Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smajo: Kad dobijemo pravo na kolektivnu tužbu, na redu su naknade

Udruga Franak pomoći će dužnicima da se pripreme za privatne tužbe za ništetnost i dokažu da konverzija nije prepreka za dobivanje odštete
14. srpnja 2018. u 16:29 1 komentara 1134 prikaza
udruga franak
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predstavnici Udruge Franak održali su, u povodu pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule za CHF kredite i promjenjive kamatne stope, konferenciju za tisak ispred Ustavnog suda RH.

udruga franak Krediti u švicarcima Udruga Franak: Tužite banke, nigdje niste potpisali da ne možete to napraviti

Svim dužnicima koji su ikad imali CHF kredite, njih 125 tisuća, poručili su da će im u sljedećim mjesecima na tribinama i konzultacijama savjetima pomoći da se što bolje pripreme za privatne sudske procese.

– Kolektivna je presuda presedan koji se mora primjenjivati u privatnim tužbama. Zakon o parničnom postupku kaže da, ako se u kolektivnoj tužbi utvrdilo da su potrošači oštećeni, sud u privatnim parnicama ne smije presuditi drukčije. Potrebno je samo dokazati da se kolektivna presuda odnosi na dužnika, da je klijent jedne od onih 8 banaka te da je podigao kredit u CHF u razdoblju na koje se odnosi presuda – pojasnio je čelnik Franka Denis Smajo.

Franak organizirala pobjeda Udruge Franak Ništetna i valutna klauzula! Odštete bi mogle biti i 15-ak milijardi kuna

Trajanje pojedinačnih parnica, prema dosadašnjim iskustvima, procjenjuje na oko dvije godine tijekom kojih teku zatezne kamate. U Franku kažu da im predstoji borba da dokažu kako konverzija neće utjecati na dokazivanje ništetnosti ugovora, a imaju planove i za rješavanje nepravilnosti u obračunu ulaznih i izlaznih naknada.

– Franak je trenutačno u borbi za ostvarivanje prava na podizanje kolektivnih tužbi čemu je snažan otpor pružala Martina Dalić dok je bila u Vladi, a sad ćemo ponovo pokušati i kad uspijemo to izboriti, podići ćemo kolektivne tužbe i za ulazne i izlazne naknade – najavio je Smajo. Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, kaže kako će pokušati kroz Sabor progurati zakon kojim bi se sustavno riješile preplate kredita građanima zbog ništetnosti ugovora, no vrlo je skeptičan da će u tome uspjeti.

Goran Aleksić Krediti u švicarcima Aleksić: Ovo je trebalo doći prije šest godina, i dalje sam skeptičan

– Dosad se pokazalo da nisam uspio ni u čemu, vlast je gluha i slijepa za sve ono što radimo, za što je primjer i izjava ministra Marića da u zakonu negdje piše da se oni koji su konvertirali kredite odriču tužbe. To u zakonu nigdje ne piše, on je to sanjao. Na kraju će to završiti na Vrhovnom sudu – zaključio je Aleksić.

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar kamocemo_1
    kamocemo_1:

    Samo naprijed. ....Racune od odvjetnika posaljite udrugi Franak na naplatu........inace....boli me *urac za duznike....sami su se zaduzili i neka sami vrate dugovanje a ako nemaju pljenidba u roku 30 dana i to vrijedi za sve ....krivi su isključivo blokirani sami. ... prikaži još!i. Trošili su tuđe pare, ne misleći kako će ih vratiti.