Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ OD SEDAMDESETIH

Šokantno istraživanje: I Zapadna Njemačka dopingirala sportaše?

doping,injekcija
Friso Gentsch/DPA/PIXSELL
05.08.2013.
u 17:26

Državni dužnosnici Zapadne Njemačke navodno su financirali istraživanje lijekova kao što su anabolički steroidi

Sustavno dopingiranje sportaša u bivšoj Istočnoj Njemačkoj dobro je poznato i dokumentirano, no sada se pojavljuju informacije prema kojima je sličan program imala i Zapadna Njemačka. Naime, kako prenosi BBC, njemački su mediji ovaj vikend objavili dijelove istraživanja koje je provelo Humboldtovo sveučilište u Berlinu.

Prema tom istraživanju, državni dužnosnici Zapadne Njemačke financirali su istraživanje lijekova kao što su anabolički steroidi, testosteron, estrogen i eritropoietin (EPO). Program je navodno postao sustavan početkom sedamdesetih godina. Neki su lijekovi navodno testirani na maloljetnicima. U podacima koje su objavili mediji također se navodi da su kod trojice zapadnonjemačkih nogometaša na Svjetskom prvenstvu 1966. godine pronađeni tragovi zabranjenog stimulanta efedrina.

Istraživanje je naručio Federalni institut za sportsku znanost (BISp), a trebalo je biti objavljeno prošle godine, no došlo je do odgode zbog zabrinutosti oko mogućih problema sa zakonom i privatnosti.

Šef njemačkoj olimpijskog odbora Michael Vesper rekao je za televiziju ZDF da je BISp, osnovan 1970. godine u sklopu ministarstva unutarnjih poslova, poreznim novcem financirao medicinska istraživanja, dodajući kako se to ne može usporediti s dopingiranjem pod prisilom od strane države.

- Želimo da nam ovo istraživanjem bude predano što prije kako bismo ga procijenili - rekao je Vesper.

>> Farmaceutskim tvrtkama ljudi služili kao pokusni kunići

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije