nažalost, u Respiracijskom centru KBC-a preminule su dvije hospitalizirane osobe; žena iz Ivanovca, rođena 1939. godine i žena iz Bilja, rođena 1934. godine. Obje su imale i druga teža oboljenja.

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2931 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 158 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdila je za jednu osobu iz Đakova, kao i za jednu osobu iz Osijeka, za čije je kršenje stigla dojava građana.   

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite jučer su proveli 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera i uputa, najviše (23) u ugostiteljskim objektima te u 17 prodavaonica, tri pekarnice, dvije tržnice te po jedan nadzor u frizerskom salonu, ljekarni i ustanovi. Utvrdili su nepravilnosti u šest slučaja te izrekli usmena upozorenja.

10:30 – U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 13 osoba.

10:20 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o sedam muških i devet ženskih osoba iz Dubrovnika (njih 13 ima utvrđenu ep. vezu), četiri muške i 11 ženskih osoba iz Metkovića (osam ima utvrđenu ep. vezu), jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Ploča (jedna osoba ima utvrđenu ep. vezu), jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Vela Luke (svima utvrđena ep. veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Stona (utvrđena ep. veza), jednoj ženskoj osobi iz Orebića (utvrđena ep. veza) i jednoj muškoj osobi iz Slivnog (utvrđena ep. veza).

Izliječeno je 15 osoba: sedam iz Dubrovnik, četiri iz Metkovića te po jedna iz Kule Norinske, Ploča, Korčule i Vela Luke.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 206 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 17.584 uzorka.

U samoizolaciji su 544 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno nijedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

9:44 – Prema pristiglim nalazima testiranja u Krapinsko-zagorskoj županiji, još je 86 osoba pozitivno na koronavirus, što je ujedno i najviše do sada. Oboljeli su s područja čak 24 zagorska grada i općine. Najviše ih je u Krapini, devetnaest.  U Pregradi je pozitivnih desetero, kao i u Đurmancu i Radoboju. Petero je oboljelih iz Bedekovčine, po četvero iz Konjščine i Marije Bistrice. Troje je pozitivnih iz Zlatara, a po dvoje iz Donje Stubice, Zaboka, Desinića, Gornje Stubice, Petrovskog, Stubičkih Toplica, Svetog Križa Začretja i Zlatar Bistrice. Po jedna oboljela osoba s područja je Oroslavja, Huma na Sutli, Krapinskih Toplica,  Kumrovca,  Lobora,  Mihovljana, Tuhelja i Velikog Trgovišća.

Među novooboljelima 72 osobe testirane su 19. listopada, a 14 njih 20. listopada. Ukupno su pristigla i 162 negativna nalaza, od kojih se 106 odnosi na uzorke uzete 19. listopada te 56 na uzorke uzete 20. listopada. Još se uvijek čekaju rezultati za 30 uzorka od 19. listopada, 324 nalaza od 20. listopada te za 320 uzorka od 21. listopada. U posljednja 24 sata ozdravile su 54 osobe pa je  ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze na području Krapinsko-zagorske županije 544. U samoizolaciji se nalazi 1478 osoba.

9:41 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 295 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je 41 pozitivna osoba s područja županije. Kod 33 osobe radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima (Rijeka (19), Zagreb (8), Slavonija (4), srednja Dalmacija (1), Međimurje (1)), osobe su bliski kontakt već poznate pozitivne osobe, a dijelom su iz mjera samoizolacije. Za osam osoba u tijeku je epidemiološka obrada. Izliječene su 4 osobe. Trenutačno je 102 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 391 osoba.

9:11 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 49 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (9 osoba iz Vukovara, 8 iz Županje, 7 iz Ivankova, 5 iz Vinkovaca, 3 iz Tovarnika, 2 iz Novih Jankovaca, 2 iz Retkovaca, 1 iz Borova Sela, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Cerne, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Gunje, 1 iz Komletinaca, 1 iz Lovasa, 1 iz Markušice, 1 iz Nuštra, 1 iz Petrovaca, 1 iz Sotina, 1 iz Strošinaca i 1 iz Vođinaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 1390, od kojih je 1110 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutačno su u županiji 23 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 236 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 15.202. U samoizolaciji na području županije jest 1018 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 14 radnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva 29 je radnika (7 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 6 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 3 nastavnika i 12 učenika. U samoizolaciji se nalaze 32 nastavnika i 280 učenika.

8:49 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan 57 je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvadeset i sedam osoba s područja grada Siska, sedamnaest osoba s područja grada Petrinje, pet osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja općine Sunja, dvije osobe s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Gline, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica te jednoj osobi s područja općine Dvor.

8:42 – U Kliničkoj bolnici Dubrava trenutačno je zbrinuto 154 pacijenata s koronavirusom. Kapaciteti se brzo pune jer je zaraženih sve više. U KB-u Dubrava slobodno je još samo šest kreveta. Dr. sc. Andrej Šribar, specijalist anesteziologije i intenzivne medicine, za Dnevnik Nove TV kazao je da smatra da se bolnica prebrzo puni. "Nažalost da, svaki dan se sve više puni, brojevi ne lažu. Dio pacijenata će se preliti ovdje i onda svi drugi bolnički sustavi pate", kazao je dr. Šribar u srijedu navečer.

7:59 – Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar potvrdio je za Hinu da je u posljednja 24 sata u Zagrebu zabilježeno rekordnih 705 slučajeva zaraze koronavirusom

– To je daleko najveći broj potvrđenih zaraza koronavirusom u jednom danu, kao i broj testiranih uzoraka – kazao je Šostar dodavši da je u Zavodu testirano više od 1900 uzoraka. Detaljnije o epidemiološkoj situaciji u Zagrebu izvijestit će zagrebački Stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za medije. 

7:27 – Stanje još nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" gostujući na HRT-u.  – Imamo kontinuirani porast novozaraženih i mislim da ćemo već sutra imati novi rekord – rekao je Šostar u srijedu navečer te dodao da sada plaćamo danak slobodnog ponašanja i nepridržavanja mjera od prije 10 do 20 dana.

Istaknuo je i da se u samoizolaciji nalazi 8220 osoba te da ćemo se sutra približiti broju 9000. – Iz tog broja, prema procjenama epidemiologa, pozitivirat će se 25 do 30 posto – kazao je Šostar te najavio da će se otvoriti nova lokacija za testiranje u Novom Zagrebu. Razgovara se o istočnom parkiralištu velesajma. Problem je što se za punktove za testiranje mora osigurati struja i internet zbog registracije testiranih. Smatra da će to biti riješeno.

Video: Igor Štagljar otkrio koliko će nam još trebati da pobijedimo virus: Toliko se još možemo strpjeti

7:20 – Još ćemo nekoliko dana pričekati eventualni učinak ranijih mjera. Ako se ne dogode neki pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne, ali balansirane mjere koje će se ponajprije odnositi na ograničenje okupljanja – najavio je ministar zdravstva Vili Beroš i pozvao na odgovornost.

U Kliničkoj bolnici Dubrava trenutačno je zbrinuto 154 pacijenata s koronavirusom. Kapaciteti se brzo pune jer je zaraženih sve više.

Ključne riječi

Komentara 104

HI
hadezeovac_iz_sumadije
07:47 22.10.2020.

Pred Šostarom je ogromna zadaća; dovođenje struje i interneta do kontejnera na Velesajmu. Nitko nikada u povijesti nije izveo nešto tako složeno. To je bar 12 milijuna kuna direktnom pogodbom s nekim rođom.

Avatar renac
renac
08:51 22.10.2020.

Pa kako to sirenje,a svi nose maske isvuda to znaci da su definitivno beskorisne ka i ovaj stozer.

Avatar abakus
abakus
09:00 22.10.2020.

I bit će još gore... Ukinite obvezu nošenja maski. One pomažu širenju bolesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije