Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Samo nemoj nikom reći'

Šokantni film o svećenicima pedofilima ruši vlast?

Bivši premijer Kaczyński pokušao je minimalizirati štetu najavljujući teže kazne za zlostavljače djece, no njegova je stranka pretrpjela veliki pad popularnosti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.05.2019.
u 07:30

U dokumentarnom filmu koji je u nekoliko dana potukao sve granice gledanosti u Poljskoj iznose se optužbe na cijeli niz svećenika u Poljskoj, između ostalog i optužba na račun Franciszeka Cybule, nekadašnjeg ispovjednika Lecha Wałeşe

Samo nekoliko dana nakon što je na YouTubeu objavljen dokumentarni film braće Sekielski “Samo nemoj nikome reći”, podrška poljskoj proeuropskoj oporbi narasla je na deset postotnih poena prednosti ispred vladajućih nacionalista stranke Pravo i Pravda (PiS) koja je, prema prijašnjim istraživanjima javnog mnijenja, trebala pobijediti na predstojećim europarlamentarnim izborima. Dokumentarac prikazuje žrtve dječjeg zlostavljanja koji se suočavaju sa svećenicima koji su ih u prošlosti seksualno zlostavljali. Film je šokirao Poljake, a do velikog pada podrške PIS-u došlo je budući da je Katolička crkva vrlo usko povezana sa strankom Pravo i Pravda kojoj je na čelu bivši premijer Jarosław Kaczyński.

Potresna ispovijest

U dokumentarnom filmu koji je u nekoliko dana potukao sve granice gledanosti u Poljskoj iznose se optužbe na cijeli niz svećenika u Poljskoj, između ostalog i optužba na račun Franciszeka Cybule, nekadašnjeg ispovjednika Lecha Wałeşe.

– Rekao mi je da dođem u njegovu sobu i kada sam došao tamo, stajao je spuštenih hlača s uzdignutim penisom. Rekao je: “Što da radim? Ne želi se spustiti”, kazao je anonimni sugovornik koji je u doba događaja imao 12 godina. Sam otac Cybula branio se kako nije prešao granice jer se sve svodilo na dodir, dok je izostala ejakulacija. Otac Cybula preminuo je u vrijeme stvaranja filma tako da se nije suočio s javnosti, ali njegov tužitelj prijavio je cijeli slučaj kuriji.

Unatoč tomu, misa koju je za Cybulu održao nadbiskup Gdanjska Sławoja Leszeka Glódźa govorila je samo o Cybulinim dobrim djelima, ali je nedugo potom nadbiskup Gnieza Wojciech Polak objavio videoporuku u kojoj izražava duboko žaljenje te se ispričava žrtvama. I sam je Jaroslaw Kaczynski, nekadašnji premijer, a danas jedan od najmoćnijih poljskih političara, žestoko reagirao obećavajući kako će se prekršitelje najstrože kažnjavati te kako se planira udvostručiti kazne za zlostavljače djece, naglašavajući kako ne treba napadati crkvu. No ova je najava došla prekasno za njegov PiS.

Snažne emocije

– Pad podrške PiS-u povezan je sa snažnim emocijama. Najveći pad vidi se kod birača koji nisu blisko povezani s Crkvom, a jasno je kako je sve to povezano s temom svećeničkih skandala, ustvrdio je Łukasz Pawłowski iz poljske Nacionalne istraživačke skupine. U manje od tjedan dana dokumentarac je na YouTubeu pregledan više od 18 milijuna puta.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 14

DU
Deleted user
09:34 18.05.2019.

Kaczński govori da je pocetak unistenja naroda napad na crkvu. Istina je da se za pedofilju znalo dugo, ali su ljudi o tome sutili. Crkva i kler su zasticeni - civilno pravo za njih ne vrijedi.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:33 18.05.2019.

Poljska, tradicionalna katolička zemlja, ide u smjeru Irske. U Irskoj je katolička crkva bila uz narod u teškim vremenima britanske okupacije i terora britanskih lordova. Ogromno iseljavanje i glad su opustošili Irsku. U uspostavljenoj Republici Irskoj katolička crkva je uspješno zadržala utjecajnu ulogu. Međutim, osilila se miješanjem u izravne političke, svjetovne i obiteljske odnose u tada irskoj siromašnoj sredini. Osilila se toliko da je zakonom uspostavljena nedodirljivost svečenika a vjernice su zakonski kažnjavane ako bi izvršile pobačaj. Djecu su nesretnice predavale crkvenim institucijama a lijepu i zdravu bijelu djecu te su institucije prodavale za novac u SAD. Osamdesetih godina prošlog stoljeća je to sve javno razotkrivenom od strane naprednih katoličkih aktivista (Irska je bila 90% katolička zemlja), narod je odbacio takvu crkvu koja je prikrivala najteže zločine protiv djece, žena i obitelji. Danas je broj katolika koji uopće idu u crkvu pao ispod 20%, vode se procesi protiv silovatelja redovnica od strane crkvenih službenika, broj redovnica novakinja drastično je pao (kao i u Hrvatskoj) a ekonomski zemlja se izuzetno uspješno razvija, među najboljima u EU. Poljska će prvo morati prolaziti kroz razdoblje saznanja i spoznaje, jer očito crkva u Poljskoj i dalje nema snage da uspostavi ljudske odnose i da barem silovatelje i sodomiste razotkrije, kazni i preda državnim vlastima. Daleko je to od dobroga. Ali treba vjerovati.

OL
oLo
08:32 18.05.2019.

Ivan Pavao 2, za to je znao, ćutao, i kako onda on može biti svetac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije