Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPITIVANJE SE NASTAVLJA

Umro volonter koji je sudjelovao u testiranju cjepiva protiv koronavirusa

FILE PHOTO: A test tube labelled with the Vaccine is seen in front of AstraZeneca logo in this illustration taken
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
21.10.2020.
u 20:02

Oxford je objavio da je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava cjepiva i da se ispitivanje nastavlja

Brazilsko zdravstveno tijelo Anvisa izvijestilo je u srijedu da je umro volonter koji je sudjelovao u kliničkom testiranju cjepiva COVID-19 koje su razvila AstraZeneca AZN.L i Sveučilište Oxford.

Pozivajući se na povjerljivost podataka o sudionicima, odbili su otkriti pojedinosti o umrlom. Vlasti su dodale da će se ispitivanje unatoč tome nastaviti, javlja Reuters.

Savezno sveučilište u Sao Paulu, koje pomaže u koordinaciji treće faze kliničkih ispitivanja u Brazilu, izvijestilo je da je dobrovoljac bio Brazilac, ali nisu preciznije iznosili gdje ta osoba živi.

Kako je javio Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore, preminuli sudionik pokusa nije primio cjepivo već se nalazio u kontrolnoj skupini. Oxford je objavio da je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava cjepiva i da se ispitivanje nastavlja.

"Nakon pažljive analize ovoga slučaja u Brazilu, nema razloga za zabrinutost za sigurnost kliničkog ispitivanja i neovisno tijelo je kao i brazilske vlasti savjetovalo da se testiranje nastavi", rekao je glasnogovornik sveučilišta.

Dionice AstraZenece nakon ove vijesti su pale su za 1,7%.

Brazilska vlada planira kupiti britansko cjepivo i proizvoditi ga u biomedicinskom centru FioCruz u Rio de Janeiru, a cjepivo suparničke kineske kompanije Sinovac već se testira u institutu Butantan u Sao Paolu.

Brazil je iza SAD-a drugi po broju žrtava koronavirusa s više od 154.000 umrlih i s više od 5.2 milijuna zaraženih treći je, iza SAD-a i Indije, po broju inficiranih.

>> VIDEO Cijepljenje protiv gripe u ljekarnama od 19. listopada: Evo što sve trebate znati!

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar Salam_Parizer
Salam_Parizer
21:25 21.10.2020.

Capak je nedavno za HRT IZJAVIO da je Hrvatska u dogovorima sa Astra Zenecom! RADI SE O 2 mil. doza čini mi se 😂

FM
fmica
20:06 21.10.2020.

sveučilište oxford testira cjepivo na brazilskoj sirotinji.....

Avatar Warded
Warded
20:08 21.10.2020.

Eto vama to cjepivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije