Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Meteorološki tsunami'

Snimka s Kornata mnoge uznemirila: Stručnjak objasnio kako se more za 30 sekundi diglo za metar i pol

Foto: TikTok/Screenshot
27.07.2023.
u 18:01

Najpoznatiji meteorološki tsunami u Hrvatskoj je zabilježen 21. lipnja 1978. godine u Veloj Luci

Neobična snimka s Kornata izazvala je pomutnju na društvenim mrežama. Naime, zabrinuti turist snimao je čamac privezan za mol kada se razina mora u manje od pola minute digla za gotovo metar i pol, a zatim se jednako brzo povukla natrag na normalnu razinu.

U komentarima su se zaredali više i manje duhoviti odgovori poput "Žak Houdek je došao na more" te "Ma to sam se ja popiškio" no u stvarnosti se radi o rijetkoj ali normalnoj pojavi koja se zove 'brza plima i oseka' ili kolokvijalno - šćiga.

@ratniksvetlauns Kornati pre 2 dana 😮😮😮😮 Šta se ovo desilo,kako se podiže more a nema talasa?!?!! i to vise od 1 metar. #kornati #tsunami #kroatia🇭🇷 ♬ Originalton - ratniksvetla182

Oceanograf s Instituta Ruđer Bošković dr. Ivica Vilibić za Jutarnji list je pojasnio kako se ta pojava u struci zove još i 'meteorološki tsunami', a događa se kada u atmosferi dođe do nagle promjene u tlaku na malom području.

- Šćige su slobodne oscilacije koje nastaju u kanalima i zaljevima. Jače su izraženim u uvalama, pogotovo ljevkastim, dodao je.

Najpoznatiji meteorološki tsunami u Hrvatskoj je zabilježen 21. lipnja 1978. godine u Veloj Luci, kada je raspon oscijalcije morske razine dosegao čak šest metara. Fenomen je tog dana bio vidljiv duž hrvatske obale, a nekoliko sati kasnije i na talijanskoj strani.

VIDEO Požar na Čiovu

 

 

Ključne riječi

Komentara 9

AC
acer7
20:39 27.07.2023.

šćiga, samo ime govori

Avatar Make my day
Make my day
20:59 27.07.2023.

ŠČ

LE
Levanto
19:52 27.07.2023.

Obična šćiga. Kad vitar naglp okrene na buru ili levanat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije