Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Soldatoviću za ratni zločin u Bogdanovcima 15 godina

Nakon zarobljavanja i zlostavljanja deset mještana, devet njih je strijeljano, a pošteđena je jedino žena koja je prošla stravične torture
08. prosinca 2020. u 18:41 3 komentara 4339 prikaza
Bogdanovci
Foto: Screenshot HRT

Na Višem sudu u Beogradu, na Odsjeku za ratni zločin, u utorak je nepravomoćno donesena presuda od 15 godina zatvora Bošku Soldatoviću optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno, ubojstvo devet civila u Bogdanovcima 1991. godine. 

prof. Bruno Baršić 'Oni koji su slavili u kafiću uoči zatvaranja, sada trebaju kisik'

Nakon zarobljavanja i zlostavljanja deset mještana, devet njih je strijeljano, a pošteđena je jedino žena koja je prošla stravične torture. Bezumno i bezrazložno ubijeno je pet žena, Ljulje Barlecaj, Mrike Barlecaj, Manike Lleshaj, Vera Barlecaj i Đulja Barlecaj. Najstarija, Đulja Barlecaj, imala je 94 godine, rođena je 1897. godine. Ubijeni su i Kristo Lleshaj, Pren Krasnići te Nikola i Zef Paljušaj, piše Direktno.hr.

Prateći glavnu raspravu u Beogradu, 16. siječnja 2020. godine, srpski mediji su izvijestili: "U optužnici se navodi da je Soldatović 11. studenog 1991. godine, u mjestu Bogdanovci u Hrvatskoj, kao pripadnik čete Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA, prema civilima koja nisu sudjelovala u neprijateljstvima, 'u odnosu na koja se mora postupati u svakoj prilici čovječno bez ikakve nepovoljne diskriminacije zasnovane na etničkoj pripadnosti', izvršio ubojstva. 

Mass testing on the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna JOŠ 105 UMRLIH U Austriji 2.377 novozaraženih, studija pokazala tko preboli koronu, dugoročno je imun

Odgovarajući na pitanja tužitelja, Soldatović je izjavio da uopće nije bio na mjestu gdje su ubijeni civili, kao ni da nije ni čuo za ta ubojstva. Rekao je da u Bogdanovcima nije imao kontakte s civilnim stanovništvom. Tvrdi da se ne sjeća imena i prezimena nikoga iz svoje jedinice.

Albanska nacionalna manjina dala je značajan doprinos obrani Hrvatske. U Domovinskom ratu bilo ih je 2800 dragovoljaca i 350 mobiliziranih. Poginulo je 87 branitelja Albanaca, 304 su ranjena, a 229 ih je umirovljeno kao vojni invalidi. Vukovar i okolicu branilo je oko 200 Albanaca dragovoljaca, dok je Hajdar Dodaj, pripadnik 204. vukovarske brigade HV-a, bio svjedok Haškog suda gdje je govorio o zločinima u srpskim koncentracijskim logorima gdje je nestalo 36 zatočenih Albanaca.

Ukupno je u Bogdanovcima poginulo 129 oosba, 40 branitelja i 89 mještana.

 

 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar Adminjetrica
  Adminjetrica:

  Sada znamo da srpskom sudu jedan hrvatski život vrijedi malo više od jedne godine zatvora. Za hdzsdss sudove ne znamo jer još nikoga nisu osudili od svojih "ideološki bliskih" prijatelja iz stranke gorana hadžića.

 • Avatar neurazumljiv
  neurazumljiv:

  Druga proleterska brigada. Sto drugo ocekivati?

 • Condorgrab:

  U Beogradu su ga osudili samo zato što je koalicijski partner HDZ-a.