Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinuti poljoprivrednici

Snijeg dobro došao usjevima, ali ratari strahuju od hladnoće

Marijan Susenj/PIXSELL
31.01.2014.
u 11:37

Tomislav Levaković iz Andrijaševaca kaže kako snijeg koji je zadnjih tjedan dana prekrio polja pomaže usjevima osim pšenici koja je već započela fazu busanja zbog toplog vremena

Snijeg koji je krajem prošlog tjedna pokrio polja na istoku Slavonije dobro je došao usjevima jer za za njih nema bolje zaštite od snježnog pokrivača. No, ratari su zabrinuti kako će se usjevi dalje razvijati jer u zemlji nedostaje vlage.

- Jak vjetar koji danas puše odnosi snijeg i sada ga ima još možda centimetar-dva što nije dovoljno da bi usjevi bili zaštićeni od hladnoće koju najavljuju sljedećih dana. Ako zaista zahladi, neće biti dobro, ali proljeće će pokazati kako su usjevi prebrodili zimu. Mene zabrinjava i nedostatak vlage u zemlji jer prava kiša nije padala već tri mjeseca. Uz sve nedaće koje su se nadvile nad nas seljake, mi u Slavoniji zadnjih godina još imamo i ekstremno vrijeme pa je ekstremno toplo ili hladno, kao ovih dana ili su ekstremne suše. Ova godina nije dobro počela - kaže Stjepan Filić iz Ilače koji pod pivskim ječmom ima 12 hektara i biljke su u dobrom stanju, ali imao je velike troškove za obranu od najezde poljskih miševa koji su napadali korijenje i vlati biljaka do prije desetak dana kada su temperature bili ekstremno visoke za ovo doba  godine.

Tomislav Levaković iz Andrijaševaca kaže kako snijeg koji je zadnjih tjedan dana prekrio polja pomaže usjevima osim pšenici koja je već započela fazu busanja zbog toplog vremena.

- Snijeg nam je dobro došao. Najavljuju opet snijeg i kišu, a to će zaštititi usjeve od zime i dati vlagu zemlji koja je jako suha. Biljke koje do sada nisu nastradale, opstat će. Posijao sam pet jutara ječma i dobro se drži jer ga nisam rano sijao pa je sada 10-tak centimetara visok i snježni pokrivač ga štiti. No, oni koji su sjetvu imali ranije i biljke su visoke, pokrivač ne pomaže puno - kaže Levaković.

>> Vozači, oprez! Pada ledena kiša. U Komiži 15 stupnjeva u 7 h

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije