Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika koalicija

Socijaldemokrati i narodnjaci u Austriji dogovorili koaliciju

Werner Faymann
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
12.12.2013.
u 17:30

Koalicija će omogućiti Faymannu novi, drugi mandat na čelu savezne vlade.

Nakon dugotrajnih pregovora austrijska Socijaldemokratska stranka (SPÖ) na čelu s kancelarom Wenerom Faymannom, te Narodna stranka (ÖVP) potkancelara i ministra europskih i međunarodnih poslova Michaela Spindeleggera uspjeli su u četvrtak dogovoriti veliku koaliciju koja će omogućiti Faymannu novi, drugi mandat na čelu savezne vlade.

Prema najavama Austrija bi mogla imati novu vladu već slijedeći tjedan nakon što u ponedjeljak 16. prosinca svečano prisegne u bečkom Hofburgu pred austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom, a u utorak ju službeno potvrdi Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta.

Dogovor je postignut 74 dana  nakon što su socijaldemokrati pobijedili na izborima, ali ne s dovoljnom većinom da bi mogli preuzeti vlast ili koalirati s nekim drugim, lijevo usmjerenim partnerom.
Postignuti dogovor mora još odobriti SPÖ-ovo i ÖVP-ovo predsjedništvo, no vjeruje se kako je to već „gotova stvar“.

Faymann i Spindelegger su na novinskoj konferenciji u 14 sati izvijestili nazočne o postizanju dogovora, napomenuvši da će nakon sastanka stranačkih središnjica u četvrtak u večernjim satima, u petak prijepodne osobno izvijestiti predsjednika Fischera o koalicijskom sporazumu.

Kancelar Faymann je zahvalio Spindeleggeru na „konstruktivnom pregovaranju“, istaknuvši kako se je vodilo računa o gospodarskoj snazi Austrije u slijedećem petogodišnjem razdoblju te socijalnoj sigurnosti i standardu njenih građana, posebice mladih.

„Austrija je u EU zemlja uzor“, ustvrdio je navodeći kako je u zajedničkom programu gospodarska snaga zemlje objedinjena sa ciljevima, ali ne štednjom na leđima najsiromašnijih. Dodao je kako su predviđena ulaganja u obrazovanje, njegu bolesnih i invalidnih osoba i infrastrukturu.

Spindelegger je rekao kako je dogovoren „dobar program“ koji bi Austriju trebao do 2018. godine izvući iz krize. Kao prioritete naveo je stabilne državne financije i svođenje strukturnog deficita na nulu do 2016. godine,provedbu strukturnih reformi, posebice mirovinskog sustava, javne uprave te nekih državnih poduzeća te otvaranje novih radnih mjesta. Iako nisu željeli govoriti o pojedinostima postignutog sporazuma i kadrovskoj križaljci prije potvrde koalicijskog sporazuma od strane njihovih stranačkih predsjedništva, napomenuli su da bi nova vlada trebala biti mršavija za dva državna tajnika.

Spindelegger bi navodno trebao zadržati potkancelarsko mjesto i postati novi austrijski ministar financija. Umjesto njega ministar europskih i međunarodnih poslova trebao bi postati 27-godišnji Sebastian Kurz, sadašnji državni tajnik za integraciju u austrijskom MUP-u, omiljen među Austrijancima.

Prve reakcije medija u četvrtak bile su da su si socijaldemokrati i narodnjaci bliži nego ikad i da su to potvrdili nespremnošću za provođenjem bolnih ali potrebnih reformi što, kako navode, ide u prilog krajnjoj desnici (FPÖ) koja im je kao treća politička snaga u zemlji „za petama“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije